Keskustelut Metsänhoito Jalostetun männyntaimen paremmuus?

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
 • Jalostetun männyntaimen paremmuus?

  Mäntyä tarve istuttaa (tai kylvää) keväällä parillekin avohakkuulohkolle.
  Onko taimitarhoilla jalostetut taimet jo kuinkakin paljon nopeampikasvuisia ja/tai parempia, kuin luonnontaimet?
  Mistä kannattais hankkia?

 • Pete

  Kuulostaa kyllä nimenomaan kuusen kasvupaikalta. Halla voi paikallisesti olla iso ongelma, oletko todennut sen nimenomaan tällä kasvupaikalla? Onko siellä yhtään kuusta istutettuna? ”Jalostettu” kuusensiemen tarkoitttaa lähinnä sitä, että käytetään hiukan eteläisempää alkuperää, ne lähtevät kasvuun paikallista alkuperää olevia myöhemmin, tämäkin saattaisi jo riittää. Kuusta minä yrittäsin tuonne kyllä saada, verhopuuston alle toki. Tässä tapauksessa teettäisin poikkeuksellisen korkeat mättäät, nekin suojaavat hallalta.

  Kurki

  Alue on hallanarkaa. Viime kesänä oli kaksi hallaa. Metriset kuusentaimen kärsivät avoimella paikalla kuten edellisenäkin kesänä.
  Olen nyt 10 vuotta yrittänyt kasvattaa hyvin heinäisella saralla tuon ko 1ha taimikon vieressä täydennyksenä mannyntaimile kuusta ja kuuset ovat alle 1 metrisiä. Viime kesän hallansuojaksi näytti riittävän pajunoksa, jonka sisässä yhden taimen latva oli ja tervettä suoraa uutta latvaa tuli 40cm.
  Muut taimet kasvoivat mutkaisen lyhyen 10..15cm latvan tai kasvua ei tullut lainkaan tai koko kasvu kuoleutui.
  Kyllä kuuset sieltä nousee sitten kun männyt alkavat suojata halloilta.
  Tälläistä tämä on kuusen kansa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Paikka on siis männylle rehevähkö ja kuusentaimille hallainen. Kannattaisiko koettaa lehtipuuvaiheen kautta, eli sen alle tulisi vähitellen terve kuusentaimikko. Kunnon muokkauksella luontaisesti tai ehkä suositeltavammin, kunnon mättäisiin istuttaen.

  Kurki

  Nyt ei tuolle alueelle tehdä enää mitään muuta seurataan.
  Kyse on vain mänyntaimikkoon tulleiden aukkojen täydennyksestä n.50 kpl kuusen siirtotaimilla. Alkavat kasvaa pituutta sitten, kun männyntaimet antavat lämpösuojaa.
  On alueella myös jo vanhempia 25 vuoden ikäisiä pienehkojä muutaman kummenen aarin kokoisia kuusi-istutuksia, jotka ovat 7..8 m pitkiä ja hallan ulottumissa. Nuo kasvoivat viime kesänä aivan mukavasti 50..70cm pituutta. Hallan kestävyys tulee siitä että maanpinnassa on jo pari astetta kylmenpää kuin tuolla korkeudella ja auringon noustessa vielä säteet loytävät korkealla olevan latvan pikemmin kuin lähellä maanpintaa olevan.
  Nuo kuusialat ovat olleet vanhempien mäntyjen ja koivujen suojaamia, jotka viime hakkuussa poistettiin ja alueelle jäi vain edellä mainitut mänyn siemenpuut.

  Portimo

  Minä suosin tehokasta muokkausta ja isoja taimia. Ei tarvitse turhaan leikkiä vesakoiden kanssa.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)