Keskustelut Tekniikka Järeämpiä koneita metsiin!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 89)
 • Järeämpiä koneita metsiin!

  Otsikon päätelmään tuli koneyrittäjien varapuheenjohtaja Timo Tolppa (/Metsäkonepalvelu) kommentoidessaan mahdollisesti yleistyvän jatkuvan kasvatuksen ja siitä seuraavien poiminta- ja pienaukkohakkuiden konetarpeita. Hän näki, että olisi kehitettävä jopa kokonaan uusia koneita ko hakkuutapoja varten.

  Koneyrittäjät ovat Tolpan mukaan valmiita vastaamaan haasteeseen , mutta ei ilmaiseksi. Poimintahakkuut työmuotona on lisättävä yrittäjien ”hinnastoon”. Taksaa ei kyseiselle työmuodolle ole ollut olemassa.

  Työn kausiluonteisuus (=korjuu vain talvella) , erikoiskoneet ja kuljettajien vaatima koulutus tulevat nostamaan poimintahakkuutaksan huomattavasti normaali harvennustaksaa korkeammalle. On jopa väläytetty suoraa tuntihinnoittelua , jolloin maksettaisi työstä aiheutuneiden todellisten kustannusten perusteella. Kantohintoihin tämä aiheuttaisi merkittäviä alentamispaineita.

  Monikohan todellisuudessa haluaa siirtyä kasvattamaan metsiään jatkuvapeitteisenä , jos palstalle ilmestyy valtava kone puita poimimaan ja sen tekemä työ maksaa maltaita ?

  PS.Prof. Lähdekin on todennut , että poimintahakkuisiin tarvitaan järeät laitteet……Aiheutuvista kustannuksista hän on kuitenkin ollut (viisaasti) vaiti.

 • Korpituvan Taneli

  Miltä se näyttää, Suorittava porras, sieltä moton kopista päin, onko uusia monitoimisia, urakointikelpoisia koneita näköpiirissä?

  Tämä asia ei ole yksistään urbaaniharsinnan ongelma, myös jaksollisen kasvatuksen leimikojen korjuu tulisi halvemmaksi kun ei tarvittaisi kuin yksi kone leimikolle.
  Kaikki alle 5 ha harvennukset ainakin pitäisi hoitaa monitoimisella koneella, jos vain sellainen löytyisi, jolla urakointikin kävisi.
  Harveri täyttää tämän reiän siinä mielessä huonosti, että se tarvitsee kuitenkin ajokoneen jäljilleen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras

  Jos hakkuujäljestä ei tarvitse välittää , voidaan pomintahakkuissa päästä koneen tuotoksessa korkeintaan puoleen verrattuna saman järeyden aukkohakkuuseen. Jäävän aluskasvoksen varominen ja ylimääräinen suunnittelu pudottaa tuloksen 1/3 osaan.
  Kolminkertainen hakkuutaksa aukkohakkuuseen verrattuna olisi sopiva hinta pomintahakuussa. Muistutan vielä , että poimintahakuutaksaa ei ole . Työtä on tähän asti tehty harvennushinnaston mukaan , mikä ei kata läheskään kaikkia haastavammasta työstä aiheutuneita kuluja.

  suorittava porras

  Tanelille vastaan , että niitä monikäyttöisiä koneita on yllin kyllin , kunhan kaikki metsänomistajat vain hyväksyvät ne metsiinsä. Ajokone kuormineen on kuitenkin joka tapauksessa se painavin mörkö , mikä maapohjia rasittaa. Järeäkin moto on tätä pienempi painoltaan.

  Kun on vakautta , ulottuvuutta ja voimaa , voi puita siirrellä pystyasennossa parempaan kohtaan karsittavaksi. Pienemmällä koneella on pakko koluta kaikki puiden välit tasaisen korjuujäljen aikaansaamiseksi ja puu on ”teurastettava” siinä , mihin se sattuu kaatumaan….ja se aukon tekeminen voi monesti jäädä pikkukoneella haaveeksi.

  Iron Man

  Mitenkähän järeitä puita se suorittavan härveli pystyy nostelemaan.

  Iron Man

  Suus kiinni entinen yrittäjä.

  jees h-valta

  Onkos se se husoppi jossa ”joulukalenteri” jatkuu koko talven?

  H-vallan kriitikko

  suorittava porras 27.12. 2012:

  ””Ajokone kuormineen on kuitenkin joka tapauksessa se painavin mörkö , mikä maapohjia rasittaa. Järeäkin moto on tätä pienempi painoltaan.””

  Ihan vaan väärien mielikuvien muodostumisten välttämiseksi, voinet laittaa ”tonni” määriä numeroina näkyviin??

  =) =)

  Caballista

  Timo Tolpan kalvot Metsäpäiviltä löytyy täältä: http://tinyurl.com/cwqmbn5 (alempi Timo Tolppa). Samoissa kalvoissa on myös hieno toteamus:”Yleensä järeä kalusto on
  mieluinen koneyrittäjille”. Tämä toteamus saattaa myös selittää miksi Koneyrittäjien kannattavuus on niin alhainen kuin se on. Ostetaan mieluisia koneita, ei kannattavia.

  Itse näen mahdollisena, että harsintahakkuissa puita kaadetaan myös moottorisahalla ja kuljetetaan kevyemmällä kalustolla tienlaitaan. Suuria puita kaadettaessa myös moottorisahalla saa tuntituotosta aikaiseksi.

  Itäsuomen Antti

  No Ponssen isoimmat harvesterit pyörii 38-40 tonnin väliin ja ajokoneet täytenä maksimissan n.40 tonnia

  Mutta pitää muistaa että moto kulkee yhtä ajouraa pitkin vain kerran kun taas ajokoneen täytyy rahtautua samaa uraa edes takaisin.

  Metsuri motokuski

  Tuo poimintahakkuuhan on suoraan sieltä…..Jos metsänsä haluaa pilata niin silloin se käy. Mitä pienempi kone sen pahempi. Jos nyt väkisinkin tuota poimintaa halutaan tehdä niin suuret koneet kuin suinkin. Moton pintapaine nykyään pienempi kuin hevosella. Ajokoneelle isot ajourat ja vähän ajokertoja. Jos halutaan noita ”iironmaneja” käyttää niin voihan sen rahan siirtää suoraan niillekkin ei niistä hakkuista kantorahatuloja tule kun työt on maksettu. Ja toisaalta pitäähän ne metsurien puutkin ajaa jotenkin kun ne ovat levällään ympäri tilusta. Muutaman kuidunhan ne ovat saaneet kannettua muut ovat levällään hujan hajan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 89)