Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,791 - 13,800 (kaikkiaan 14,866)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Sehän tässä keskustelussa onkin niin turhauttavaa, että jaksolliselta puolelta pystymme koko ajan esittämään selkeitä lukuja, jotka perustuvat kaikkien kulujen kirjauksisiin ja toteutuneiden hakkuiden mittaustodistuksiin, ja mitä saamme näihin vastauksena jk-puolelta: Suunsoittoa tamppaamisesta ja kehuja yksittäisten puiden säteiskasvuista!

    mehtäukko

    Hypetykset ”yksittäisten puiden säteiskasvuista” on typerää nokanvartta tuijottelua, sillä menetelmissähän on koko joukko muita ratkaisevia tekijöitä. Lopputulema muodostuu kokonaisuudesta, joitten osia olen useasti esittänyt. Mutta eihän niitä kärsi tunnustaa !!

    Jovain Jovain

    Höpö höpö, pahinta tässä on että ”satusedät” uskovat omia satujaan. Pitäkää vaan ominanne, toisaalta lain suositukset ovat puolellanne. Eihän 10 ppa puustopääomat tuota, ovat tuplattunakin vielä alarajalla, mutta kominkertaisina yltävät tasolla, jolloin harvennusta suositellaan. Tällä on yhteys metsien tuottoon ja esim. Arvometsä noudattaa tätä ylärekisteriä (vastaa jaksottaisen puustopääomia).   Jk:n suosituksissa mennään taimettuminen edellä. Se tulee todella kalliiksi, on vajaatuottoisuutta metsien kasvussa ja hiilen sidonnassa. Tilannetta voitaisiin korjata esim. sallimalla jaksottaisessa metsänhoidossa luontainen uudistaminen, esim. taimettuminen. Säästetään kehityskelpoiset taimistot.

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”Tilannetta voitaisiin korjata esim. sallimalla jaksottaisessa metsänhoidossa luontainen uusiutuminen, esim. taimettuminen. Säästetään kehityskelpoiset taimistot.”

    Noinhan on aina tehty! Ei sitä ole koskaan missään kielletty. On hakattu siemenpuuasentoon, ylispuuhakkuita on aina tehty, ja tuskin on montaakaan uudistusaluetta, joissa ei olisi säästetty valmiita taimistoja.  Miksi puhua ongelmista, joita ei edes ole olemassa?

    suorittava porras suorittava porras

    Jaksottaisessa luontainen uudistaminen on ollut sallittua aina! Hankkeista on onnistunut sopivissakin tarkoin valituissa olosuhteissa ainoastaan 60%.

    Jk:ta tarjotaan joka paikkaan. Voi vain arvailla ,kuinka vähän onnistumisia tästä seuraa. Ehkä vain se 3% . Suunnilleen tämän verran on asialla kannatustakin.No …eipä enempää poimintahakkuita ehditä toteuttamaankaan lyhyeksi jäävien talvien aikana. Korjuun osittaisenkin onnistumisen kannalta  tulee maan olla kunnolla jäässä , mutta suojasää . Tämä yhdistelmä ei vuodessa montaa päivää sisällä. Rahan saaminen jk:sta saattaa olla hyvinkin pitkissä kantimissa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsälehdessä esitettiin jk:n soveltamiseen turvemailla suositus, jossa rehevimmät (varmaan yleensä korpia) käsitellään poimintahakkuin ja karuimmat (usein rämeitä) pienaukkohakkuin. Tapauskohtaisesti näissä on mentävä. Jos kohde on ohutturpeinen turvekangas, siinä olisi kai käytössä kaikki jaksollisenkin mallin menetelmät?

    suorittava porras suorittava porras

    Jaksottainen malli tulee käyttöön viimeistään siinä vaiheessa ,kun tuuli ja/tai lumi kaataa ”riittävän” suuren osan turvemaan jk-harveikosta. Tästä riskistä keskustellaan valitettavan vähän. Ei sitä jk:ta kannata joka paikkaan tuputtaa. Todelliset riskit on huomioitava.

    Visakallo Visakallo

    Olen Perko ne hinnat ja muut tiedot jo niin moneen kertaan täällä kertonut, joten etsipä ne jo ihan itse! Jos menet vaikka vuoden takaisinpäin, pitäisi jo aika paljon löytyä.

    suorittava porras suorittava porras

    Perkolle on todettava ,että uskon paljon enemmän mitattuun tietoon , kun tarkoitushakuisin silmin relaskooppia käyttävän ihmisen arvioihin. Visalta on tullut esille lopullisia koneen mittaamia tietoja. Perkolta toistuvasti vain vahvasti mielikuvituksen tuottamia toiveunia.

    Perko voisi ystävällisesti laittaa hehtaarikohtaiset puun myyntiä koskevat kuutiomäärät esim 30 vuoden ajalta ja ”varaston” kehityksen vastaavalta ajanjaksolta. Jälkimmäinen voi olla se vaikein rasti…ainakin henkisesti, mikäli uskaltaa tunnustaa sen ,mihin suuntaan on menty.

    mehtäukko

    ”..Huvittavaa  miten ymmärryksen  ylittävä laite on relaskooppi …”

    Sillä vehkeellä ei ratkota kummoista ongelmavyyhteä, jonka jatkuva taistelu aiheuttaa.

Esillä 10 vastausta, 13,791 - 13,800 (kaikkiaan 14,866)