Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,851 - 13,860 (kaikkiaan 14,881)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Kuusiuskova

    Voisitko Perko kertoa esim 60 v kierrolla jk:n tulokset niin voimme verrata sitä jaksolliseen kasvatukseen. Olis mielenkiintoista saada lukuja eikä kertomuksia saniteettiongelmista.

    Jovain Jovain

    Suorittava, helpommin löytyy kaipaamasi tietoa kuukkelista, hakusanoista on kerrottu. Voisi olla Kujala Kettunen esim.

    suorittava porras suorittava porras

    Kettuselta olen saanut sitä tietoa ihan silmätysten. Anna tulla vaan niitä lukuja äläkä selitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://kettunenarvo.blogspot.com/p/blog-page_31.html

    Opetusrastit näyttävät muuten lukuineen hyviltä mutta avohakkuun jälkeinen runsaslajinen lehtipuuvaihe (pioneerikasvit) näistä näyttäisi jäävän pääosin puuttumaan. Puuttuuhan se jaksollisessakin, jos lehtipuut nitistetään pois taimikonhoidoissa. Nykyohjeiden mukaan kasvatetaan kuitenkin mieluiten sekametsää ainakin kierron alkupuoli. Muutenkin säilytetään laaja puulajien kirjo, mutta sen voi toteuttaa hyödyntäen puuntuotannolle vähempiarvoisia maastonkohtia.

    Kohdasta Tiedote 25.8.

    ”Arvo Kettunen on laatinut (Arvometsä-blogi) luonnonmukaisesta hakkuusta kiinnostuneille valmiit taulukot, joiden avulla he voivat harventaa metsiään niiden järeyttämiseksi niin, että pysytään pohjapinta-alojen määräysten rajoissa. Hän itse harventaa metsiään niin, että puissa säilyy 2 mm:n sädekasvu (=4 mm:n läpimittakasvu) ja alle alkaa syntyä uuden metsän alkua eli alikasvustoa. Tällä tahdilla metsään kertyy puuta 7 m3/ha vuodessa, mikä riittää hänelle – vaikka enempäänkin olisi mahdollisuuksia riuskemmalla harventamisella.”

    Perko

    Tuolla  muutama sivu aiemmin on  selkeät ”puolueettoman” luvut koneen laskemina.   Vuosituotosta  voi kertoa  halutun ajan  tulot.  Se on vapaasti käytettävissä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ovatko Perkon ja Jovainin runkoluvut miten lähellä Arvo Kettusen lukuja?

    Laitoin blogiini eilen yhden esimerkin Timo Pukkalan kirjan runkolukusarjoista, ovatko ne lähellä Perkon tai Jovainin mallia? Katso kohdasta 11.3.25. ja kuvat suurenevat klikkaamalla, ja runkoluvut on esitetty 5 cm ja 10 cm luokissa. Pukkala laskee saavansa tuoreella kankaalla kuusella tuotosta 4 -5 m3/ha,  joka on vaatimaton luku. Pitäisi päästä vähintään noihin Arvon lukuihin 7 -8 m3/ha vuodessa, että kannattaisi ryhtyä?

    https://metsanomistaja.blogspot.com

    konstapylkkerö2

    Jk-metsän keskikasvun pitäisi olla reippaasti yli 10 m3/ha/v, jos tarkoitus on kilpailla tuotossa tasaikäisen vertailukohteen kanssa(päätehakkuun ollessa mahdollinen, ES, tuorekangas tai sitä parempi kasvupaikka).

    Perko

    Pylkerö jää jo alkumetreillä 20 vuotta 3m3 motin kasvuilla. 50 km hiihossa on turhaa starttailla  tasalähtijöille tunnin myöhässä!

    konstapylkkerö2

    Sinä puusilmänä et huomaa, että alussa päätehakkuun jälkeen suurempi rahasumma tuottaa vaihtoehtoisessa kohteessa paremmin kuin harvennusreaktiota odottava harsittu jk-metsä koskaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Jk tuottaa osaavissa käsissä/Arvo Kettunen 350 mottia 50 vuodessa 7 motin vuosikasvulla. Tunnen tapausta sen verran ,että rukkaset on kasteltu monta kertaa sinä aikana ,jossa tuohon määrään on päästy. Laiskemmilla seitsemän motin vuotuinen hehtaarikasvu on tiukassa. Kun viivalle laitetaan kuusiuskovan ja visan 600-700 motin hehtaarikasvut samalla ajanjaksolla , ei pitäisi olla epäselvää kumpi menetelmä tuottaa paremmin. Viidenkympin kisa on kahden kympin kohdalla vasta alussa. Maaliintulojärjestys määrittää sijoituksen.

Esillä 10 vastausta, 13,851 - 13,860 (kaikkiaan 14,881)