Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,911 - 13,920 (kaikkiaan 14,357)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • PenttiAKHakkinen

    Visakallolle. Minä lasken hakkuudatasta kaiken runkopuun, mitä on myyty yhtiöille tai otettu omaan käyttöön esim polttopuuksi. Energiapuu on siis mukana, latvusmassa ja kannot eivät. Saadut luvut vuosikasvulle ja puustolle kerron 1,1 llä niin muu poistuma tulee huomioiduksi ja lukuja voi verrata Luken antamiin runkopuun määrätietoihin.

    PenttiAKHakkinen

    Minusta tuntuu, että mehtäukko ei ole ajatellut loppuun Perkon lähettämän kuvan tietoja.
    Minä tulkitsen sitä niin, että tuollaiseen metsikköön voi tehdä vanhan ajan harsintahakkuita. Ylispuuhakkuuksikin sitä voisi kutsua. Hakkuissa voisi ottaa pois n 150 runkoa kerralla ja viimeisen 200-300 runkoa sitten kun alle on tullut kunnon alikasvos. Vuosikasvu olisi hyvä vuosikymmeniä. Raivaussahalle olisi töitä, mutta istutustöitä ei. Saattaisi jopa antaa paremman vuosituoton kuin jaksollinen. Mutta maapohjan kasvukyvyn tulee olla hyvä. Sanoisin, että maapohjan kasvukyvyn ollessa alle 10 m3/ha niin tuollainen jatkuva kasvatus ei onnistu tuottavasti.

    Perko

    Ukkohan on korjannut tyylin, vielä kun pitäis tuon.  Hieskoivikko olisi nyt 46 vuotinen tuskin  on kaikki jäljellä. M-keskuksen laskemana on nyt 190 m3  eri-ikäistä puuta hehtaarilla.   On pariin kertaan myyty jk eikä loppuunmyynti häämötä!  Tuossa on selkeä  näyttö miten  onnistunut heitto jaksollisesta  jatkuvaan kasvattaa tulosta jopa moninkertaiseksi pitämällä kasvu puustossa optimissa.   Kaverini  ( samaani) osaa noita  metsäjuttuja on avittanut silloin aiemmin kuin ”koiranvainulla” miten tuottavuus nousee.  Nykyisin varmistan laskemalla hänen opeistaan.

    Ps;  jk  on metsässä ei vedessä! Sen tunnistaa/ erottaa kasvavasta metsästä paljaaksihaakkuulta katsoessa.

    mehtäukko

    Niin, mehtäukko on painottanut täällä puukasvatuksen, kaupan ja korjuun kokonaispalettia. Yksi osatekijä, – kuten jk:n toitotettu ”jatkuvuus” on veteen piirretty viiva.

    KuneKoski

    Ihan vaan mielenkiinnosta ja oppiakseni uutta, kysyisin Perkolta, missä vaiheessa tuo hieskoivikko huolehtii siitä optimaalisesta tuotosta ja kasvun vaiheesta ja monenko vuoden kuluttua se tarjoaa sitä lähes pelkän tukin myyntiä?

    Visakallo Visakallo

    Pentille: Kun tein laskeman laskemalla mukaan energiapuun ohjeesi mukaan, tulos oli 9,1 M3.

    Perko

    KK – Vahvaa tukkia sieltä on myyty, tuskin pelkästään  koivujen varaan jää kasvu. Hakkuille on  ohje, että jääväpuusto ratkaisee. Kuutiotuotto ei paljon edes tipu  ja nykyiset uudet taimet ovat 20 vuoden jälkeen jo 20 – 35  osa 50 vuotisia. Ennakointi on metsän oma juttunsa.

     

    Nuakka

    Jotenkin tuli Kummelin Lada-kerhon kokoontuminen mieleen😂

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Videosta. Aika hidasta ja vaivalloista on tasaikäisestä kuusikosta tehdä jatkuvaa ja tuulituhojen ja kuoriaisten uhka leijuu taustalla. Toinen kuvio eli männikkö, jonka alla on kuusialikasvos, on helpompi tapaus, mutta siinä ei ollut tarkoitus kasvattaa kuusta pitempään, joten miksi pitää niitä enää siinä mäntyjen kasvua ja taimettumista haittaamassa?

    Puu Hastelija

    Ei ole taimia ei,  oikein porukalla ihmetellä. Mutta kuitukokoiset puut muuttuneet tukeiksi 12v aikana….🤪

    Eikö niistä kukaan voinut sanoa, että toi järeys mikä näkyy oli tukkia jo 20v sitten. Ja kun tosta vähän lisää väljennetään, niin saadaan taimien sijaan heinää ilman muokkausta – mutta sitä pintaahan ei rikota.

    Jatkuvan kasvatuksen reaali ihme. Ei siis simuloitu. Ei taimia, ei kerroksellisuutta, loppu häämöttää ja sen perästä 3. jatkuvan hakkuun jälkeen keinollinen uudistus heinikkoon.

    Sama jaksollisessa. Päätehakkuu, täysi hinta puista ja uudet taimet puhtaalle pöydälle.

    Jaksollisen kasvattaja tekee jo 2. harvennusta, kun jatkuvan kasvattaja vasta etsii taimiaan heinikossa.

Esillä 10 vastausta, 13,911 - 13,920 (kaikkiaan 14,357)