Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 131 through 140 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Rane

    Kiitos Jovain rehdistä ja suorasta vastauksesta.

    Jovain

    Puuki: ”Maisemametsiin ja joillekin turvemaille se jk sopii, harvemmin muualle”. Tottahan on tutkimustietoa, joka osoittaa, että joillekin turvemaille jk sopii paremmin, mutta tuskin sitä yleisohjeena voidaan pitää. Eiköhän jk sovi kaikille metsämaille ja on enemmänkin metsän rakenteesta ja metsän uudistumiseen liittyvistä asioista kysymys. Myös siitä minkälaista metsänhoitoa metsänomistaja haluaa toteuttaa. Tottahan tutkimustietoa on myös siitä, jos edellytyksiä jk:lle ei ole olemassa, on mentävä keinolliseen uudistamiseen ja sitä rataa, onhan valtaosa Suomen metsistä keinollista uudistamista.

    MJO

    Jatkuva kasvatus on ensimmäisen hakkuun jälkeen aika useasti jatkuvaa kituutusta.

    Berza

    Heh, vai jatkuva kadutus ?

    Visakallo

    Jatkuva ku(u)setus!

    Jean S

    Kyllähän alikasvoksen tuhoaminen ja koivikon vetäminen kettingillä nurin parantaa metsänomistajan tuloja. Perko on aivan väärässä.

    Menot ovatkin sitten aivan eri asia 😉

    MJO

    Alikasvos kuusentaimikko kannattaa joskus käyttää hyväksi. Sillä on kuitenkin suuri merkitys onko se 50cm alikasvos 5v vai 50v vanhaa. Lisäksi sitä alikasvosta olisi hyvä löytyä jos mielii jatkuvaa kasvatusta harrastaa.

    Perko

    Mitäs se ikä haittaa jos on D 12 cm  ja 15 m :stä alispuuta vaikka 300 kpl/ ha ?   Ryöstön himo ja tyhmyys ajatti ne selluksi aiemmin!!!  Saahan niistä tehä vieläkin pyyhkeitä.  Ihan niin kuin metsänhoitajalle sopii.

    Puuki

    Jos alikasvoskuusikko on keskimäärin esim. 0,5 m pitkää ja kunnossa olevaa , niin voi se kannattaa säästää. Ellei ole juurikääpäalueella tai kuivalla kankaalla tai sitä heikommalla kasvupaikalla.

    Yhdellä koealueella on joitakin pikkutukkikokoisia mäntyjä ja alikasvoskuusia muutama 100 kpl/ha  n. 2- 8 m pitkiä , ja sinne istutettiin lisäksi n. 400 kpl/ha pottikuusia lisäkkeeksi.  Enakkoraivausta piti vähän tehdä jotta korjuu onnistui paremmin ja tiheimmät kuusipuskat tuli harvennettua samalla.    Ei siis toiminut ilman kuluja , kuten ei toimi yleensäkään .

    Mutta epäilyttää ne mainnokset joiden mukaan 15-20 vuoden välein käydään vain hakkaamassa n. 70 mottia tukkia pois ja uusia taimia putkahtelee sitten tilalle.  Pitää olla  sopiva puusto kullakin alueella jo valmiina,  ja taimien kasvu riittävän hyvä  & korjuuolosuhteetkin kunnossa jotta onnistuisi muutenkin kuin vain suunnitelmissa.

    Rukopiikki

    Pohjois-Pohjanmaalla yksi ennen sotia harsittu metsä, jossa voisi kohta olla se 70 mottia tukkia hakattavaksi.  Ei tuo ole pohjoisempana edes teoriassa mahdollista.

Viewing 10 replies - 131 through 140 (of 10,637 total)