Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,001 - 2,010 (kaikkiaan 10,637)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edellinen juttu oli vastine tälle helmelle.

    ”Metsänhoitotavan valinta ei saa olla koulukuntakysymys. Jotta rationaalisia päätöksiä voidaan tehdä, on kaikkia metsänhoidon yksityiskohtia tarkasteltava ennakkoluulottomasti.”

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008316227.html

    Berza

    Pukkala kaalimaan valvojana 😃

    mehtäukko

    Todella looginen ja luonnossa nähty on tuo professorien toteamukset. Hyvin paikallisesti kaikki palaset kohdalleen loksahtaen onnistumista kasvussa voi olla, jos lumi-ja tuulituhot…Yleismenetelmäksi täysi susi.

    mehtäukko

    Edellinen oli tarkoitettu AJ:n 14:28 kommentiksi.

    Puuki

    ”Jk-hakkuu keskeytettiin S-salmella,koska alueelta löytyi uhanalaisia”. (MLU) . Olisko ollut metsuri ja metsurin koira tai ehkä motokuski ja metsätoimihenkilö ?

    Ennakkoluulottomasti kannattaa ehdottomasti tarkastella eri metsänhoitotapoja. Tutkimuksiakin voi ja saa kritisoida, varsinkin jk:n tutkimuksia joita on myös monentasoisia olemassa ja koko menetelmää tutkittu suht. vähän  – Tosin huonoja pitkänajan kokemuksia on paljon enempi kuin uusia tutkimuksia jotka kertoisi päinvastaista.

    Itse kannattaa tutustua tarkemmin  (kuten Pukkala eräässä esitelmässä kehottaakin) .    Esim. taimikonhoidon kulujen vaikutukseen  NNA-laskelmissa , kuusettumisen haittoihin korjuukelien heiketessä ja juurikääpäalueiden  taimien ryhmittäisyyden haittoihin  luont. uudistettaessa.   Eikä kannata unohtaa monimuotoisuuttakaan ;  puulajien monimuotoisuus tarvii lehtipuita , ei kuusettumishakkuita.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    143,5 ha voi kuitenkin raapia 8 000 kuutiota vuoteen (esim. 5 kauppaa/v) myytävää, ja puuston kuutiot vaan lisääntyy. Ei taida jatkuvalla kasvatuksella onnistua!

    Leena-Petteri

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuulin jatkuvasta kasvatuksesta ensimmäisen kerran ainakin yli 20 vuotta sitten, tarkkaa vuotta en muista, mutta 1990-luvun lopulla taisi olla ensimmäiset sometukset – Ekometsätalouden Liiton Kaapelikäräjät. Hyvin paljon ei ole tarvinnut käsityksiä tänä aikana muuttaa. Kokonaan uutena ajatuksena on tänä aikana tullut vain turvemaametsien jatkuvapeitteinen kasvatus.

    Kuten kommentoin tuonne tuotostutkijoiden mielipiteeseen: ”On ainakin kolme tilannetta, joissa jatkuva kasvatus on oikein sovelias. Ensimmäinen on turvemaan metsä, jossa sillä voidaan välttää kunnostusojitus, toinen on virkistyskäyttömetsä, ja kolmas on karun kasvupaikan metsä, jonka uudistamiseen ei kannata sijoittaa rahaa.”

    Tuohon voisi vielä lisätä sen tilanteen, jossa jatkuvan kasvatuksen vaihtoehto tarjoutuu pyytämättä ja yllättäen, eli esimerkiksi sekapuuston alle on kehkeytynyt hyväkuntoinen terve kuusentaimikko.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Jatkuva kasvatus ei ole vaihtoehto.

    Leena-Petteri

    Perko

    Eihän  menetelmässä ole  vikaa kun saa jatkuvaa myyntiä ja kumulatiivinen tappio ei uhkaa vävynkään perillisiä.  Siihen  riittää eri-ikäismetsän ylläpito  ja  reilu kaupankäynti sahatukilla hyvällä hinnalla.   Menetelmästä on  pitkäaikaista kokemusta jo ennen aukkohakkuita.  Paljaaksihakkuulla ja pakko-ohjauksella on tosi lyhyt kokemus tutkimuksineen, vain  se 70 v.  Tutkimus osoittaa aukonpidon tuottamattomaksi ellei sitä näe silmillään.

    Puuki

    E. Lähteen luennolla istuttiin kerran jotain n. 30 v. sitten.   Ei ole muuttunut se jk-hypetys kovin paljon niistä ajoista.    Toki jotain uuttakin on tullut mukaan, ainakin pari firmaa jotka kovasti markkinoi eri tavoin mm. jk:n kannattavuutta mainostamalla.  Moni menee siihen lankaan, että ei itse tutki ollenkaan oikeasti esim. juuri kannattavuutta ja sen laskemisen perusteita eri tapauksissa.

    Itse menetelmähän on ihan hyvä lisä  mutta vain harvoin kannattavampaa kuin vähän erilainen  metsänhoito ja – talous on.

     

Esillä 10 vastausta, 2,001 - 2,010 (kaikkiaan 10,637)