Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 10,204 vastausta, 122 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 minuuttia sitten AvatarPerko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 2,011 - 2,020 (kaikkiaan 10,204)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta

    Olet AJ varmaankin kuunnellut Olli Tahvosen esityksen, metsien jatkuvan kasvatuksen seminaarissa 9.5.2019. Siinä metsäekonomian professori käsitteli hyvin kattavasti aihetta taloudellisessa mielessä ja yleisemminkin metsätaloutta taloudellisena kysymyksenä.

    Mikä sinusta esityksessä oli väärin ja virheellistä? Eikö metsäekonomian professorilla sinusta ole riittävää ymmärrystä ja taitoa metsäekonomiasta?

    Mihin sinun kannaottosi aiheeseen metsäekonomian näkökulmasta perustuu? Taloudellisena kysymyksenä sitä ymmärtääkseni täälläkin ennen muuta pohditaan.

    Esityksen seuraaminen ja varsinkin sen ymmärtäminen lienee valtaosalle metsänomistajista melko lailla hepreaa. Ymmärtäminen vaatii sentään aikamoista perehtymistä aiheeseen muutenkin kuin puita tuijottamalla.

    Kommentoin tuon hesarin kirjoituksen luettuani.

     

     

    Timppa

    Metsäekonomia on kyllä sellainen tieteenlaji, jota en ymmärrä.  Taloustieteen mukaan voitto on tulujen ja kulujen erotus.  Kun olen kertonut, että saan jaksollisen kasvatuksen puistani jatkuvaan kasvatukseen  verrattuna niin paljon enemmän, että erotuksella katan uudistuskulut, niin ”metsäekonomistien” mielestä minun pitäisi tuottovertailussa laskea uudistuskulu menoksi vaikka olen saanut katettua jo ostajan maksamilla myyntituloilla kun vertaillaan tilannetta vaihtoehtoon eli jatkuvaan kasvatukseen.

    Gla Gla

    Ei tuossa mitään erikoista ole. Kun lasketaan kiertoajan kannattavuutta, jaksollisessa huomioidaan oletuksena puun parempi hinta ja suurempi määrä.

    Sinänsä Pukkalan kirjoitus on oikein, ettei pidä hirttäytyä tietyn nimiseen menetelmään. Ongelma onkin siinä, että pari harvennushakkuuta erirakenteiseen metsään ei ole jatkuvaa. Kuten V-J Jalkanen Hesarin kommenteissa totesi, tuon jälkeen kasvu usein romahtaa, joten jatkuvassa ei ole jatkuvuutta. Jos olisi, realisoituisi jatkuvan heikko kasvu ja kuusettuminen. Tämän karikon markkinointi väistää olettamalla metsä uudistuvaksi sekametsäksi, mutta tämä tilanne ei siis ole pysyvä ilman avohakkuita. Ja tämän asian ymmärtäminen erottaa metsiä käytännössä hoitavat kirjoituspöydän takana metsien kasvua mallintavista, minkä Hesarin kommenteistakin huomaa.

    Puuki

    Jk perustuu useimmiten oletuksiin jotka ei toteudu käytännösssä tai toteutuu vain osittain.  NNA:n laskeminen taas ei vastaa monessa tapauksessa tilannetta käytännössä (kuten juuri uudistuskulujen osalta päätehakkuilla , kun voi verrata todellisia tuloja ja menoja lähtötilanteessa eikä vain teoriassa).      Matemaattisen mallin laskelman (joka on sinänsä oikea) avulla on muokattu sopiva malli miten optimitilanteessa pitäisi tapahtua.     Tasaikäiskasvatuksen  edut saadaan häivytettyä , kun esim. lasketaan päätehakkuutulot edelliseen kiertoaikaan kuuluviksi  joka tilanteessa.  Samaa asiaa palvelee th-kulujen   ja mahdollisten täydennysistutuskulujen pois jättäminen.      Ei se tietenkään estä sitä että joskus voi jk toimia hyvinkin mutta kannattavuuslaskelmista jää yleensä useita tärkeitä asioita huomioimatta.    Minusta nuo laskuvirheet on ihan ilmeisiä kuten monen muunkin mielestä.    V-J Jalkanen kertoi hyvin kommentissaan esim. miten  jalostetut puut kasvaa hyvin myös taimikkovaiheen jälkeen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehkä RR tarkoitat kommenttiani 13.10.2021, 20:10. Se – eli jatkuvapeitteisen mallin suositeltavat käyttökohteet – ei ole kirjoitettu taloustieteen näkökulmasta, vaan monitavoitteisesta näkökulmasta. Tahvosen metsäekonomia on ymmärtääkseni pätevää, mutta en pysty lausumaan siitä mitään pätevää, joten on parasta vaieta.

    Mitä kannattavuuteen tulee, olen kirjoittanut jo aiemminkin, että jatkuvapeitteinen malli voi olla onnistuessaan aivan yhtä kannattava kuin jaksollinen malli. Syyt siihen että en kykene suosittamaan sitä yleismalliksi, on täällä moneen kertaan käsitelty. Esimerkiksi se seikka, jonka Sauli Valkonen mainitsee kevään 2019 esitelmässään, että kuusen taimia ei oikein synny puhtaaseen kuusikkoon. Jatkuvapeitteinen malli voi siis toimia jossain jonkin aikaa, mutta ei kaikkialla kaiken aikaa. Se ei tarkoita, ettei sitä voisi käyttää kaikkialla kaiken aikaa, mutta jos käyttää, olisi hyvä tietää valintansa seuraukset.

    mehtäukko

    Voipa täsä kohasa mainita, että mehtäukko käsitellyt ostoslaskuja niin metsistä kuin koneistakin muutamissa miljoonissa. Kunnialla ovat suoritetut kaikki läpi ja riskit mitä niihin on sisältynyt, eivät olleet vieneet yöunia.

    Jk:n riski, jos sillä joutuisi talouttaan hoitamaan, olisi sietämätöntä jo lähtökuopissaan. Seikkailua kantohinnoilla,korjuukeleillä, maannousemilla, kuusiporilla… Kasvu ja tuotos on jo tutkittu huonommiksi. Mitä jäi jäljelle?

    R.Ranta

    Puuki: ”Tasaikäiskasvatuksen  edut saadaan häivytettyä , kun esim. lasketaan päätehakkuutulot edelliseen kiertoaikaan kuuluviksi  joka tilanteessa.”

    Mihin tällaista pohdintaa tarvitaan? Nettonykyarvon tavoittelussa ollaan kiinnostuneita ainoastaan siitä, mitä tästä hetkestä eteenpäin olisi tehtävä, (oli lähtötilanne sitten mikä tahansa) että nettonykyarvo olisi mahdollisimman suuri. Hyvin yksinkertainen, yksiselitteinen ja selkeä periaate, johon laskenta perustuu. Laskentamalli ei voi Puuki olla yhtä aikaa väärä ja oikea. Jos laskennan tarvitsevia ekologisia malleja ei ole riittävästi tutkittu, niin siihen olisi kiireesti panostettava ja paljon, jos olemme kiinnostuneita kannattavuudesta.

    Ilman ekologian päälle rakennettua ekonomiaa emme voi tietää kannattavuutta valituilla edellytyksillä, kuten esim. korko, uudistuskulut jne. Ehdotonta varmuutta emme saa koskaan tietää, kun emme tunne tulevaisuutta. Sillon voimme kuitenkin päätöksiemme tueksi selvittää, että näillä ja näillä edellytyksillä näyttää tältä ja tältä.

    Mitä se monitavoitteisuus AJ sinulla käytännössä tarkoittaa? Koetko, että peitteinen metsätalous on sinun monitavoitteidesi näkökulmasta huonompi vaihtoehto? Sellaisen käsityksen kirjoittamastasi saan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos kysymästä RR. Tahvosen malleilla tai muilla vain taloustulosta tarkastelevilla malleilla ei voi ottaa päätöksenteossa huomioon kaikkia monitavoitteisen metsänomistajan tavoitteita. Sen sijaan Pukkalan Monsu-ohjelmistolla voi ja näitä sovelluksia on muitakin. Jyväskylän yliopistossa Mönkkönen ym. laskivat että jos jatkuvapeitteistä mallia lisätään, ekosysteemipalvelujen kokonaistuotanto kasvaa.

    Ei siis kannata jättää jatkuvapeitteistä mallia kokonaan huomiotta. Tämänkin palstan lukijoista moni voi haluta sitä kokeilla tai käyttää jo tänä päivänä.

    Mitä omaan metsätalouteeni tulee, minulle ei ole tullut vielä vastaan tilannetta, jossa metsässäni olisi ollut valmiina tarjolla kuusen alikasvosta jota voisin hyödyntää. Mäntyä kasvavissa rantametsissä on männyn ylispuusto. Tätä maisemametsää voinee nimittää männyn jatketuksi kasvatukseksi. Peitteisenä on myös yksi ravinteiden pidätyskuvio, joka nappaa ojitusalueen ravinteita, sekä hakkuilta rauhoitetut korvet. Noita korpia voisi tietenkin halutessaan kasvattaa jatkuvapeitteisenä. Loput metsäalueesta on normaalia jaksollista talousmetsää.

    Vastaus kysymykseen siis olisi: monitavoitteisuus on lisännyt tai aiheuttanut jatkuvapeitteisyyttä metsissäni. Pätevä puuntuotantoon rajoittuva taloustarkastelu olisi varmaan myös jättänyt korvet jatkuvapeitteisiksi. Olisiko se ehdottanut muuallekin jatkuvapeitteistä – ehkäpä olisi, mutta en olisi siihen tarttunut, koska arvostan nopeaa ja varmaa metsän uudistumista.

    Jatkuvapeitteisen metsänkasvatusmallin käyttöalueeksi tulisi siis: ainakin kaikki ne metsäalueet jotka mistä tahansa syystä halutaan pitää peitteisinä. Suurimmat osuudet ja pinta-alat tulisi varmaan käytännössä kokoon ojitetuista turvemaametsistä, virkistysmetsistä ja karuimmista kangasmaista.

    Puuki

    Laskentamalli voi olla periaatteessa oikea mutta lähtöarvot vääriä joten lopputulos on silloin myös väärä.   Jos ja kun esim. päätehakkuun kantohinnoissa on eroa ~ 4-6 € /motti ja puuta saadaan avohakkuulla sen n~ 100 mottia/ha enemmän kuin jk:n harsinnassa, niin tuleehan siinä eroja jo lähtötilanteessa.  Yksinkertaista on , se on selvä.  Varmaan tarvitaan lisää tutkimusta missä olosuhteissa on sopivinta käyttää mitäkin mh-tapaa ja mikä toimii käytännössä eikä vain paperilla.  Vaikka paljon on jo tietoa saatavissakin , osin on hyvin ristiriitaista kuten tunnettua.  Monitavotteisuus on eri asia kuin vain kannattavuuteen liittyvä laskenta/tutkimus.

    Semmosta selitystä olen kuullut useammastakin lähteestä, kun on ollut puhetta edellisen puusukupolven tulosta, että koska kuuluu eri kiertoaikaan,niin ei oteta niitä tuloja huomioon.    Se on kiltisti sanottuna  ihan outoa laskemista, jos ollaan laskemassa arviota esim. jonkin tietyn leimikon mh- tavan  kannattavuudesta valintatilanteessa.  (Kysy asiaa myös vaikka Timpalta jos et minua usko.)

    Timppa

    Jyväskylän yliopistossa Mönkkönen ym. laskivat että jos jatkuvapeitteistä mallia lisätään, ekosysteemipalvelujen kokonaistuotanto kasvaa.

    Niinpä.  En kyllä ymmärrä mitä ekosysteemipalveöuja voisimme myydä.  Ei meidän louhikoihin voisi viedä yhtään maksavaa asiakasta.

    Tulevaisuutta ennakoiden, niin metsän hyvä kasvu on varmasti se, mikä tuottaa parhaan tuloksen.  Tiedämme myös miten siihen päästään.

Esillä 10 vastausta, 2,011 - 2,020 (kaikkiaan 10,204)