Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 2,071 through 2,080 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Miten R.Ranta harventaa 150-vuotiasta männikköään?

    Timppa

    Avohakkaisin puuston ja  laittaisin sitten tämän 1500 euroa uudistamiseen. 

    Oletko RR kuullut sellaisesta uudistamistavasta kuin siemenpuuasento.  Saattaisi sopia männikköösi, elleivät ne ole jo niin ikääntyneitä, etteivät tuota siementä.  Tuon asian oppimiseen tuskin tarvitaan professorilta työryhmineen 20 vuotta.

    aegolius

    Miksi Lapissa kuivahkon kankaan uudistamiseen laitettaisiin 1500 e/ha? Ei kai sitä kukaan istuttamaan suosita? Eikö järkevintä ole tehdä ihan tavanomainen ratkaisu ja jättää siemenpuut? Mistä tämä kertomus toimii esimerkkinä?

    Jätkä

    Timppa:”Minä lähden kaikkien  metsälakien pääperiaatteesta Metsää älköön hävitettäkö.”

    – Tuohon kuuluu jälkiosa – Katekismuksen käskyjä mukaillen: – Mitä se on: Metsän hävittäminen on metsän käsittelyä niin, että sen uudistuminen vaaraantuu.

    Tuo ei tänä päivänä tarkoita pelkästään luontaisen uuden sukupolven synnyttämistä, vaan luontaista puulajikiertoa, jossa on mukana kaikki pääpuulajit ja maan kasvukyky huomioonottaen oikea puulajivalinta vaikka jaksoittain tai jatkuvasti uusien.

    Pelloilla käytetään vuoroviljelyä maaperän ja kasvien terveyden  ja parhaan tuloksen takia. Metsässä syklit ovat paljon mittavammat, mutta periaatteessa ”sama juttu”.

     

    MaalaisSeppo

    Minulla on tähän asti ollut käsitys, että metsälain mukaan aukkohakkuun jälkeen on huolehdittava metsän uudistumisesta. Itsellä pääosin mt ja omt metsää. Eli muokkaus ja istutus kai ainoa konsti. Reimalla ilmeisesti muitakin konsteja. Kerro niistä.

    R.Ranta

    MITÄ MITÄ, Timpasta tuli jatkuvan kasvatuksen harrastaja. Siemenpuuhakkuun ja jatkuvan kasvatuksen vällillähän on vain hyvin pieni nyanssiero eli miten kukin haluaa asian määritellä.

    Kirjoitin poijaat, että KUVITELLAAN! Riittävän karkean esimerkin vuoksi. Noh, poijaat tarttui kuin koira kalikkaan.

    Lapissa muuten Visa on usein metsät kakkosnelosia, ellei joku älykääpiö ole ehtinyt niitä mennä alaharventamaan. Neloset ovat usein jo hyvinkin satavuotiaita. Parempi myydä uudistushakkuuna, siemenpuuhakkuuna paremmalla hinnalla kuin yläharvennuksena harvennuksen hinnalla. Sama hakuu, mutta nimi ja hinta on eri. Jää vain kakkosista vähän tiheämpi siemenpuusto, jotka saa ruman kymmenen vuoden päästä kaataa tukkisadon ja uusi metsä jo kasvamassa.

    En saisi kiusata teitä enempää. Tässä koneen ääressä istuessa pääsi ryöstäytymään.

     

    Puuki

    Jk:n hakkuulla  ja tasaikäisen metsän kasvatuksella s-puuasennon kautta on melko selvä ero olemassa.  Tietysti jk-markkinamiehet on koettaneet sitä tasoittaa jotta firman oma markkinointi onnistuu paremmin.

    Jätkä

    Vasta Osara aloitti Lapin valtion metsissä jaksollisen kasvatuksen. Siihen asti metsiä vain harsittiin ”Poimintahakkuin” ja puusto oli lähinnä jätemetsästä kasvanut mielettömän hitaasti. 150 vuotiaassa männikössä oli 50 – 100 kuutiota /ha ja 250 vuotiaassa männikössä max 150 kuutiota. Sellainen jatkuvasti harsittu metsä sopi parhaiten poron jäkälälaitumeksi ja karahkat antoivat luppoa sen minkä antoivat.

    R.Ranta

    Lapin metsistä vielä sen verran, että siellä oman kokemukseni mukaan kasvujen vaihtelut ovat todella suuria. Omistan jopa Rovaniemellä huomattavasti parempikasvuista metsää kuin kuivalla kankaalla Etelä-Pohjanmaalla, ruman 500 km etelämpänä. Ensiharvennus tehtiin ko. kohteessa  rapiat kymmenen vuotta sitten 30-vuotiaaseen metsään ja toinen harvennus on odottamassa jo muutaman vuoden päästä.

    Jätkä

    Kuiva kangas on kuiva kangas, oli se missä tahansa. Kitumaa oli verovapaata aluetta pinta-alaverotuksen aikaan ja silloin sen vuosikasvu /ha oli mitätön (0,1 kuutiota/v.)

Viewing 10 replies - 2,071 through 2,080 (of 10,637 total)