Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 2,131 through 2,140 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Ei omista metsistä mutta muiden. Usein kun ajoin konetta palasimme niihin takaisin korjaamaan tuulituhoja. Aika usein ne meni sitten loppujen lopuksi aukoksi. Ei kai tämä nyt mikään uusi asia ole.

    Timppa

    Jos niistä varttuneista männiköistä jotain kunnon kasvua haluaa, niin pienimmät männyt pitää poistaa ja sitten ylispuut.  Jos sen  jälkeen jää 350 runkoa/ha, joilla on kunnon latvus, niin voi toivoa jotain kasvua,

    Jean S

    Uudistamiskuluihin liittyen, niin onko mitään mielikuvaa tai kokemuksia siitä, mitä tapahtuu, jos metsän hakkaa aukoksi ja a) ei tee yhtään mitään uudistamistoimia tai b) tekee pelkän maanmuokkauksen.

    Tiedän, että yksi keskustelija kaivaa heti naftaliinista kertomuksen suojelualueeksi menneestä poimintahakkuukohteesta, jossa ei ole tapahtunut juuri mitään, mutta jos nyt olisi ollut vaikka 1-2 ha aukko.

    Jos nimittäin metsänhoitotöiden hinnat nousevat suhteessa puun hintaan, niin tuollainenkin uudistamisketju kannattaa miettiä läpi.

    aegolius

    Tuosta a) vaihtoehdosta taitaa olla kokemus nyt kahdelta tänä vuonna haltuuni siirtyneeltä kuviolta. Toinen on alle 0,5 ha MT-tuulenkaatoalue, jolle ei ole tehty mitään. Toisella puolella kuviota on hieskoivikoksi muuttunut noin 10 v istutuskuusikko ja toisella puolella 80 v kuusikko. Tälle tuulituhokuviolle on tullut sinne tänne kuusen taimi ja hyvin vähän hieskoivua. Pääosin on tyhjää. Jos kuvio olisi istutettu heti, taimikon saisi varhaisperata. Varmaan raivaan harvat hiekset pois ja laitan suoraan putkella täydennystä tai sitten jopa uudet mättäät. Täytyy vielä katsoa paikalla tarkemmin.

    Toinen on reilun 0,5 ha VT+ kuvio nuoren männikön ja pellon välissä. Tämän historiasta en ole varma, mutta metsään.fi näyttää ehdottavan maanmuokkausta ja istutusta. Oletan tämän ja näkemäni perusteella, että mitään ei ole tehty, vaikka puut on otettu pois vanhan metsänkäyttöilmoituksen perusteella 15 vuotta sitten. Kuviolla on harvakseltaan yksittäisiä männyntaimia, joista ainakin puolet on hirvien vikuuttamia. Mitään hieskoivumattoakaan ei ole. Kaivinkone saa tulla tähän(kin), kun tulee keväällä mätästämään läheistä aluetta. Aion kylvää mäntyä.

    Puuki

    Jean S:n vaihtoehdoista on muutamia esimerkkejä.   2 turvemaakuviota joissa ei ole tehty mitään avohakkuun jälkeen.  Toinen (ruohoturvekangas) on hakattu vuosikymmeniä sitten , siellä on 1.kerran harvennettu ja nyt hyväkuntoinen sekametsä.   2. on rahkaturvekangas johon on tulossa sekametsä, täystiheä taimikko , mä-pääpuulajina, varhaishoito tehty.

    Muokattuja aloja on useita joissa siemennys on tullut joko reunapuista tai s-puista, yleensä molemmista .  Liian reheville maille on aina hankalampaa saada pelkästään luont.taimikko mutta silloin voi tilanteen mukaan yhdistää viljelyn ja luont.uudistamisen.    Ilman maan muokkausta ei onnistu juuri muualla kuin märillä turvemailla, jos ovat sopivia siihen (ei esim. karhunsammalpintaiset) .(Onnistuu myös karukkokankailla mä-uudistaminen ilman erikseen muokkausta).

    Mä-yläharvennus ei ole pelkästään valtapuiden hakkuuta eikä onnistu ellei ole hoidettu metsä jossa lisävaltapuut on kunnollisia.

    oksapuu

    Kyllä ne kokonaan muokkaamattomat läntit aika lohduttoman näköisiä on…

    Kannattaa ainakin ajattaa metsä-äkeellä yli. Ensin tulee mattona hieskoivua, myöhemmin sitten kuusentaimia sinne alle. Mäntykankaille konekylvö tai siemenpuita…

    Tomperi

    Varmaan olisi paljon parempi puhua kiertoajan pituudesta kuin siitä onko kyseessä jatkuva vai pätkänen kasvatusmalli. Kuulemani mukaan Saksan mallissa osa puustosta on satoja vuosia vanhoja osa on nuorempaa ja tarkoituksena on että lohkolla on tietty puulaji jakauma ja kaikilla puulajeilla lisäksi tavoite ikä jakauma.  Pyökit Tammet yms arvopuut, niillä se kaksisataa jopa 500 vuotta. Mutta jostakin kumman syystä edes mäntyä ei kannata Suomessa kasattaa satavuotiaaksi.

    Timppa

    Laidasta laitaan  löytyy tapauksia.  Ei koskaan  etukäteen tiedä.  Eikä tule aina kylvämälläkään, jos epäsuotuisa kevät.

    Tosiaan se karhunsammal on  ongelma luontaisessa uudistamisessa.  Meillä on saman puron varrella kaksi k,uviota.  Karhunsammaleeseen  ei tule taimia lainkaan.  Toinen  on rehevämpi kuvop, joka poimintahakattiin talvella 2019.  Nyt siinä pientä kuusta vaikka kuinka.

    Perko

    Näitä idätyksiä lueskellessa jää hieman epäselväksi ovatko  kirjoittajat Anneli J. mainitsemia kavereita eli jk:n harjoittajia tai edes monikerroksisen metsän oikein ymmärtäneet. Mikäli täällä on paljon kavereita ja porukoita jotka  ovat aloittaneet tai myyneet jk:n  vaikka useankertaa.   Tulisitteko ulos kaapistanne   jotta luku selviää.    Mukava kuulla jos teillä  myös lustot olisi  kasvaneet reilusti.

    Visakallo

    Tulihan sitä JK:ta harrastettua 40 vuotta sitten. Silloin se vain piti tehdä suojuspuuhakkuun nimellä. Menetelmä osoittautui työlääksi, kalliiksi ja huonosti tuottavaksi. Kärsin niistä alueista vieläkin. Näiden kokemusten perusteella en suosittele JK:ta kenellekään etenkään talousmielessä, enkä oikein muutenkaan. Toki, jos haluaa elämäänsä harmia, niin sitten kyllä.

Viewing 10 replies - 2,131 through 2,140 (of 10,637 total)