Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,471 - 2,480 (kaikkiaan 10,093)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Mehtäukolla on omituisia käsityksiä jk metsän hoidosta.

    Sanoisin, että on vähintäänkin arveluttavaa väitellä siitä, mikä on jatkuvaa ja mikä on jaksottaista metsänhoitoa. Samoja metsänhoidon muotoja on molemmissa ja samoja metsänhoidon muotoja eritellään jopa erilaisilla nimikkeillä. Sama on jatkuvuudessa, siinä kun jk metsänhoidossa haetaa uutta alkua, myös jaksottaisen kestoa voidaan jatkaa tai lyhentää.

    Mielenkiintoista on tuo kuviorajoilla piirtely, sanoisin että menee samaan sarjaan kuin tuossa edellä. Mennäänkö kaavamaisesti vai optimoiden. Esimerkkinä tuo 50 hehtaaria samaa kuviota ja hakkuut toistuvat noin 20 vuoden välein.

    Jaksottainen tarkoittaa kuvioita iän mukaan jaoteltuna. Sitä samaa tarkoittaa myös jk metsänhoito optimoituna. Optimoitu pitää sisällään molemmat hoitomuodot ja oli käytössä vielä 60-70 luvulla, ennen kuin harsintaa ryhdyttiin todella rajoittamaan.

     

    jees h-valta

    Onhan tuo tuotteen valmistumisen ideologia hiukan muillakin hakusessa kuin R.Rannalla. Oksapuu oli hinnassa haavan suhteen lähellä mutta niinhän sanoinkin että noin kaksikymppiä koska en tiedä mitä kuusen kuitu nousee tarkistusjaksona eli saatta elättää vielä myös bonusten lisäämää haapatiliä. Nythän kuusikuitu lähti taas uuteen nousuun.

    jees h-valta

    Nuo kaikenmaailman liituri+hirvikohinat ovat aivan turhia. Eihän kuuskostakaan kolopuita myydä ja tuskinpa niitä haavikostakaan myyn. Minulla on kyllä suojele/säästä-nauhaa. Eipä niitä kolopuita tule vaan haavastakaan kahdessakymmenessä vuodessa vaan rungot ovat terveitä ja kiinteitä. Joku hirvien kalvama löytyy mutta eipä haittaa kuituhaavassa. Kuusikossa kyllä. Kaikki viat ja laatuvirheet rokottavat kuusitukkitiliä aina. Ja vuosien mittaan käyneet tuhot voivat viedä hyvinkin rankasti. Kuusikymmentä kasvatusvuotta on aikapaljon enemmän riskejä kuin kaksikymmentä.

    Puuki

    Niin turhaa se kuvioiden piirtely voi vaikuttaa olevan, jos ei tiedä miksi niitä piirrellään ja mitä merkitystä niillä on metsän hoidossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Menee metsän inventointi haasteelliseksi jos ei ole kuvioita ja metsä on vielä vaihtelevaakin.

    Puu Hastelija

    Inventointi: ruutupaperille/karttapohjalle metsikön muotoon numerointi, numeron perään havainnot (ppa, pituus, kasvupaikkatyyppi, maaston erityispiirteet, puuston erityispiirteet ym.)  Siinä ne kuviot, pinta-alat ym tarkentuvat, kun tuon datan läpi käy mielellään vielä samana iltana,  kun muistijälki on tuore. Pakko tehdä aina,  jos jotain meinaa tarjota.

    mehtäukko

    Vai ”on omituisia käsityksiä jk metsän hoidosta”. Entäpä kun en usko moiseen, enkä toteuta kuin minimaalisesti, ulkona siitä on helppo hengitellä. Eri nimikkeillä höpinä on yhtä vatulointia kun sen ”osaa”.

    Kysymyksistä omituisista käsityksistä joita Joovain on itse jankuttanut, ei taida olla kenelläkään muilla ymmärrystä?! Kerro nyt ensitöiksesi parempi menetelmä kuivioiden piirtelylle? RR häipyi nukkumaan koiranunta…

    Visakallo Visakallo

    A:lla mennään, eli aavistushakkuulla aukko 60 v. turvekorpikuusikkoon. Lähtee myös risut ja kannot. Kauppa sovittu. Hyvät hinnat, eli samat kuin viime keväänä, ja tukki otetaan tarkasti.

    Tolopainen

    Et kuitenkaan saanut turvekerrosta myydyksi. Olisi pienemmät päästöt jatkossa.

    Timppa

    A:lla mennään, eli aavistushakkuulla aukko 60 v. turvekorpikuusikkoon. Lähtee myös risut ja kannot. 

    Eipä siinä juuri muuta vaihtoehtoa ole, ellei halua kartuttaa lahopuuvarantoa.

    Entä jatko? Naveromätästys ja kuuset?

Esillä 10 vastausta, 2,471 - 2,480 (kaikkiaan 10,093)