Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 2,721 through 2,730 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • jees h-valta

    Onnittelut myös minulta Joovain, taas olet parametrisi kertonut ja köykäisiä ovat, jk ja jk. Pidä hyvänäsi ja häpeä lässyäsi!

    Jovain

    Pidä vaan omanasi. Jaksollinen antaa hyvän tukkitilin 50 vuodessa ja lähes samassa ajassa alta nouseva kuusikko myös tukkitilin. Näin tässä pääsi käymään ja minulle se riittää. Niin kuin sekin, että jaksottaisesta metsästä muodostui jk metsää. Jaksottaisessa metsänhoidossa alusta olisi raivattu ja päädytty metsänviljelyyn. Miten mahtaa olla 60 v. kitusten vertailuna ja kustannuslaskennan.

    jees h-valta

    Miksi yrität väittää että jaksottaisessa se kuusikko olisi raivattu? Ei minulla ainakaan näin tapahdu vaan aivan yhtä hyvin olisin sen hyödyntänyt ja vain täydentänyt taimilla aukkopaikkoja. Näin on tehty etten tosiaan valehtele. Kaikki H-vallassa Koirakorvessa kulkevat näkevät sen jo tielle. Männyntaimet ovat kuusten joukossa ja koivua on karummissa paikoissa. Olen näistä täällä kuviakin laittanut joskus. Että ei vaadi mitään jk-viritelmiä.

    aegolius

    Tuosta 50v kuusikosta kiinnostaisi tarkemmat tiedot, esimerkiksi runkoluku ja ppa. Nämä olisivat merkityksellisiä tietoja, jotta voisi edes vähän arvioida alikasvoksen muodostumisen todennäköisyyttä. Alikasvoksen syntyminen viittaa siihen, että näitä 40-50 senttisiä järkäleitä ei ehkä ihan 500 kpl hehtaarilla ole ollut?

    Jovain

    Jees ei moitetta metsänhoidostasi, toivottavasti ei toiseenkaan suuntaan. Aegolius kysyy kuusikosta. Sitä ei ole mitattu, mutta aikaisempi samanlainen metsä, arvio aluskuusikosta noin 100 m3/ha ja korjuussa ylismetsän isoimmat tuon 40-50 senttiä tyveltä, runkoluku < 500 ja ppa > 17, kokonaiskuutiot n. 350 mottia.

    Puuki

    Varmaan on Jovainin metsässä PPA> 17, kun siihen 350 mottiin/ha pitäisi olla esim. rk- keskilpm. 27 cm  kuusikossa PPA n.  28 . Runkoluku n. 480 kpl/ha.

    Perko

    Taimien myynti ja business on ollut tehokasta 50 vuotta (lailla avustettua ja tuettua).

    Vapaasti syntyneet taimet ovat jälleen palaamassa hyväsyttävään käyttöön. Jos täällä jollain on jo kokemuksia niin voitko kertoa millaisella varjostuksella  on taimia syntynyt ja kasvanut. Puuki ainakin  kertoi olevan kokemusta.

     

    Timppa

    Taimien myynti ja business on ollut tehokasta 50 vuotta (lailla avustettua ja tuettua).

    On tosiaan älyttömän tehokasta.

    Ei ole tullut vielä avustusrahaa, vaikka ollaan satoja tuhansia taimia istutettu.  Onpas meikäläiselle tullut paha moka.  Mistä sitä rahaa pitää anoa?

    aegolius

    Ymmärsinköhän nyt oikein Jovainin 70-luvun alussa istutetun kuusikon. Hakkuussa poistettiin ”ylismetsä” 350 m3/ha ja ”aluskuusikoksi” jäi 100 m3/ha? Oliko tuo ppa>17 ennen vai jälkeen hakkuun, vai puhdas arvioheitto lonkalta?

    Puuki

    Parhaat sekapuustot saadaan tekemällä aukko ja muokkaamalla tarvittaessa maata sopivasti.  Muutama ra-siemenkoivu ja  laatumänty aukossa/aukon lähettyvillä, reheville maille ku-istutusta n. 1000 kpl/ha ja siinä se on.  Noin se toimii ainakin meillä kotimökin lähistöllä, kun ei olla hirvien talvilaidun alueella. Siellä säätövara on niukempi puulajien suhteen.

    Jk -metsäkuviolla on turha jäädä vartoomaan taimien syntyä vuosikymmeniksi ellei ole poikkeuksellisen hyvät olosuhteet, esim. märkä rahkasammalikko.    Mäntyjen ylispuuhakkuu  ja ku-täydennysistutus on tehty eräällä kuviolla mutta sehän sotkee jk:n optimointilaskelman melko lailla joten ei kelpaa ” viralliseksi jk-menetelmäksi”.     Rehevässä kuusikossa näkyy pienaukkojen heinittyminen ja luont.taimet loistaa poissaolollaan.      Tuoreen kankaan sekametsään  (joka on syntynyt luont ;  kiitos hyvän maanmuokkauksen )  tehtiin vasta yläharvennus ja uusien taimien syntyminen ja kasvuun pääsy on siellä vielä näkemättä.

Viewing 10 replies - 2,721 through 2,730 (of 10,637 total)