Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,731 - 2,740 (kaikkiaan 10,366)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Puuki, tuosta edellisestä määritelmästä on poistettava edelleen kasvamaan jätettävä kuusikko 100 mottia, on sen jälkeen kohdillaan. Hakkuussa poistettu ylismetsä oli pääasiassa koivua.

    Jovain

    Tässäkin Puukin metsänhoidon kuvauksessa (edellä) avataan metsänhoidon elementtejä puolelta jos toiselta. Kannattaako yleensäkään metsänhoitoa eriyttää, kun hoidon elementtejä käytetään päällekkäisinä ja sopivat samaan metsään. Kysymys on korkeintaan tartuntapintojen loiventamisesta. Eihän luontainen, eli jk metsänhoito onnistu aina ilman keinollista uudistamista ja vastaavasti, jaksottaista metsänhoito täydennetään usein luontaisella metsänhoidolla. Ei minua ainakaan häiritse, hyvin sopivat samaan metsään.

    aegolius

    Jovain. Hyvin sopii monenlainen metsänhoito samaan metsään. Yhden toiveen kuitenkin esitän: lopeta kirjaimien jk käyttäminen. Jatkuvaan kasvatukseen sillä tavalla kuin 99,9 % käsitteen ymmärtää, ei kuulu taimien valinta raivaussahan kanssa, ei kylvö, ei istuttaminen, ei avohakkuu. Sinä käytät näitä kaikkia omassa metsässäsi ja se on varmasti ihan järkevää ja OK. Pieleen menee vain toistuva puheesi jatkuvasta kasvatuksesta, koska menetelmäsi ei ole sitä. Ryhdy puhumaan esimerkiksi ”vapaasta kasvatuksesta”, koska sen tyyppistä mielestäni harjoitat. Tällä hetkellä annat viesteilläsi hyvin ristiriitaisen kuvan.

    Tiivistäen: kaikki menetelmät sopivat kyllä samaan metsään, mutta avohakkuu ei sovi jatkuvaan kasvatukseen.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä. Jovain sotkee eri käsitteitä mielin määrin ja välillä tuntuu että mitä se taas sekoilee.  Ilmeisesti kirjoitukset ovat ihan järkeviä kunhan metsäkäsitteet olisivat niitä joita yleisesti käytetään.

    Puuki

    Erilaisten mh-menetelmien yhdistäminen  kyllä sopii usein käytännössä mutta ei teorialaskelmien mukaan ole mahdollista koska silloin yleensä jk:n kannattavuus kärsii liikaa.  Vissi erohan on tuleeko kuluja uudistamisesta/tehdäänkö maankäsittelyä/ th:a /raivausta ym.  vai ei.     Käytännössä usein pitää esim. ennakkoraivata ja täydennysistuttaa eikä se paranna jk:n ”mainetta” koska kannattavuusvertailuissa   kerrotaan selvittävän ilman niitä kuluja.      Avohakkuu ja jk ei kuulu nekään samaan ”karsinaan”.  Selvä ero on hakkuukuvion max. pinta-alassa jk:ssa (30 a) jolloin ei tule vielä uudistamisvelvollisuutta.

    Kyllä käsitteet kannattaa selvittää itselleen jotta ei tule sillisalaattia jutuista.

    Perko

    Puupeitteisetä  metsää ja omaa käsittelyä siinä saa kutsu kuin haluaa.   On tullut käytännöksi tämän otsikon alla  siitä puhua  jiikoo , jk, tai eri-ikäis- monikeros ym -metsänä.   Kaikki kelpaa  jopa  avohoitoa ja    tuhoutuneita alueita  kylvää tai taimilla paikkailla vaikka mihin kohtaa kasvuakin.  Mikään ei estä omaan metsään tekemästä niitä muutoksia kuin itse haluaa. Eikä  tarvii kellekkään selitellä!  Piste.

    PS. Ei tarvitse osallistua mihinkään kilpailuunkaan. Edellistä ” viranomaisten ” kamppailusta on irti selvinnyt niin se riittää.

    M-mk. : Oon useimmiten  vain vastaillut joillekin asiallisiin kysymyksiin niin tässäkin piti puuttua kun  trolli edellä ottaa palstapoliisin tehtävät.   Luulen, että Puuki on varmaan enemmän ja laajemmin tutkinut mahdollisuuksia ja  muutosongelmia siirryttäessä umpeutuneesta kuusikosta  esim harvennuksin edulliseen jk uudistukseen.

    Metsuri motokuski

    Tuo on perko ihan totta….ei tarvii selitellä. Yllättävän paljon kuitenkin tämäkin keskustelu on pistänyt perkon kirjoittelemaan.

    aegolius

    Perko taitaa olla palstan katkerin.

    Ei tietenkään ole mitään väliä mitä metsässään puuhaa. Kaikki kelpaa. Kun sitten lähtee julkiselle palstalle kirjoittamaan ja puhuu toistuvasti jatkuvasta kasvatuksesta, niin ei ole ok, jos tähän juuri hänen tarkoittamaan jiikoohon kuuluvat myös avohakkuu, kylvö, istutus ja raivaaminen. Jovainhan on itse lähtenyt omaa tapaansa selittämään. Näitä selityksiä täällä on sitten saanut perata, jotta joku muukin kuin kertoja itse niitä ymmärtäisi.

    aegolius

    >Kaikki kelpaa jopa avohoitoa ja    tuhoutuneita alueita kylvää tai taimilla paikkailla vaikka mihin kohtaa kasvuakin

    No nytkö Perkokin on tulossa kaapista ulos siemenet ja taimivakka käsissään? Siinä ei todellakaan ole mielestäni mitään väärää, mutta… Fakta on, että kannattavuusvertailuista on sitten turha puhua. Kannattavuusmielessä jiikoon ainoa plussa on kustannuksissa säästäminen. Tämä säästö on sitten oltava riittävä, jotta sekä kasvu- että hintatappio kuittautuisivat. Se on se pääpointti.

    Jos olet Perko eri mieltä, niin etsi niistä lukuisista lukemistasi kirjoista jokin, jossa jatkuvan kasvatuksen menetelmän kustannuksissa on mainittu jollain tavalla esimerkiksi raivaussahan käyttö taimien valinnassa tms. Minä lupaan etsiä sitten sen kirjan käsiini.

    mehtäukko

    Tarkennus tuohon: ”kannattavuusmielessä jiikoo ainoa plussa on epätodennäköinen kustannuksissa säästäminen” Vrt ruåtsalaistutkimus…

Esillä 10 vastausta, 2,731 - 2,740 (kaikkiaan 10,366)