Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 3,161 through 3,170 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta

    Kesustelu on täällä sen kaltaista, että jos puolella sanalla vihjaat jotakin jatkuvaan kasvatukseen viittaavaa tai jos vähääkään pohdit jaksollisen metsänkasvatuksen kipukohtia, niin täällä päivystävä porukka on varmuudella kimpussasi ja tulkitsee jokaista kirjoittaamaasi sanaa omien tarkoitusperiensä mukaisesti. Siitäkin huolimatta,  vaikka kirjoittajalla ei olisi pienintäkään tarkoitusta siirtryä jatkuvaan kasvatukseen.

    aegolius

    Vähän RR minusta kärjistät. Mielestäni Sinun viestit ovat välillä provosoivia ja silloin ei ole ihme, jos saa kärkeviä vastauksia. Ihan esimerkkinä tämä alla oleva, josta tämä nähdäkseni lähti:

    Metsänomistajan tulosta n. n. 15 % tulee sellupuusta. Eikö ole aika erikoista, jos tämä mitätön 15 % on alkanut millään tavalla  määrtitellä metsänkasvatusta – metsänomistajan näkökulmasta. Uskoa selluun pyritään luomaan mitä hiennoimmilla (katteettomilla) visioilla.

    On hullua väittää sellupuun millään tavalla määrittelevän metsänkasvatusta, koska jokainen metsää aktiivisesti kasvattava ja tuottoon pyrkivä koettaa kasvattaa tukkia. Osa tekee sitä aggressiivisemmin kuin toiset.

    Minua ei ainakaan häiritse jatkuvasta kasvatuksesta puhuminen ja mm. puuki on viime viikkoina kirjoittanut siitä hyvin kauniisti. Häiritseväksi se menee vasta, jos aletaan väittää sitä menetelmänä taloudellisesti kannattavammaksi tai muuten esittämään siitä katteettomia lupauksia unohtaen lukuisat riskit.

    Edit. Oma tulkintani on, että moni jk:n kannattaja harjoittaa sitä periaatteellisista syystä ja saattaa olla jopa katkera vanhasta metsälaista tai jostain muusta kauan sitten tapahtuneesta. Onneksi nyt on vapaus valita. Tämä pitäisi vielä kertoa myös avohakkuukieltojen kannattajille, ja ihan painokkaasti.

    Edit2. Jos kuitupuun hinta mataa ja mo kokee tämän hyvin epäreiluksi, niin eikö Mooseksen kannata mennä vuoren luo ja ostaa myyntituotoilla sellufirman osakkeita? Silloinhan hän pääsee mukaan tuohon ajattelemaansa ”riistoon”. Vapaus on jälleen valita. Onneksi.

    mehtäukko

    Mihinkäs perustuu tuulella käypien poliitikkojen viisastelu  asioissa, jotka eivät vastaa todellisuutta? Ei vastuuta elinkeinoista, ihmisistä, eikä yhteiskunnasta. Keskusteltaessa asioista, argumentit ovat jääneet ontoiksi mölähtelyiksi. Perusteluista väistetään tai vaietaan. Vähemmästäkin ”päivystävä porukka” ampuu moiselta diskinformaatiolta siivet poikki.

    Visakallo

    Mehtäukko kiteytti hyvin nykymenoa politiikassa. No, kohta loppuu rahat ja viisastelut. Realitodellisuuteen paluu tekee monelle hyvinkin kipeää.

    A.Jalkanen

    Kuten tiedetään tukin jalostus ja sellun teko eivät ole erillisiä, vaan samasta rungosta tehdään molempia. Ei siis ole erillistä sellutalouttakaan.

    RR, moitit keskustelua heikkotasoiseksi ja ennakkoluuloiseksi mutta sitähän voi parantaa osallistumalla itse. Eli miten näet jatkuvan kasvatuksen roolin ja markkinaosuuden: onko osuus lisääntyvä ja jos niin missä tilanteissa?

    Timppa

    Sitä en edelleenkään ymmärrä, että miksi pitää yrittää taannuttaa metsiensä kasvua kuten täällä monet yrittävät.  Kyllä kaikki ennusteet viittaavat, että tulevaisuudessa parhaan tuoton saa se, jonka metsät kasvavat parhaiten.  Ja kuten olen varmaan sata kertaa kirjoittanut, se hyvä kasvu ei maksa mitään, koska hyvä puunhinta kattaa uudistuskulut.

    Ja hyvästä kasvusta tulee bonuksena hyvä mieli.

     

    Jovain

    Aika huonosti näyttää optimoinnille olevan kannatusta. Monenlaista selitystä tarjotaan. Voihan se olla että yt. kiittää ja yhteiskuntahyvä on joka tuottaa. Aika huonosti sopii puuntuottajan kannalta, tilastot sen osoittavat, mutta noin suuntaa-antavana massapuusta, puulle 20 korjuusta 20 ja kuljetuksesta 20. Taisi olla puusta 10.

    Perko

    Kun ei asiaa juuri ole ollut  tällä palstalla, selailin äsken viikon jutut.  Onhan miulla ”palkkalaskemakin”  esitetty eikös se ole asiaa?  Alkuun  riittänee tuo, vaikeampia sitten vasta toisella luokalla.  Sahatukin jatkuvamyynti  on hieno tyyli hoitaa metsää.

    Timppa

    Kun Perko arvostelet, niin vastaapa siihen ihmettelyyni, että miksi tavoitteena on metsien kasvun taannuttaminen.  Olisi mielenkiintoista kuulla.

    Perko

    Aukonteko on rajuinta taannuttamista.  Ymmärrys  ennakoinnista, osien yhtäaikaisesta tuotannosta on   tuottavampaa kuin yhden saappaan kerralla valmistus.   Metsä osaa homman luonnostaan.  Ryssän tulli ei sitä osaa!  Seutulan lentokentällä on virtaustekniikka toiminut kohtalaisen hyvin. Voitte käydä ottamassa opiksi.  Talotkin  rakennetaan nykyisin elementeistä joita valmistetaan  samanaikaisesti alakertaa ja yläkertaan. On valmista viikossa myyntiin.   Näin lyhyesti.   Metsänkäsittelyyn  on omat vuorineuvosten systeemit ja mafiat luoneet tautisen harhan.

Viewing 10 replies - 3,161 through 3,170 (of 10,637 total)