Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 4,961 through 4,970 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    YLE:n jutun otsikko oli ”Jatkuva kasvatus tuottaa rahaa enemmän kuin avohakkuu – katso metsäsijoittajan laskelma”

    Kaksi kysymystä:

    1. Saako jk-mallilla metsästä enemmän rahaa. Joskus saa, joskus ei.

    2. Saako avohakkuumallilla enemmän rahaa samalla aikavälillä, jos huomioidaan myös sijoitukset metsän ulkopuolelle. Joskus saa, joskus ei, mutta tämä laskelma lienee myös monia kiinnostava.

    Vastaus kysymyksiin riippuu kovin monesta asiasta kuten täällä on keskusteltu. Artikkelissa annettiin kuva, että jatkuvapeitteinen malli on pääsääntöisesti kannattavampi ja käytettiin perusteluina epärealistisia kasvun arvioita. Tätä ruusuista kuvaa on syytä kritisoida.

    Gla

    MaalaisSepon kommenttiin. Onhan sillä merkitystä, saadaanko rahat nyt vai 30 vuoden päästä.

    aegolius

    Nyt minusta tuntuu, että tätä kannattavuudesta ”keskustelua” on syytä jarruttaa. Olen sanonut tämän aiemminkin, että vertailut kannattaa unohtaa ellei koronkorko ole ihan tuttu käsite ja laskin pysy näpeissä. Muuten ollaan helposti luomassa uusia harhoja.

    >perustelevat jaksollista sillä, että siitä saatua kertatuloa voidaan sijoittaa tuottavasti muualle, mutta jk:ssa ei.

    Maalaissepon ajatukset olivat hyviä, mutta tässä ylhäällä mentiin pieleen. Ei niitä tuottoja kummassakaan tavassa ”välttämättä tarvitse sijoittaa”, mutta tietynlainen maltillinen korko on oltava aina käytössä, kun tehdään pidempiaikaisia vertailuja. Sen voi itse asettaa sijoitustuottojen tasolle, jos haluaa tai pitää 3-4 prosentissa. Molemmissa menetelmissä samat prosentit tietysti.

    Puuki

    Paikoin ihan toimivan jk-menetelmän ylimainostus saattaa pilata sen maineen.

    Ylen julkaisemassa mainoksessa ollut    käppyrä hiilitaseesta jk-metsän ja tasaikäsen vertailussa ei mennyt sekään  ns. maaliin .   Kun päätehakkuussa metsän hiilitase laskee aluksi paljon, niin suuri osa käyttöpuusta menee yleensä sahatavaraan pitkäaikaisiksi hiilivarastoiksi ja osa korvaamaan enemmän luontoa rasittavia tuotteita.  Kun aikaa kuluu , niin lisääntyvä puunkasvu kompensoi alun hiilivajeen täysin ja menee yli sen, jos uudistaminen on tehty ja onnistunut kunnolla.  Eikä siihen kulu useita kymmeniä vuosia vaan muutama vuosi – 15 – kork. 20 vuotta mm. kasvupaikasta ja puulajista riippuen.   Muut kasvit kuin kasvatettavat uudet taimet vastaa hiilinielun kerryttämisestä aukolla aluksi.

    A.Jalkanen

    Näinkin voi tehdä kuin aegolius esittää. Kun metsään jätetty jk-puusto tuottaa maltillista korkoa, niin saman voi olettaa metsän ulkopuolelle sijoitetuille varoille saatavan. Tällöin lopputulos riippuu siitä, tuottaako avohakkuualueelle sijoitetulla rahalla saatu lisäkasvu enemmän kuin jatkuvan kasvatuksen metsä samassa ajassa. Kun YLE:n jutussa oli oletettu loppupuusto samaksi, avohakkuumalli häviää melkein väkisin.

    Puuki

    Eipä hävinnyt edes tuossa esimerkissä tasaikäisen metsän vaihtoehto, jos on esim. 4 %:n korkokanta käytössä, kun käytetään tot. kuluja ja tuloja eikä hatusta tempastuja.    Kun esim. uudistuskuluissa päästään selvästi pienemmälläkin ”sijoitussummalla” kuin liki 1500 €/ha , niin miksei sitä toteutuvaa summaa käytettäisi laskelmissakin ? Sama juttu th-kuluissakin joita tulee myös jk-metsiin väistämättä jossain vaiheessa, jos on aikomus kasvattaa  käyttöpuuta eikä risukkoja.

    Ei loppupuustokaan viljelykuusikossa esim. MT:llä olisi niin vähäinen tuolla kasvuvyöhykkeellä kuin esimerkissä on oletettu.  Varsinkaan kun oli tehty vasta ensiharvennus.      Simuloimalla ja asettamalla oletusarvot halutuiksi saa vaikka minkälaisia lopputuloksia aikaan. Mutta oliko ehkä niin että sekä tarinan kertoja että tutkimuksen as.tuntija henkilö olikin molemmat jotenkin kytköksissä samaan firmaan ?

    A.Jalkanen

    Ok. Noihin voi palata jos HS julkaisee vastineeni. Ennakkoraivaus voi myös olla joskus tarpeen jk-metsässä. Tällaista tarjosin HS:lle.

    *

    Miten jatkuvapeitteinen metsänkasvatus kannattaa

    YLE:n artikkelista ”Jatkuva kasvatus tuottaa rahaa enemmän kuin avohakkuu – katso metsäsijoittajan laskelma” syntyi netissä vilkas ja harvinaisen hyvätasoinen keskustelu. Jokunen näkökohta lisää aiheeseen.

    Taloustarkastelussa on puute. Siinä ei otettu huomioon sitä, että heti avohakkuusta vuonna 0 saatu tulo voidaan sijoittaa metsän ulkopuolelle. Nämä tulot on huomioitava pitkäaikaistarkastelussa tuloina – kunkin sijoittajan omien mieltymysten ja riskinsietokyvyn mukaan.

    Toinen puute liittyy metsän kasvun arvioon. Yleensä ajatellaan, että avohakkuualueelle perustettu uusi metsä kasvaa paremmin kuin jatkuvapeitteisenä kasvava metsä. Tällöin tarkastelujakson lopussa siinä olisi enemmän biomassaa maan päällä ja alla kuin jatkuvapeitteisessä vaihtoehdossa. Lisäksi onnistuneesti uudistettu tuoreen kankaan metsikkö pääsee hiilitaseessa aiemmin plussalle kuin kuvaajassa on esitetty. Vastaavasti jatkuvapeitteisen metsän hiilitase vaihtelee yleensä enemmän kuin kuvaajassa on esitetty.

    Jos jatkuvapeitteinen metsänkasvatusmalli yleistyisi paljon, siitä koituisi monenlaisia haittoja. Hyötyjäkin on, joten mallin mukaisia metsiä saisi olla lisää, mutta siitä ei kannata tehdä valtamenetelmää. Yleensä jossain vaiheessa muutaman hakkuukerran jälkeen tulee eteen ”epäjatkuvuuskohta”, jossa jäljellä oleva puusto on niin heikkolaatuista että kannattaa tehdä avohakkuu.

    Summa summarum: jos käytät jatkuvapeitteistä mallia, käytä viisaasti ja sopivassa kohteessa. Olenkin kehittänyt täsmäohjeen: ”käytä jatkuvapeitteistä kasvatusta siellä missä sen edellytykset on sen aikaa kuin sen edellytykset on”.

    isaskar keturi

    aegolius se vasta pyörittelijä on 🙂 Sanoo, ettei tarvitse sijoittaa, mutta kuitenkin puhuu koron asettamisesta sijoitustuottojen tasolle. Tämä jos mikä on saivartelua – mikä on sijoitustuotto rahalle, jota ei sijoiteta? Se on nolla ja nyt inflaation aikaan jotakin miinus puolella.

    Täällä somasti sotketaan talouslaskelmia ja käytännön tilanteita. On toki selvää, että jos ei nyt rahaa tarvitse ja hyviä sijoituskohteita ei ole, niin ei kannata kasvavaa metsää hakata.

    Nyt kuitenkin kait keskustellaan Kujalan laskelmasta ja sen uskottavuudesta/perusteista.

    Toisaalta kuten yllä aikaisemmin todettu, jokainen kohde on omansa ja tarkastelujakso riippuu omistajan preferensseistä. Tällaiset laskelmat, mitä nyt on tehty, ovat lähinnä propagandan arvoisia.

    A.Jalkanen

    http://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/

    Millaisia puheenvuoroja HS julkaisee?

    Lopussa lukee:

    Älä mainosta – jätämme mainosmaiset kirjoitukset julkaisematta.

    Tämä sääntö olisi hyvä toimittajienkin pitää mielessä: harjoita itsekritiikkiä, kerro asian toinenkin puoli, joka jäi YLE:n uutisessa jiikoosta liian vähälle huomiolle. Sen lisäksi että numerotiedot olivat sekä tuotoksen että tuottojen osalta vähän niin ja näin.

    Timppa

    En vieläkään ymmärrä tuota tuolla tavalla esitettyä korkoa näissä laskelmissa.  Katsoin tilinpäätöksistä, että viimeisten 5 vuoden aikana meillä taimikoiden perustaminen ja hoito (ilman Kemeraa) on maksanut 6,3 % puunmyyntitulosta ja kaikki on tehty ajallaan.  Jaksollisen paremmat myyntihinnat ovat tuoneet taatusti selvästi enemmän myyntituloa, joten jaksollinen on jo kassavirraltaan jatkuvaa parempi.  Tietysti kasvusta puhumattakaan.  Tai siitä, että tuon 6 % joutuisi maksamaan Arvometsän tyypin saappaanjäljistä.

    Koko ajan pitää verrata koko metsän tuottoa.  Jaksollisessa asian ratkaisee se,kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa. minkä olen lukuisia kertoja toistanut.

Viewing 10 replies - 4,961 through 4,970 (of 10,637 total)