Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 5,511 through 5,520 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    En innostuisi jk:sta turvemailla. Halutaanko tuulikaatoja lisää ja niistä seuraavia pakollisia avohakkuita? Taloutta ei näin toimien ainakaan kohenneta.

    Yksi kokemus on, että nurin meni suurimpia puita heti suon poimintahakkuun jälkeen.  Toinen, että uudistushakatulla hyvin ohutturpeisella suolla jättöpuut ovat pysyneet pystyssä ainakin 3 vuotta.

    Pari suokuviota tullaan tuon kaatumisriskin vuoksi uudistushakkaamaan.

    A.Jalkanen

    Mitä tuosta opimme: siirtymävaiheessa jaksollisesta jk:hon ensimmäinen poimintahakkuu tulisi olla erittäin varovainen. Puita voisi vahvistaa tekemällä joitakin vuosia ennen ennakkoraivauksen jolloin tuuli pääsee enemmän puhaltamaan metsän sisään. Tämähän ei tietenkään sovi kun tulee kustannuksia.

    Timppa

    Ei niillä kuvioilla ole ennakkoraivattavaa.  Ei mahdollinen kustannus vaikuttaisi mitään.  Jos harvennetaan vähän, niin samalla helpotetaan heinä ym kasvuston lisääntymistä.  Tietysti myös lisääntyy riskit, kuen Berzan tapaus ja monet muut kertovat.

    Sanoisin, että oikean tiheyden  löytäminen on niin vaikeaa, ettei se onnistuisi kuin arvaamalla.  Jos koskaan.  Metsäasioissa pyrin kuitenkin mieluummin varmoihin ratkaisuihin.  Ei haittaisi yhtään vaikka istuttaisi taimet puiden sekaan, jos uskoisi niiden pysyvän pystyssä.

    A.Jalkanen

    Aivan. Metsänviljely on varmempi kuin luontainen uudistaminen, joka on puolestaan yleensä varmempi kuin jatkuvapeitteinen vaihtoehto, kun puhutaan puuntuotannon tavoitteista. Mikään vaihtoehto ei ole riskitön, mutta eri vaihtoehtojen riskit ovat erilaiset. Tässä kohtaa tulee mukaan neuvojan ammattitaito ja myös käytännön toteuttajien.

    Tuulenkaatojen riski on suurin siinä kohdassa kun siirrytään jiikoohon. Jos on valmiina hyvä aiemmin harvennettu sekametsä, jossa on riittävä erirakenteisuus, ei sieltä pitäisi kaikkia niitä pienimpiä puita kaatua. Jos kaikki suuret puut kaatuvat, silti käsissä olisi ihannetilanteessa vielä alikasvos eli taimikko. Käytännössä monesti ei.

    Timppa

    Pähkäiltiin tilannetta Keski.Suomen MHY:n neuvojan kanssa.  Siis lopputulos oli kuvaamani.

    Jovain

    Ennen aikaan metsät olivat erilaisia ja hoito oli erilaista. Metsät olivat sopeutuneita sen aikaiseen tilaansa. Olivat ns. kynnysarvon ylittäneitä peitteisiä metsiä ja jaksottainen hoitomuoto teki vahvasti tuloaan.

    Jo sen aikaisissa metsissä varottiin tekemästä voimakkaita muutoksia. Jos esim. kuusikoita haluttiin uudistaa ilman avohakkuuta. Kuusikkoa harvennettiin (väljennettiin) useammassa vaiheessa, valmisteltiin muutosta vastaan. Ei toimittu niin kuin tällä hetkellä toimitaan, avataan jk metsää jopa lakirajoille umpi metsään. Ei se toimi näin, tuhot ehtii, pienemmin muutoksin tai sitten valmiissa jk metsässä.

    Tällä hetkellä metsät ovat ”pusikoita” noin yleisesti ottaen ja voi olla, että jaksottaisessa metsän hoidossa on menty jollain tavalla liian pitkälle. Siihen huonosti sopii tällaiset alemmat puun hinnat ja kalliimmat korjuun kustannukset, jotka eivät ole todellisia. Kun mennään toisen laisiin metsiin, esim. kynnysarvon ylittäneisiin metsiin, ei siellä sitä hoidon tarvetta ole ja hinnat ja puustopääomat ovat toista luokkaa. Pitäisikö laskennallisesti siirtää jaksottaisen kuluksi.

     

    Timppa

    Kyllähän se metsä on Jovainin kuvaamalla tavalla jollain tavoin uudistunut.  Itse en muista tuollaista havainneeni, kun aloin liikkua metsissä 1940-luvulla.  Mikä sitten oli kasvu onkin eri asia.  Metsänviljely oli usein mahdotonta, koska puuttui tiet, taimet ja tekijät.

    Kannattaa kuitenkin muistaa, että metsänkasvu on lisääntynyt tosi paljon, kun siirryttiin jaksolliseen.  Oliko korjuu ennen aikaan halpaa?  Meidän tilalta hakattiin 1916-21 50000 m3 halkoja, siis n 35000 kiintom3.  Parhaimmillaan ajossa oli 100  hevosta.  Nyt olisi  samasta maastosta ajokone ajanut saman puumäärän tien varteen 10 kuukaudessa.  Toki ajomatkat olisivat nyt lyhyemmät teiden vuoksi.

    Nykyinen metsätalous on todella tehokasta teiden ansiosta.  Puun lähikuljetusmatkat ovat lyhyitä.  Hoitotöiden tekijöiden työmaa alkaa usein heti tien vierestä.  Taimien kasvatus on tehokasta.  Ilman teitä ja metsänviljelyä metsänomistsajien tulot olisivat todella pienet.  Kannattaa kasvattaa mahdollisimman paljon puuta.  Silloin saamme suurimman hyödyn maailman tiheimmästä metsäautotieverkostosta.

    kaapo123

    Luonto kyllä kasvattaa puita sekametsinä ja hitaasti.Ihminen sitten haluaa kasvattaa nopeesti ja yksilajisia puita eli pitkällä ajalla joudutaan umpikujaan kun talousmetsissä on vain yksi laji kasvamassa.Pitäisi kasvattaa sekametsinä metsät.Luken metsäasiantuntija on kirjoittanut kirjan ,jatkuvasta kasvatuksestakin.Metsän kasvattaminen tehokkaasti kyllä lisää puuta,mutta se on vasten luonnonehtoja.Luonto kasvattaa hitaasti ja tiheässä ja siksi tehokasvatus ajautuu umpikujaan.Taudit lisääntyy, metsät ei kestä myrskyjä, puilla immuunikyky laskee,puut elävät luonnossa vain yhdessä toisten puiden kanssa sekametsänä

    mehtäukko

    Jopa on provokatiivista pötyä liikkeellä. Ei puutkaan määrättömän nopeasti kasva, kun aina joku tekijä rajoittaa! Ei ole Kuapo seurannut metsänhoidon ohjeistuksia yhtään mitään, väittämällä puuta heinää.

    Puuki

    Myrskyn ja tuholaisten kestoon voi vaikuttaa nimenomaan harventamalla ajoissa (taimikosta lähtien)  ja sekapuustoja kasvattamalla.  Ihan puutaheinää on, että tiheässä kasvatus vähentäisi metsätuhoja .  Se menee juuri toisin päin.

Viewing 10 replies - 5,511 through 5,520 (of 10,637 total)