Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,521 - 5,530 (kaikkiaan 10,295)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Luonnonmetsässä tuho ei ole oikeasti tuho, koska se antaa tilaa muiden lajien kehitykselle. Luonnonmetsien ja talousmetsien vertaaminen onkin vaikeaa, koska tavoitteet ja arvostukset on niin erilaiset.

    Jovain

    Timppa hyviä pähkäilyjä, kyllä jo 50-60 luvulla panostettiin voimakkaasti jaksottaiseen metsänhoitoon. Metsänhoidossa siihen aikaan oli kuitenkin huomattavia eroja. Toinen vesistö ja sen vaikutusalueella olevat tehtaat, sahat ja puuterminaalit, antoivat metsänhoidolle erilaisia lähtökohtia. Metsänhoitoon oli panostettu jo pitemmän aikaa ja panostetaan edelleen, ei kuitenkaan harsintaan, jota sitten rajoitettiin.

    Tuo maailman tihein metsäautotieverkosto palvelee kaikenlaista metsänhoitoa. Tiet ja metsänviljely eivät voi millään tavalla olla rajotteina peitteiselle metsänhoidolle, jota menestyksellä on toteutettu jo viime vuosisadan alkupuolella.

    mehtäukko

    ”…Tiet ja metsänviljely eivät voi millään tavalla olla rajotteina peitteiselle metsänhoidolle.”

    Mitäs sillisalaattia tuo nyt on?

     

    Puuki

    Viime vuosisadan alkupuolelta on olemassa vanhoja kuvia sen ajan harsintametsistä. Jätemetsiksi niitä voi hyvällä syyllä sanoa.   Vanhoja kuusikoita harsittu ja tähteelle jäänyt yleensä huonoimmat kuusipuut.  Ne pysyy pystyssä harvoin .     Samantyylisiä kuusikoita oli esim. 80-luvulla Savonmaalla, kun käytiin siellä tutustumassa kuusikkoon tehtyyn ”siemenpuu”hakkuualueeseen. Kuusia harvassa asennossa savikolla ja osa jo kaatunut, osa kallellaan ja joku kuusi vielä pystyssäkin.

    Kuusikoiden /sekapuustojen suojuspuuhakkuita tehtiin aiemmin jonkin verran 2-vaiheisina . Se on  tasaikäistä luont. uudistamista.  Hommasta luovuttiin silloin  , kun lopputulokset on olleet enemmän tai vähemmän epävarmoja.   Jo silloin selvisi, että onnistumiseen vaaditaan alikasvostaimien olemassa olo jo ennen varsinaista sp-hakkuuta.   Nyt uskotellaan joidenkin pöydän ääressä suunnittelijoiden toimesta, että jk onnistuu sitä paremmin , kun vain metsä hakataan tarpeeksi harvaksi.  Bullshittiä se on . Samat luonnonlait toimii edelleen eikä taimettumista tapahdu tarpeeksi kuin poikeustapauksessa ellei taimia ole jo valmiina alikasvoksena.    Joissain tapauksissa ,  aik. maanmuokkauksen teon ansiosta, käyttökelpoista alikasvosta on riittävästi valittavaksi asti .

    mehtäukko

    ”… Nyt uskotellaan”…  Tämän lisäksi unohdetaan haastelliset vuodenajat. Tähän kun sotketaan sekaan ääriviher-politiikka, keitos on valmis.

    Entis aikain selkeät lumiset pakkastalvet tekisivät monista asioista helpompaa ja selkeää.

    Jovain

    Ennen aikaan Mhy:n ”neuvojan” toimialueen rajan sai tarkistaa pitäjän rajasta. On vain hyväksi, että kuusen luontaista uudistamista ei edistetä. Sitä tehdään kohtuuttomasti muutenkin. Hirviongelma on pakottanut kohtuuttomasti viljelemään kuusta ja eihän uuden metsälain suositukset tee sitä helpommaksi.

    aegolius

    >eihän uuden metsälain suositukset tee sitä helpommaksi. 

    Mitä ihmettä mahtaa tarkoittaa ”uuden metsälain suositukset”? Ota nyt hyvä ihminen pieneksi tavoitteeksi itsesi kehittäminen metsäasioissa, kun kerran kiinnostusta on. Käy kirjastossa. Virkailija auttaa sinut enemmän kuin mielellään tiedon äärelle.

    Timppa

    Ne harsintajulkilausuman tyypit esittivät silloin 1948, että kuusikot uudistettaisiin suojuspuuhakkuulla ja männiköt siemenpuuhakkuilla.  Muuhunhan ei olisi ollut resursseja.  Hämmästyttävän nopeasti sitten siirryttiin metsänviljelyyn. jonka edut tunnettiin ja jota oli jossain mitassa harjoitettu ja ainakin 1900-luvun alusta.

    Joskus kyselin kuusen suojuspuuhakkuusta, kun oli vaikea uudistettava kohde.  Kaksi faktaa selvisi.  Hidas ja onnistuu vain, jos on jo taimiainesta.  Tästähän on moneen kertaan kirjoitettu.  Meillä ei ollut.  Tuo kohde tehtiin aukoksi ja kuuset istutettiin muokkaamattomaan maahan.  Kasvavat hyvin.

    Tomperi

    ja kun autolla ajelee näkee usein viljelykoivikoita joiden alla täys viidakko kuusentaimikkoa. Jos koivikon hakkaisikin järeänä kutupuuna tai pienenä vanerikoivikkona pois ja kasvattaisi kuusikosta uuden metsän, montako kuusta pitäisi jättää kasvamaan jotta se kannattaisi, verrattuna siihen että kymmenen vuoden kuluttua hakkaisi avohakkuun ja tekisi ennakkoraivauksen ja viljelisi tekisi taimikonhoito työt.  Onko sellaista tietokoneohjelmaa jolla voisi kotioloissa arssinoida kannattavuutta taikka eri vaihtoehtoja ja vertailla?

    Timppa

    Meillä on  n 10 ha viljelykoivikoita.  Vanhin n 5o-vuotias.  Yhdenkään alla ei kasvatuskelpoista kuusikkoa.  Se kuusen kasvu koivujen alle onnistuu joskus, joskus taas ei.

Esillä 10 vastausta, 5,521 - 5,530 (kaikkiaan 10,295)