Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 671 through 680 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Pukkala: ”Kestää monia vuosikymmeniä, ennen kuin metsään syntyy uusi hyväkasvuinen 15 – 20 sentin läpimittaluokka. Kokeet antavat arvokasta tietoa siitä, miten jatkuvaa kasvatusta ei pidä toteuttaa, jos tavoitellaan maksimaalista puuntuotosta”.

    M;reidän metsiin niitä syntyy kiihtyvään tahtiin joka vuosi.

     

    MaalaisSeppo

    Sitoutuneen pääoman tuottovaatimus metsäalalla voi johtaa harhapoluille. Se on johdettu ilmeisesti teollisuuden varastojen optimoinnista.

    Teollisuudessa varastoon tulee kampetta, kun tutantoon laitetaan paukkuja. Metsässäkin osittain. Suurelta osin puusto kasvaa pitkiä aikoja itsestään. Usein myös puuvaraston arvokasvu nousee iän myötä. Markkinatilannekin heiluttelee puun hintaa ja puuvarannon arvoa.

    Korko laskelman painottaminen selvästi yli pankkilainakorkojen sopii tilanteeseen, jossa mo:lla on lähes rajaton määrä metsää. Harvalla on. Tavallinen tallaaja, kuten minä, pyrkii maksimoimaan metsänsä nettotulot. Korkoa voi pohtia, jos tulee lainatarvetta. Jos pankista saa halvalla, niin sieltä voi olla edullisempi ottaa kuin metsästä. Jos hakkukelposen puuston arvokasvu alittaa esim 3 %, niin kannattanee hakkuisiin ryhtyä, jos hintapiikki on päällä.

    Pian voi tulla hintapiikki. Kannattanee pantata puun myyntiä vielä hetki.

    Jovain

    Onhan sillä ero kitualikasvoksella ja hyväkasvuisella läpimittaluokalla.

    mehtäukko

    Kun eroa on mitaten ja silmin nähden, mitä tuosta sitten vatuloimaan? MaalaisSeppo valaisi asiaa. Kun ihmisen ikä on lyhempi tai vähän pitempi telkuta metsissä, kyllä siinä ei terveys riitä katastella kymmeniä vuosia mahdollisia taimistoja. Ne vain pannaan alulle järkevästi ja matka jatkuu.

    Gla

    Panu: ”Mutta jossain kohdassa löytyy optimi ja ihmettelen aina miksi puhutaan jostain korkovaatimuksesta kun tavoite on tietenkin mahdollisimman suuri korko eli sijoitetun pääoman tuotto.”

    Sijoitettu pääoma kasvaa, kun puuston arvo kasvaa? Talouslaskelmissa siis euromääräinen arvokasvu pitäisi kiihtyä, kun puuston arvo kasvaa. Muuten suhteellinen arvokasvu putoaa liian alas ja metsä kannattaa uudistaa. Toisaalta jos itseä ei haittaa se, että 500 m3 kuusikko kasvaa vaatimattomasti suhteellista arvokasvua ja hyvin euromääräisesti, voi kasvatusta jatkaa. Talouden ammattilaisilla on vaihtoehtoisia sijoituskohteita rahalle (sijoittaa 500 m3 x 50 € 3% korolla muualle, kun suhteellinen arvokasvu metsässä on 2%), minunlaisella arvopapereista mitään ymmärtämättömällä puuhastelijalla ei välttämättä ole.

    Kun vielä huomioidaan se, että metsän hankinta ei ole samanlainen läpihuutojuttu kuin arvopaperikauppa pankissa, ei tosiaan kannata tyhjää kasvattaa, vaikka se jäljelle jäävien puiden suhteellista arvokasvua parantaisikin.

    Perko

    Kaksi firmaa on  myynnissä.  Finexpo:  sin hallissa vilisti hihnat  ja joskus joku kävi vilkaisemassa ettei vieraita mene vaarallisiin paikkoihin,  Tuotetta lastattiin jatkuvasti, lähtivät  maksettuna satamaan.   Viereinen Finhomeroi halli oli tyhjä ja johtaja Poterjaf kertoi valmista tavaraa olevan jo  2087  kasan joka ei pihaan mahtuisi. Hinnasta ei ollut ihan varmaa eikä ostajastakaan. Piirustukset oli valmiina venäjästä käännettynä, kuva vaikutti kangaspuille.

    Kumman arvelette menevän ensin kaupaksi?

    Timppa

    Tunnistan, että meidän metsät ovat juuri sellaiset kuin tuo Finexpo.  Tavaraa lähtee maksettuna aina, kun  viitsin sähköpostia ostajille lähettää.  Tuntevat tavaran.  Eivät aina käy edes katsomassa ennen kauppaa.

    Poterjefin touhu vaikutti aivan siltä kuin olettaisin jatkuvaa  kasvatusta harrastavin puuhastelun olevan.  Paljon lupauksia eikä kukaan ostaja tiedä mitä sieltä metsästä löytyy.  Ostajat tulevat katsomaan, jos tarvitsevat puuta enemmän kuin meidän metsistä lähtee.  Maksavat mitä huvittaa.

    Sori vaan Perko.  Tunnusta tosiasiat.

    Gla

    AJ: ”Jatkuvan kasvatuksen metsän tuotokseen liittyy vielä epävarmuutta, kun seuranta-ajat ovat melko lyhyitä, mutta sen suhteen viisastumme kun kokemusta kertyy. Kirjoissa ”Poiminta- ja pienaukkohakkuut, julkaistu 2010) ja ”Metsän jatkuva kasvatus, julkaistu 2011) ” on sen aikaisia tietoja tutkimustuloksista, mutta niiden tulkinta on haasteellista. Ei tiedetä, miten optimaalinen on niissä sovellettu jatkuva kasvatus, eli miten hyvin ne edustavat menetelmän mahdollista potentiaalia. (Jos jollain on kirjahyllyssään Valkosen tuoreempi teos, voi kommentoida sen pohjalta.)”

    Löytyy vain tuo Lähteen kirja vuodelta 2011, jossa täysin kritiikittömästi puolustetaan jk:ta ja moititaan jaksollista kasvatusta. Valkosen jonkun kirjan olen vuosia sitten hakenut kirjastosta, mutta en enää voi tarkkaan ottaa kantaa. Oliko edes uusin painos.

    Aiheeseen liittyen tutkijan ongelmana on se, että vaikka näkee metsän kuusettuvan ja vaikka tutkimustiedon perusteella tiedämme kuusikon alikasvoksen kasvavan 3 senttiä vuodessa, jk-tutkimuksessa ei tätä voida sanoa. Pitää odottaa jk-koesarjojen antavan tälle tulokselle vahvistuksen.

    Onneksi minun toimintaa ei ole sidottu näihin tutkimussarjoihin, joten voin täysin vapaasti soveltaa näin epätieteellistä tietoa asiasta ja pysytellä erossa kuusikoiden alikasvoksesta. Voin silti hyödyntää luontaista alikasvosta siellä, missä yläpuolella on koivua, mäntyä tai sekametsää ja jossa alikasvoskuusi kasvaa siksi kohtuullisesti. En silti puhu jatkuvasta kasvatuksesta, koska tiedän erirakenteisen kasvatuksen johtavan päätehakkuuseen.

    Tämä oli vastaus myös Planterin kysymykseen jossain useamman sivun takana, jossa kysyi aikasarjan pituutta. Kun puhutaan politiikkaa ja arvioidaan jatkuvaa kasvatusta, tarkastelujakso on tästä ikuisuuteen. Kun puhutaan oman metsän hoidosta, tarkastelujakso on seuraavaan investointiin eli päätehakkuuseen saakka olettaen, että sen jälkeen ei ole tiedossa taloudellista umpikujaa esim. uudistamisen kalleuden takia.

    Planter

    Tuolta muokkaamattoman istutuksen maaporajutusta ajauduin poramiehen JK-sivuille:

    Timppa

    Ihan mielenkiintoinen systeemi.  Kyllä siinä selkä saa kyytiä, kun päivän tuota hommaa tekee.

    Ei kyllä toimisi meidän kivikoissa.  Tuollaistahan voisi Luke ihan oikein tutkia.

Viewing 10 replies - 671 through 680 (of 10,637 total)