Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 7,391 through 7,400 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Kurki

    Tässä metsäntutkija Olli Heikinheimon jatkuvan kasvatuksen tutkimus 25 vuodelta, joka lopetettiin siksi, että kasvu tipahti puoleen. Tutkimus  aloitettiin Tuusulan Ruotsinkylässä 1930.

    https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/15399/18-No%203_Mikola.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Perko

    Käytäntöä ja kokemusta on jo pitkälti tuhansia vuosia.  Puille ja saniaisille kehittynyt neuroverkko ( selviytymisenäly) on  vanhempi kuin ihmisellä yli  miljoonia vuosia.   Tietoakin on kertynyt luettavaksi ja näytteitä joita ei ole ihminen saastuttanut tuhansiin  vuosiin.   Nykyiset tavoitteet ja opit ovat laadittu enimmäkseen sellunkeittoon. ” Kuusi viisasta  ”  vahvistivat  laintekijälle  opin johon metsäkansa   alistettiin  kuin  siirtomaissa.    Metsälehden  keskustelut  eivät riitä  just’ kassaranteroitusta pitemmälle ohjeeksi.

    Puuki

    On ollut jo pitkän aikaa ”selvää pässinlihaa” milloin kannattaa jatkuvaa kasvatusta edes harkita tehtäväksi.  Ei se siitä muuksi muutu.

    A.Jalkanen

    Perko voisi parantaa ohjeiden tasoa täällä itse hyvinkin helposti: kertomalla mittauksiin ja puun myyntiin perustuen tuloksia. Jos pääsee vaikka alueen ja omistamiensa kasvupaikkojen keskikasvuun kiertoajalla ja keskituottoon euroina per hehtaari vuodessa niin voi olla tyytyväinen?

    Perko

    Nyt on hyvä kun ketään ei pakoteta lahjoittamaan hyvässä kasvussa olevia puita ja tekemään aukkoa.  Vertailuja voi  ihe kukin tehhä omalla kohallaan, haluaako hän 40  vuotta ”sijoittaa” –   70  vuotta  ootella tuloja aukostaan vai ennakoiden  jatkaa  kasvatusta.   Vaihtoehtona pääsiäislounaaksikin  saa kukin  myös itse ottaa pässiä  tai vohlaa.     Lokin munakin oppi pysymään kaltevalla kalliolla niin  kyllä tamppaajakin oppii vaikka se kestää kotvan.

    Suunnittelijat oppii rakentamaan kaatoa hallitsevan moton joka karsii puun pystyyn eikä tuhoa joka kaadolla kolmea aaria metsää!

    PS. vastaan;   Kasvaa paksuutta 0,8  – 1, 2 cm vuodessa.  Myyntiä kun kasvu laskee 0, 6 cm alle vuodessa tai tuotto alle 8% .

    Metsuri motokuski

    Anneli se vain yrittää jaksaa pitää tätä keskustelua pystyssä. Perko yrittää todistella omaa erinomaisuuttaan ja miksipä ei. Jokainen joka työkseen metsässä pyörii näkee kyllä todellisuuden.

    A.Jalkanen

    Aika pitkälle taputeltu keskustelu. Tarvitaan metsien mittauksista ja leimikoiden hakkuista numeroita pöytään, jotta päästään asiassa eteenpäin. Jos joku peitteisessä kasvatustavassa hyvin onnistunut voisi tänne niitä jakaa? Ei ennusteita a la Arvometsä vaan sitä makeinta viisautta eli jälkiviisautta ja taaksepäin katselua. Mitään ikiliikkujaa ei tarvitse olla keksittynä. Sekin olisi jo hyvä tulos jos voisi näyttää, mihin päästään kun kasvupaikka ja puuston rakenne ovat aloitettaessa parhaat mahdolliset.

    Nostokoukku

    Kurki. Monta muutakin tutkimusta lakkautettiin tuolloin, varsinkin niitä jotka eivät palvelleet tehometsätaloutta eikä vuoristoneuvoksia. Heikinheimohan oli tutkijauransa alkuaikoina yksi tutkija, joka piti tärkeänä luonnonmetsien toiminnan ymmärtämistä tärkeänä lähtökohtana metsänhoidon kehittämiselle. Samoin ajattelivat Ilvessalo, Sarvas ja Kalela. Metsäntutkimuslaitos lakkautti metsäbiologisen tutkimuksen -60 luvulla yli 30 vuodeksi. Se katsottiin tarpeettomaksi, koska kaikki luonnonmetsää oli tarkoitus hakata pois. Tavoitteeksi tuli ”päästä irti luonnon jalkapuusta”. Tähän pyrkivät teollisuuden etuja ajavat metsäpoliisin virkaa hoitivat piirimetsälautakunnat ja KMS Tapio, käsikassaranaan MTK ja metsänhoitoyhdistykset. Avohakkuu oli ainoa hyväksyttävä metsänkäsittely ja istutus sen jälkeen. Tietenkin Tapion taimitarhoilta ostetuilla taimilla. Toisinajattelijat vaijennettiin. Tutkijoista Olavi Heikura esitti turansa alkuaikoina varsin myönteisiä käsityksiä yläharvennuksesta. Hänet valittiin Metsätutkimuslaitoksen ylijohtajaksi ja puheet yläharvennuksesta loppuivat. Erkki Lähde on leimattu jk:n profeetaksi, mutta alkujaan hän tohti epäillä syväaurauksen ja koivuvihan tarpeellisuutta. Päämetsänhoitaja Lauri Vaara oli sitä mieltä, että vallalla olevat metsänkäsittelymuodot ovat ajaneet metsänomistajat pois metsistää. Virkavirheitä etsittiin, mutta ei löytynyt.

    A.Jalkanen

    Meidän tilalla käytettiin männyn uudistamisessa laajasti kylvöä 1970-luvulla. Siemenpuilla uudistusta yritettiin myös sekä koivulla että männyllä, mutta tulokset siitä olivat heikommat. Koivua ja kuusta istutettiin, jonkin verran toki myös mäntyä. Taimien laatu parani ja istuttaminen helpottui kun siirryttiin paljasjuurisista paakkuihin. Jatkuvapeitteistä ei koskaan tarjottu mhy:n neuvojan taholta eikä metsäkeskuksen metsäsuunnitelmissa uudistamismenetelmäksi, se pitää kyllä paikkansa.

    Perko

    Kai  AJ muistaa.  Lähetin  jo vuosia sitten kuvat ja tiedot.  Vaikutus oli palstalaisiin kuin vasemmiston pieneen oravaan.  Ukot repi polihousujaan, tahrivat säpikkäänsä ja itsetuho hiipi heidän mielensä, siltä vaikutti palautteet.  Mie poistin lehdestä kuvat ja hävitin datan myös laskukaavat juurineen.   Aivan kuin Stalin aikoinaan määräsi atk-koneen suunnittelusta, en  halunnut samaa kohtelua  ( ukrainalainen Sergei Lebedev oivalsi kaksilukujärjestelmän tietokoneen ratkaisuksi)  , hänet  ammuttiin ja data  tuhottiin. Mie oon allerginen  vahvalle sähkölle ja nikkelille.

    ”Meidän metsistä” on ilmasta kuvaa  kilomeritolkulla  tutkimusmappeja ja  monen lääninverran tehty hakkuita, poltettu ja istutettu niin eikös niistä nyt koulutettu ihminen  saa jo selvän  mikä on mennyt pieleen kun pitää vaan kärvistellä rahatta  vuos’kymmenet ja  kemeraa vuotella vesakossa. Perikuntakin on hermona.

Viewing 10 replies - 7,391 through 7,400 (of 10,637 total)