Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,381 - 7,390 (kaikkiaan 10,327)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mietin (yöllä kun uni ei tullut) Timpan hyvää määritelmää jaksollisesta kasvatuksesta: kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa. Siinä on syy miksi Perkon ajatus hyvästä tuotoksesta jatkuvassa mallissa ei ehkä välttämättä kovin usein toteudu. Toteutuuko parempi tuotto, se riippuu tapauksesta. Jonkin aikaa hyvin toimiva peitteinen kasvatusmalli voi olla hyvinkin tuottoisa.

    Koetan jatkossa muistaa käyttää termiä ’peitteinen’ koska ’jatkuva’ aiheuttaa joillekin nimimerkeille närästystä. Heidän mielestään sellaista mallia, joka päättyy lähes aina jossain vaiheessa päätehakkuuseen, ei voida nimittää jatkuvaksi.

    Parhaita puita? Jaksollisessa mallissa valikoidaan siemenviljelmille parhaat puuyksilöt. Peitteisessä mallissa voidaan myös valikoida poimintahakkuissa parasta laatua, mutta vain siinä metsikössä ja sen lähellä (tuulipölytyksen avulla) tarjolla olevasta geeniaineksesta.

    Parhaissa oloissa? Jaksollisessa mallissa valmistellaan maanmuokkauksella maaperä siemenille ja taimille suotuisaksi ja vähennetään kasvien keskinäistä kilpailua heinäämällä ja taimikonhoidolla. Taimille on valoa, ravinteita ja vettä yllin kyllin tarjolla.

    Tomperi

    Parhaat put parhaissa olosuhteissa. sitä väitettä ei edes viititä tutkia, ovatko luontojaan hento ja vähäoksasiset puut tosiaan hyvin kasvavia kun sellupuuta kuitenkin suurimmasta osasta istutetusta puustosta tulee, saatika sitä että että pienen latvuksen kasvattava puu on pieni juurinen ja siten herkemmpi tuulivaurioille jne.  Ainut tutkimus jota olen lukenut joka koskee tuulituhoja on Hollantilaisten tekemä joka tutki rinnanläpimitan ja pituuden suhdetta tuulenkaatoihin, pystyssä pysymiseen,  sen ymmärtää kyllä siellä tuulee paljon. Meillä Suomessa ei tuule paljon, sillon tällön myrskyää ja sillon ei taida olla merkitystä rinnanläpimitan suhteella pituuteen merkitystä ja suomalaiset puut ovat lyhyitä ja solakoita. Ja sen suomalaiset tutki ett alle viistoistametrisissä puissa rinnankorkeusläpimitta on lähes sama miltei poikkeuksetta kuin puun pituus, oli viissiin sitä aikaa kun mitattiin luontaisesti kasvaneita,  eivät olleet jalostettuja puita, tiedä häntä….

    Metsuri motokuski

    Viime vuosina on kyllä tuulet lisääntyneet ainakin minusta. Aika paljon tuulituhoja syntyy jo eh metsiin kesäisin.  Liekö se sitten vain tuntuu siltä.

    Berza

    Sama näkemys myös tuulien lisääntymisestä , jos verrataan 1970-80 lukuun. Ilmasto muutunut monin tavoin, esim ukkosta voi esiintyä nykyisin joka kelillä. Mainituilla vuosikymmenillä ne liittyivät aina helle jaksoihin. No tuulet tietää hyvää ”rupeleille” sähkön tuotannossa.

    Perko

    ”ajatus hyvästä tuotoksesta jatkuvassa mallissa ei ehkä välttämättä kovin usein toteudu.”    A J   kertoo sitten sen  missä useimmin toteutuu hyvä tuotos varmasti?   Ymmärrän kirjoituksesi  pelkäksi virikkeeksi niin en selittele enemmin.   Tavoitteet voivat jokaisella olla omat kuin haluaa ostajaansa hyvitellä,  heillehän se sopii.   Yksinkertaisimmillaan mutta ei helpoin tuotosta ennustavan  algoritmiin tarvitaan vain  kynä ja paperia.  Tavoitetta hakevan jutun (algoritmin) saa tekemällä vastavirtaan edeten niin on erehtyminen helpommin hallittavissa  ( keksitiin 90 -luvulla).   Puukilla oli muistaakseni joitain laskuesimerkkejä ( korkolaskuissa) siitä mutta vain yhtä polkua seuraten.

    Mainiota kun kiinnostusta riittää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    missä useimmintoteutuu hyvä tuotos varmasti? Arvannet sen itsekin: jaksollista kasvatusta tarjoaisin tähän vastaukseksi, tällä kertaa en Kanadaa (Kummeli Musavisan vakiovastaus).

    Perko

    Juu,  tällä kertaa Kanada olisikin ollut ehkä oikein!  Mie nyt vaan vertailuksi nopeudesta  johon sorruit,  niin 15 vuoden vertaaminen 50 tai 70 vuoteen ei liene vaikeaa. Matti Ijäksen TV- elokuvassa : ”Enon neuvot”  oli sanonta ” koulutettu ihminen on aina koulutettu”.

    Jovain

    Suomi on metsiensä hoidon hoitanut hyvin. Tulokseen on päästy tiukan viljelymetsätalouden puitteissa. Se tuskin kuitenkaan on tarkoituksen mukaista. Vaaditaan myös metsien hoidon ja käytön kunnioittamista. Ei viljelyä viljelyn perään tai ojalta ojalle, josta päästään helposti metsien monimuotoisuuteen. Tehdään suoranaisia virheitä, joita sitten pyritään paikkailemaan. Voi olla myös ripaus arvovaltaa, on sitouduttu jonnekin, josta on vaikeus joustoille myöntää tilaa.

    Tomperi

    ajatus hyvästä tuotoksesta jatkuvassa mallissa ei ehkä välttämättä kovin usein toteudu.”    A J   kertoo sitten sen  missä useimmin toteutuu hyvä tuotos varmasti? ”

    mitä tuo tarkoittaa? Euroja vai kuutioita?  Investointiena rvot sivuutetaan?  Korot ja nestoinnit voi laskea mukaan myös kuutioihin kuin myös euroihin?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos lukee tämän ketjun alusta loppuun, niin vastaukset mitä on olemassa on pyöritelty moneen kertaan. Enempää ei ainakaan minulta irtoa ennen kuin peitteisestä mallista on enemmän käytännön kokemuksia.

Esillä 10 vastausta, 7,381 - 7,390 (kaikkiaan 10,327)