Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,461 - 7,470 (kaikkiaan 14,421)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Timolla on  onnistunut mainiosti kaupat. Vain  harvat tuohon pystyvät.   Maksavat jotakin eikä mene kaikki mukavalle ostajalle ihan hyvänmiehenlisänä.  Noihin latvusmassoihin kannattanee sinun  kurottaa, keräillä  pois edeltä käsin  kun niillä nyt rikastuu.  Kasvaahan ne puut niillä alaoksillakin ja hyvässä parhaassa tukissa latvus on vain haitaksi.  Hyvää Pääsiäistä Timolle!

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    Jovain Jovain

    Sen kasvun kanssa voi olla paljonkin väliä. Ei pidä mehtäukonkaan ihmetellä, jos metsien kasvu ja hiilinielut ovat kääntyneet laskuun.

    Nuakka

    Käytiin vähän hankiaisilla reippailemassa. Samalla katsastettiin jk-koetilan maisemat 2. poimintahakkuukerran jälkeen. Kummallisesti oli kuituakin kertynyt kasoista päätellen n.30%, vaikka sitä arvokasta tukkiahan sieltä piti hakata. Ja oli nimittäin ajettu koneella pitkät matkat puuryhmiä keräten! Tässä tapauksessa jatkuva kasvatus ilmeisesti pitää hieman pidemmän tauon toisen hakkuukerran jälkeen, ensin pitäisi vain saada taimet syntymään heinän ja vesakon sekaan muutamista siemenpuista tai istuttamalla.

    Metsuri motokuski

    Jovain. Poiminta ja pienaukkohakkuissa on käsittääkseni sama velvoite metsänuudistamisessa. Jos pienaukko ei ala taimettumaan niin istutettava se on. Poimintahakkuussa ei tietenkään istutusvelvoite ole kun kaikkia puita ei poisteta. Kuinka siellä voi poimintaa jatkaa jos luontaista uudistumista ei tapahdu ? Sillä ei liene väliä kuinka uudistuminen tapahtuu kunhan se tapahtuu.

    Jovain Jovain

    Uudistamisvelvoite täyttyy jos pienaukon koko on yli o.3 ha tai poimintahakkuussa ns, lakiraja alittuu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri näin!

    Metsuri motokuski

    Jovain. Mitä luulet metsänomistajan tekevän jos alle 0,3 ha pienaukko ei ala taimettumaan. Vaihtoehdot: 1. Ei tee mitään ?, 2. Istuttaa taimia ?, 3. Suurentaa pienaukkoa jonka jälkeen muokkaa ja istuttaa sen ?

    Jovain Jovain

    Metsuri motokuski: Veikkaan, että olet keissin ytimessä. Vastaisin, toivottavasti ei tarvitse tehdä mitään, vaan lähtökohtaisesti lain ja hoidon ohjeistusta tulisi muuttaa, niin ettei tällaista tilannetta pääse syntymään. Mm: ”Kuinka siellä voi poimintaa jatkaa, jos luontaista uudistumista ei tapahdu”.    Uskoisin, että laissa lähdetään väärästä olettamuksesta. Tuskin laissakaan on tarkoitettu, että mahot, uusiutumattomat maapohjat uusiutuvat itsestään tai metsien uusiutuminen on jätettävä näivetyisten varaan. Metsissä on paljon, näissä meidän nykyisissä metsissä, vaikka peitteisen metsänhoidon kulttuuri ei vielä ole ehtinyt muodostua. On paljon kehityskelpoista ja luontaisesti uudistuvaa. Niiden varaan peitteinen metsänhoito on ohjattava.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten Jovain ohjaisit? Kun meillä ei ole ennalta näkemisen lahjaa, alikasvoksiin voidaan varmasti tukeutua vain silloin kuin niitä on jo olemassa.

Esillä 10 vastausta, 7,461 - 7,470 (kaikkiaan 14,421)