Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Viewing 10 replies - 7,611 through 7,620 (of 10,637 total)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Ohjeet on tietenkin helppo kirjoittaa.  Jospa se metsä ei taivu niihin ohjeisiin.  Kun puu kaatuu, niin se kaataa tai vioittaa pienempiä.  Kun moto vetää puun kaatopään rullien läpi, niin  sen oksisto lakaisee suurelta osalta ne pienemmät puut, jotka säilyivät vielä kaatovaiheessa.  Siis sitä saa mitä tilaa.  Ei kannata valittaa.  Jälki on tosiaan rivoa, mutta parempaan ei ole mahdollista.

    Valittaa kannattaa kahta asiaa.  Siis ensimmäisen aiheuttajan näkee peilistä.  On uskottu vääriä profeettoja.  Sitten puunostajan rooli.  Ammattitaitoinen olisi joko kieltäytynyt kaupasta tai kirjoittanut sopimukseen sellaisen lauseen, että hakkuu suoritetaan näin, muttei ostaja vastaa siitä tyydyttääkö jälki ostajaa tai ei.  Nyinen ilmapiiri ei kuitenkaan kannusta kertomaan asioista rehelliseesti etukäteen.  Eletään toivotaan, toivotaan-maailmassa

    Rakennusalalla on toisenlainen systeemi.  Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan urakoitsija vastaa rakennuttajan laadittaman virheellisenkin suunnitelman aiheuttaman vian korjaamisesta, jos suunnitelmavirhe oli sellainen, että se olisi ammattitaitoisen urakoitsijan pitänyt huomata.  Urakoitsija vapautuu vastuustaan kuitenkin, jos reklamoi suunnitelman virheestä.  Näitä reklamaatioita jouduinkin rakennusliikkeen johtajana allekirjoittamaan.  Näin pitäisi siis myös puunostajien toimia

    Sitä en koskaan tule ymmärtämään, miksi joku harjoittaa jatkuvaa kasvatusta, jossa metsä uudistuu tosi huonosti.  Kasvaa tosi huonosti,  Ja puusta saadaan tosi huono hinta.  Toki sopivalla suolla ymmärrän, mutta näitä kelvollisia tilanteita on todella vähän.

    mehtäukko

    Juuri noin, Timppa. Kun kysymyksessä on minkä tahansa työn tilaaja, joka ei ymmärrä toteutusta tai lopputuloksen kohtaloa vaikeusasteen noustessa, on tulos sitä mitä luetaan.

    suorittava porras

    Korjuun haasteista on kyllä kerrottu. Vähintään kolmasosa taimista päätyy huonoon kuntoon jk-hakkuiden yhteydessä. Peitteisissä olosuhteissa uratkin osuvat monesti huonoon kohtaan. Jos ei näitä asioita haluta ymmärtää, pitäisi kuitenkin olla ymmärrystä jättää syyttämättä tahoa ,joka yrittää tehdä mahdottomasta mahdollista. Toki konekuskin syytähän kaikki on , jos olosuhteet syystä tai toisesta ovat hankalat. Sama ongelma on edesssä ylitiheissä riukumetsissäkin . Vain sillä erotuksella ,että aiheutuu  vaurioita ja nirhaumia vain puiden tyville. Ison puun kaatuessa tärveltyy kuitenkin monta pienempää täysin latvasta tyveen ja taimet kaadetun puun oksien leveydeltä vedettäessä runkoa karsinnan aikana. Jos palstalle viedään liian pieni kone , seuraa fysiikan lakien vuoksi vielä enemmän hävitystä. Puu vie konetta , mutta kone ei vie puuta. Toivottoman rimpuilun jäljiltä metsä näyttää lähes samalta , kun olisi joutunut tykistöiskun kohteeksi.

    Perko

    Ohjeissa on kyse hakkuumenetelmästä yleensä ja siitä jäljelle jäävästä metsästä.  Ohjetta noudattaen valitaan ne välineet jotta se tulos tapahtuu eikä käydä arpomaan  onnistuuko vai ei.  Ostajilla on halu esittää isoa-herraa eikä alentua  valvomaan hakkuuta.

    Harvennushakkuu voi olla aina kun maaomistaja eli  myyjä niin sopii vaikka kyseessä olisi yläharvennus tasaikäisessämetsässä.   Siihen ei tarvii ”rakennus profeetalta ” lupaa eikä muiltakaan kelmeitä.

    Hometalojenrakentamisella ei ole paljon yhteyttä metsään koska talot eivät uusiudu tai jatka kasvua, mutta huonolla työllä ja suunnittelulla on.  Märät- villat – sementit ja raudoituksenpuute takaperisellä ilmastoinnilla homehtuivat,  vikoperin asennetuilla ikkunoilla ei säästänyt lämpöä,, ei kiitosta kaipaa.    Ne kaik’ pitää purkaa, ongelmajätettä !!!

    No, jotta  samaa virhettä ei aina toistettaisi niin pitää  muuttaa menetelmät paremmaksi  niin ettei ne  tuhot uusituisi. Koneet   ja koulutus, jatkuva oppiminen, valvonta !  Tutkinto ja haastattelu ennen hakkuuta Ostajalle ja tekijälle  !!!

    PS..  Tarkalla ohjeella ja valvonnalla kaikki kohteet eivät ole  epäonnistuneet . Seitsemästä tapauksesta  vain kaksi on epäonnistunut  ” avohakkuun tapaan” mutta nekin olisi pelkällä asenteella jo tulleet tyydyttäviksi.

     

    Jovain

    Näin on!  Opettelua on ja kokemuksen puutetta. Niin myös rakentamisessa oli, ei laiteta märkiä villoja ja että kestävät kuivana. Metsänhoitokin oli vielä hallinnassa jukilausuman jälkeen, mutta ei ole enää. Ei tässä sen kummemmasta asiasta ole kysymys!

    Rane

    Tarkat ohjeet ja valvonta:”Vituiks meni…”

    Tuuli riepoi arvoleimikon – Metsälehti (metsalehti.fi)

    Timppa

    No, jotta samaa virhettä ei aina toistettaisi niin pitää muuttaa menetelmät paremmaksi niin ettei ne tuhot uusituisi. Koneet ja koulutus, jatkuva oppiminen, valvonta ! Tutkinto ja haastattelu ennen hakkuuta Ostajalle ja tekijälle !!!

    Siis helikopteri  ja metsuri.  Fysiikkaa tai biologiaa emme voi muuttaa.

    suorittava porras

    Ennen valitettiin ,kun ei saa hakata päätä puuhun.  Kun nyt saa ,valitetaan ,että sattuu.?

    Gla

    Miksi pohtia keinoja toteuttaa perusteiltaan järjetön hakkuu. Ei talon rakentajakaan laita kivisokkelin tilalle huolellisesti suunniteltua ja toteutettuja puuperustuksia.

     

     

    mehtäukko

    Bersan aloittaman aiheen käsittely ei ole Joovainin tai Perkon puolustuksen jalostamana edennyt yhtään mihinkään. Ei siis mitään sellaista positiivisesti puoltavaa näkökulmaa, jonka perusteella jk olisi varteenotettava puuntuotantomenetelmä. Pienimuotoisena ja puistojuttuihin yms. se käy. Mt-yrittäjyyteen kun kuuluu työntekoa jossa hallituin ja tiedostetuin toiminnoin kehitetään kestävästi eteeenpäin puuston määrää ja laatua. Pienemmillä aloilla tulos ja jk- ympyrä sulkeutuu nopeasti, isoilla aloilla näennäistä syömistä kuormasta riittää, mutta loppu on karu.

Viewing 10 replies - 7,611 through 7,620 (of 10,637 total)