Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,931 - 9,940 (kaikkiaan 10,290)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    No onneksi kavereilla tuntuu olevan laaja-alaista oppia alasta riippumatta!

    Jos ”tittelikseen” ilmoittaa metsänhoitotieteen tutkija, niin kieltämättä lukijoiden odotukset kirjoituksia kohtaan voivat kasvaa. Huteja tulee kaikille, mutta niiku pitkässä linjassa.

    L

    suorittava porras suorittava porras

    Sinisilmäisiä näköjään riittää. Aate on tärkeämpää ,kun tulokset. Jk ei ole kestävän kehityksen mukainen ratkaisu. Siksi siitä on luovuttu ja saatu puustopääoma tuplaantumaan. Jos olisi jatkettu entiseen malliin ,asuisimme arolla.

    Olen sitä mieltä ,että jos halutaan oikeasti toteuttaa jatkuvaa kasvatusta ,  ei puihinkaan pidä kajota. Antaa niiden kasvaa ja lahota aikanaan omaan tahtiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaihteeksi puhetta geeneistä. Kommenttini Eki-haastatteluun (HS kuukausiliite).

    ”Metsäpuidemme geneettisen kapeuden ongelma saattaa olla väärinkäsitys. Viitataan ehkä siihen, että ennen jouduttiin siemenpulan vuoksi jonkin verran kylvämään ja kasvattamaan taimia Pohjois-Suomeen etelämpää tuodusta siemenestä, joka ei ollut kaikin osin ilmastollisesti Lappiin sopivaa. Nykyään siemenillä ja taimilla on tarkat käyttöalueet, jotka estävän tämän.

    Kun puhutaan luontokadosta, tarkoitetaan puulajien ja puiden ilmiasujen vaihtelua, ei niinkään geneettistä vaihtelua. Talousmetsässä on tietenkin paljon vähemmän vaihtelua puulajeissa, puiden iässä ja koossa kuin luonnonmetsässä.

    Viljeltävät puulajimme ovat talousmetsissäkin geneettiseltä vaihtelultaan vähintään yhtä laajoja kuin luonnonmetsien kannat. Todennäköisesti laajempia, koska siemenviljelyksille tuodaan parhaita geenejä laajemmalta alueelta ja nämä kannat eivät ilman ihmisen apua sekoittuisi.

    Se mitä toisinaan epäillään on että jatkuvan kasvatuksen toistuvat yläharvennukset johtaisivat parhaiden puiden poiston vuoksi metsän geneettiseen heikkenemiseen. Metsägeneetikko Veikko Koski kommentoi tähän, että ei johda, mikäli jatkuvan kasvatuksen osuus maisemassa ei kasva liian suureksi.”

    tutkijaElmeri

    Jatkuvapeitteisen kasvatuksen epäilijänä ryhdyin viisi vuotta sitten tutkimaan puunkorjuun onnistumista mustikkaturvekankaan leimikossa, jossa puusto oli valmiiksi erirakenteista. Päällä järeääkin mäntyä ja hieskoivua, seassa kaiken kokoista kuusta, yhteensä 235 kuutiota hehtaarilla. Kevättalven  pikkupakkasella korjuu onnistui yllättävän hyvin, suojakelillä kuuset saivat kuorivaurioita. Kuusia ja solakoita mäntyjä jäi hehtaarille noin tuhat runkoa, pohjapinta-alaa 12 m2 ja kuutioita 90. Vaurioituneita runkoja oli 25%. Jälkeenpäin muutama solakka kuusi on katkennut lumen tai tuulen vaikutuksesta.

    Ensinäkemältä kasvua epäilin, mutta viiden vuoden jälkeen hämmästyin, kun mittasimme uudelleen viisi viiden aarin koealaa. Kasvu eteläpohjalaisella mustikkaturvekankaalla on ollut 8-10 kuutiota vuodessa, kun yli 7 cm paksuisten kuusten  lustonpaksuus on ollut keskimäärin lähes puoli senttimetriä. Ja alikasvoskuusten vuotuinen pituuskasvu huitelee 50 cm tienoilla.

    Paljon on vielä tutkimatta, mutta ei se turhalta näytä, kun suometsän päästöjä tiedetään samalla hillittävän. Vaan ikiliikkuja se ei ole, kuusipolven jälkeen edessä on lienee välttämättä avohakkuu ja uudistaminen, siis jatkettua kasvatusta, ei jatkuvaa.

    Timppa

    Siis aito jatkuvan kasvatuksen hakkuun alkutila on jonkun katastrofin jälkeen syntynyt vaihteleva luonnonmetsä.  Tästä on sitten poimittu suurimmat puut pois kerta toisensa jälkeen.  Lopputila on hidaskasvuinen vähäpuinen kuusikko, jollaisia olivat Osaran aukeiksi uudistetut kuusikot.

    Kauanko tuollainen metsänhävitys kestää?   Voimallinen sahausboomi alkoi 1870-luvulla.  Osaran aukeita alettiin uudistaa 1940-luvulla. Puutya oli n 70 m3/ha.  Siis enintään  70 vuotta kestää tuhota metsä pakkouudistettavaksi.  Meillä Keski-Suomessa oltiin tehokkaampia.  Puumäärään 50 m3/ha päästiin jo 1933.  Jätettiin kasvamaan ja alettiin uudistaa 1963.

    Jatkuvaa kasvatusta on tutkittu ja 1930-luvulta ja metsien historiaa tunnetaan   paljon pitemmältä aikaa.  Hyvä säästökohde on lopettaa 0-tutkimuksia eli Metsähallituksen jatkuvan kasvatuksen tutkimukset ja myydä puut.

    Jovain

    Eihän jk metsänhoitoa ole tarkoitettu valtamenetelmäksi. ei valtamenetelmäksi siinäkään tarkoituksessa, että metsänhoidossa toteutetaan metsänhoidon ohjausta. Jk metsänhoitoon soveltuvat osat poistetaan ja metsien ”vajaatuottoisuus ja kehityskelvottomuus” nähdään valtamenetelmän esteenä. Toisaalta myös metsänhoidon suosituksissa jk metsiä suositellaan jätettäväksi.  Koskaan ei ole tarvinnut arpoa näiden välillä, mutta ei ole tarvinnut myöskään noudattaa lain suosituksia. Hyvin ovat kelvanneet avohakkuut jk metsänhoitoon ja ei ole tarvinnut poimintahakkuitakaan erikseen toteuttaa. Tavanomaiset metsänhoidon tavat ovat riittäneet ja luontaisen metsänhoidon vaihtoehdot siinä mukana.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ennakkoraivaustakin tulee aina silloin tällöin tulee jk metsiin vaikka piti olla raivausvapaa tapa mutta eihän sekään paikkaansa pidä. No mutta sitten raivataan tyvet ja keskelle jää sekalainen määrä pihlajaa, haapaa, hieskoivua ja niitä kuusia. Sitten kun vaurioituneita kuusia on siellä ja pihlaja ja haapa ei pysy kurissa kuten istutuskuusikossa ne tukehtumassa sinne niin Timpan mainitseama katastrofi alkutila on aika hyvä kuvaamaan tilannetta. Jatkuvassa kasvatuksesta kerrottaessa hyväuskoisille tuntuu olevan, että metsässä on ainoastaan 3 puulajia joiden ikä ja koko vaihtelee metsässä.

    Puuki

    Rk-lpm:n mittaamiseen perustuva kuutiointi johtaa helposti väärään lopputulokseen jk-metsässä, kun harvaan asentoon hakatut puut kasvattaa ensin tyven läpimittaa ja myös juuristoaan.

    KeMeRat

    Onko kyseessä isokin heitto?

    Perko

    Osaran aukeilta oli  hakattu se alus- ja nuori puusto jo kauan  selluksi  ja polttopuiksi.  Tukkipuita Kuusamon alueelta  sahat osti 700 000 tukkia vuodessa.   JK metsästä ei ollut hajuakaan. Nuoret kasvavat puut ryöstettiin silloinkin sellukattilaan!

    ”Hioma- ja paperipuuta tosin laivattiin Oulusta ja Iijoen alueelta ulkomaille.
    Esimerkiksi J. W. Snellman G:son laivasi kuorittua paperipuuta Iistä jo 1880- ja 1890-lukujen vaihteessa, mikä ei kuitenkaan osoittautunut kovin onnistuneeksi liiketoimeksi. Pienpuuta kuljetettiin vesistöltä myös kotitalouksien tarpeeseen. Esimerkiksi Siuruanjoelta lautattiin 1890-luvun alkupuolella suuria määriä koivua polttopuuksi Ouluun.
    Kuusamon väliaikaisen lohkojaon jälkeen pitäjän maista 366 000 hehtaaria kuului yksityisille ja 540 000 hehtaaria valtiolle, mutta omistukset jakaantuivat pitäjässä ( ostaja J. W. Snellman)”. Kansa kalusi nilaa petäjästä.

    Jos  metsässä  kasvaa  jk:n sopivaa puuta 70 m3 /ha  se on   hyvinkin vielä elpyvä tuottavaksi ja nopeasti   sallii myyntiin puuta.

Esillä 10 vastausta, 9,931 - 9,940 (kaikkiaan 10,290)