Keskustelut Metsänomistus Kanasalaisaloite hirvimäärän alentamiseksi

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)
 • Kanasalaisaloite hirvimäärän alentamiseksi

  Onko Suomessa puuntuottajilla omaa yhdistystä/toimielintä joka voisi muotoilla juridisisesti selkeän kansalaisaloitteen nykyisen kestämättömäksi paisuneen hirvimäärän kohtuuliistamiseen tähtäävää lakia varten?

  Kun asiaa varten on syytä myös jalkautua nimien keräämistä varten niin valmis organisaatio kävisi tähän projektiin paremmmin.

 • Gla Gla

  Suorittava porras: ”Ravinnon puute alentaa vasatuottoa. Kaksosvasojen osuus on tuolloin pienempi.”

  Jolloin riistahallinto vähentää kaatolupia, eikä kanta alene. Korkeintaan susijahti saa uutta vauhtia.

  Gla Gla

  Suorittava porras: ”Metsien tehokkammalla hoidolla voidaan hirvikarja ohjata metsätaloudellisesti vähemmän arvokkaille alueille.”

  Tuo vaatii jo isompaa kokonaisuutta, mikä ei käytännössä onnistu.

  Suorittava porras: ”Vesistöjen varsilla ja peltojen liepeillä on runsaasti purtavaa. Monet metsäautoteiden varret tuottavat vesakkoa valtavia määriä…”

  Minä en tiedä, mihin muiden mielipiteet perustuu tai moniko vaivautuu tieltä metsän puolelle. Omalla palstallani kuitenkin tiedän jo jäljistä, miten hirvet siellä liikkuvat. Vaikka taimikossa ei olisi syötäväksi kuin yksittäisiä puita, kuviolta toiselle tietä pitkin ja sen tien poikki kuljetaan. Kaikki mitä vastaan tulee, syödään. Ehkä siksi, ettei mitään täysin hoitamatonta pusikkoa ole, johon pysähtyä. Tien hoitaa niittokone vuosittain ja ajouran reunat olen raivannut itse.

  Suorittava porras: ”…mutta niistä ruokamaista…. sähkönsiirtoverkkojen johtokäytävä… Käytöstä poistettavat turvetuotantoalueet… ja meinasi aivan unohtua , että nämä lehtipuuvoittoiset energiahalkkuupalstat…”

  Mainitsemasi paikat, jotka edustavat vain muutamaa prosenttia metsän pinta-alasta, eivät millään riitä nykyiselle hirvikannalle, joten muualtakin ne tulevat ruokansa hakemaan. Se, että jollain on havainto isommilta hirvivahingoilta säästyneestä taimikosta, ei ole osoitus siitä, että hoidolla vältettäisiin hirvituhot. Toisaalta, sinä epäilit, ettei monikaan vaivaudu tieltä taimikon puolelle. Kuka tietää, moniko havainnoista, joissa tuhoja ei ole havaittu, on tehty tien puolelta. Moni taimikko päältä kaunis, etenkin metsästäjän silmin.

  suorittava porras suorittava porras

  Hirvivahingot tänä päivänä ovat vain paikallinen ongelma. Apu siihen löytyy ottamalla yhteyttä alueen hirviseurueeseen. Nyt suunnitellaan parasta aikaa tulevan jahtikauden kaatolupamääriä , joten yhteydenotot hirvien tämänhetkisestä määrästä ja eläinten olinpaikoista ovat tarpeen. Lupia saadaan kyllä riittävästi , kunhan tiedetään missä hirvet piileskelevät. Kuluneen jahtikauden havainnot hirvistä ovat olleet alhaisimmat vuosikymmeniin monien seurueiden alueilla. Tihentymiä on lähinnä talvilaidunalueilla , nekin paljon pienempiä , kun 10 vuotta sitten.

  jees h-valta

  Harvinaista että edes joku tunnustaa metsästäjistäkin ettei luvat ole muuta kuin heidän takanaan. Aika vaikeaksi on kumma kyllä monen seuran yhteystiedot kotisivuistakin huolimatta tehty.
  Mitähän siellä pelätään?

  suorittava porras suorittava porras

  Yhteystiedot löytyvät metsästysvuokrasopimuksesta.

  jees h-valta

  Ja niitäpä sitten mielikseen alkaa haeskella kun aikaa saattaa olla lähes viisikin vuotta siitä sopparista. Meillä ainakin menee johonkin vähemmän tärkeiden mappiin.

  Gla Gla

  Keskustelu hirviporukan kanssa on hyvä ajatus. Mutta jos sopimus on kateissa tai porukan yhteystietojen selvittäminen muuten vain ylivoimainen tehtävä, silloin on turha valittaa aiheesta. Tuskin siinä tapauksessa mikään muukaan metsänhoitoon liittyvä onnistuu.

  Hirvivahinkoja en silti uskaltaisi nimetä vain paikalliseksi ongelmaksi. Tietysti vahingot ovat paljon pienempiä kuin 10 vuotta sitten, jolloin hirvikanta oli melkein kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Mutta kuten ennenkin olen todennut, vuosituhannen vaihteen huippulukemiin ei ole syytä asiaa verrata. Se oli lupakäytännön kukkanen, ei edes metsästäjien tavoittelema tilanne.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos edes nimen muistaa ja paikkakunnan, esimerkiksi Fonectan osoitehaku löytää aika hyvin yhteystiedot, http://www.fonecta.fi.

Esillä 8 vastausta, 101 - 108 (kaikkiaan 108)