Keskustelut Puukauppa Kannattaako hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 138)
 • Kannattaako hankintakauppa

  Merkitty: 

  Näin uutena palstalaisena kaipaisin seuraavaa laskennallista tietoa, osasikohan joku viisas vastata?
  Jos teetätän hankintahakkuuna motolla kuitua, jäänkö voitolle vai tappiolle.
  Eli ideana että kaverin motolla teko ja ajokoneella ajo tienvarteen, sitten myydään puut jollekin metsäjätille.
  Jos saadaan 30€ kuidulla hintaa ja maksan kaverille teosta ja ajosta 15€ saan nettona tuon 15€, ja kaverin tekopalkat saan tietysti verovähennykseen.

  Eli mielestäni jään voitolle, kun yhtiö tarjosi vain 16€ kuidusta.
  Arvonlisäveroja, pääomaveroa tai metsävähennyksiä en nyt ota ollenkaan huomioon.
  Nehän heittää jokaisella sen mukaan onko esim. metsävähennystä tai ei.

  Eli oisko jollakin helppoa laskukaavaa, mikä on käteenjäävä ero?

  Itellä nyt eniten painaa se että saadaan metsä kuntoon, talvileimikko ja se on täällä etelässä kirosana yhtiöille…
  Hakkaavat ensivuonna tai seuraavana tai ehkä sitäseuraavana, jos ei ole kiireellisempiä myrskypuita.

  Ajattelin vaan että paljonko jään voitolle per motti???

 • Leevi Sytky Leevi Sytky

  Sehän lienee ensijainen asia tärkeysjärjestyksessä, että harvennushakkuu tehdään ajoissa. Noihin esittämiisi taksoihin en osaa sanoa mitään järkevää, mutta luulisin että pian tulee vastauksia oikeilta ammattilaisilta.

  Gla Gla

  ”Jos saadaan 30€ kuidulla hintaa ja maksan kaverille teosta ja ajosta 15€ saan nettona tuon 15€, ja kaverin tekopalkat saan tietysti verovähennykseen.”

  Mielestäni ihan oikein laskettu, tuon erikoisempaa kaavaa ei tarvita. Eri asia sitten on, saatko kaverin tekemään tuolla hinnalla. Ja ilman kuittiahan ei verovähennyksiä voi tehdä.

  Iron Man Iron Man

  Mikäli puut korjaa yrittäjä korjuun kulut vähennetään metsätalouden menoina.
  Moto+ajokone kuitupuuhakkuussa 13-16 ekee tienvarteen.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Kannattavuus riippuu hakkuu kohteesta,jos harvennuspuut yli 100-litraisia ,tai 50-lr sippiharvennusta taitaa hakkuun hintaeroa helposti yli 5 € motille tulla.Koivikko riukuuntuu helposti,metrin vuodessa ,joten saattaa viivyttely tulla kalliiksi.

  anaconda anaconda

  Itsekin tätä mietiskellyt.
  Käsittääkseni homma menee niin että mikäli hakkuutyön tekee joku muu niin et saa vähennystä kaatamisen osalta. Vai meneekö koko ”hankintatyön arvo” jos teettää hakkuutyön? Vai vaikuttaako mototus mihinkään tässä

  Pakko ynnäillä kun kerran alettiin:
  Kuusikuitu
  12,17 Sahaus
  2,08 Ajo
  3,12 Konekustannus
  =vähennys/motti 17,4eur
  =5,2 eur/m3 hyöty

  Koneketjulla mottihinta on ollut aukolla lähelle 10eur/m3 ja harvennuksella 20eur/m3. Yrittäjä puheli pikkukapulasta lähelle 30eur/m3 taksaa. Millä matematiikalla koko kuitubisnes pyörii jos ensiharvennuksen kustannus on ketjulle 20-30e ja isännälle vielä maksetaan 10e?

  Gla Gla

  Hankintakaupoissa menee helposti asiat sekaisin, koska kauppatavasta huolimatta verottajan näkökulmasta on eri asia, jos omistaja itse hakkaa tai hakkuun teettää urakoitsijalla.

  Jos tienvarsihinta on 30 € ja korjuukulut 20 €, tällöin tietysti 10 € jää maksettavaa riippuen siitä, onko verovähennys jo laskettu mukaan vai ei.

  Jos korjuukulut on 30 €, on syytä pohtia hoitomenetelmien muuttamista. Pienikokoista risua ei motolla kannata korjata. Samoin ajomatka leimikosta tien varteen pitää huomioida. Lisäksi pieniä leimikoita ei kannata yksinään hakata, koska kaluston siirtokustannukset vievät kohtuuttoman suuren osan kokonaisuudesta. Toisaalta jos on kiireellistä hoitoa vaativa kuvio, voi nollatuloksellakin tehty hakkuu olla perusteltu.

  metsä eemeli

  Ensiharvennuksissa ainakin perinteinen hankintakauppa kannattaa.Pystykaupalla jos saa 12-14 euroa kiinto Kun kelkkoo puut tien varteen saa vaikka 31 euroa kiinnolta
  Hankinkaupan nimi hämärtyy nykyään kun vieraalla teon ja ajon teettää.

  tamperelainen tamperelainen

  Verottaja on ilmeisesti sitä mieltä,että jos ns tienvarsikaupan puut hakka ja ajaa jokin muu kuin metsänomistaja tai hänen perheeseensä kuuluva,niin kyseessä ei ole enään hankintakaupppa.

  tervaHauta

  just noin kun Tamperelainen kirjoitti. Kannattavuus voi haihtua kuin tuhka tuuleen jos ei itse tee. Mutta tuttava kauppana voi kannattaa jos teon saa ” toveri hinnalla”.

  Kuusinen

  Jos puut myydään tienvarressa, kyseessä on verottajan näkökulmasta hankintakauppa riippumatta siitä, onko puut hakattu ja/tai ajettu oman perheen voimin tai ostopalveluna toiselta.

  Oma tai perheen tekemän työn kustannukset vähennetään laskemalla hankintatyön arvo joko todellisten kustannusten mukaan tai käyttäen verottajan taulukkoarvoja eri työvaiheisiin. Jos työ on ostettu toiselta, vähennetään kulut muissa menoissa. Kuluista tarvitaan luonnollisesti kuitti.

  Alkuperäinen kysyjä kysyi, mikä on puusta saadun hinnan ero pystykaupalla myyden, tarjottu 16 €/m3, tai hankintakaupalla teettäen työ tutulla hintaan 15 €/m3, hankintahinta 30 €/m3.

  Hankintakaupalla puusta saa 30 €-15 € = 15 € lisättynä verovähennysoikeuden kautta saadulla ”lisäkantorahalla” 0,30 x 15 € (korjuukustannus) = 4,50 € eli 15 € + 4,50 € = 19,50 €/m3. Hankintakaupalla puusta saa siis 3,50 €/m3 enemmän (19,50 €-16 €). Laskennassa on oletettu pääomaveroprosentiksi 30 %. Korkeammalla pääomaveroprosentilla (32 %) kerroin on 0,32.

  Tällä hetkellä hankintakauppa on pääsääntöisesti kannattavampi kuin pystykauppa ainakin ensiharvennuksilla ja hyvin usein myös toisella harvennuskerralla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 138)