Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Viewing 10 replies - 71 through 80 (of 969 total)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • A.Jalkanen

    Minun mallissani ostaja maksaisi tukin hinnan vain tukista, joka täyttää laatuvaatimukset. Mikäs tässä mallissa on vikana? Rane esitti edellä ihan uskottavan ajatuksen, että se tekisi puukauppatarjousten vertailun liian helpoksi. Voi olla osa ongelmaa mutta tuskin koko totuus.

    mehtäukko

    Anteeksi, ei ihan aukene…

    Motohan ei millään konenäöllä erota,että… tästä kun kuski katkaisee, jäljellä ”näkyy olevan” vielä 1350 mm tukkia jonka tallennan siihen sarakkeeseen…

    A.Jalkanen

    Minä olen siinä uskossa, että moton mittalaite käy latvassa toteamassa tukkiosuuden päättymiskohdan, ennen kuin se päättää apteerauksen ja suorittaa latvatukin katkaisun. Moton muistiin jää siis tieto rungon tukkiosuuden tilavuudesta ja siitä kuinka suuri osa siitä katkottiin tukiksi. Korjatkaa jos olen väärässä käsityksessä.

    suorittava porras

    Kyllä se kone tekee puun lähes aina kerrasta suoraan mitalle. Edestakaisin selaaminen vaikuttaa pituusmitan tarkkuuteen ja pienentää mittattujen kuutioiden määrää todelliseen nähden. Tässä vastausta niillekin ,jotka kaipaavat koneen karsivan koko rungon ensin ,peruuttavan tyvelle ja katkovan rungon toisella ajolla.

     

    Rane

    Ei käy latvassa vaan päättelee tukkiosuuden jo tyvellä ja korjaa ennustettaan matkan varrella.Tuo on ihan oikein että mittalaite pystyy laskemaan tukkipaksuisen rungonosan tilavuuden vaikka siitä olisikin tehty kuitua.

    Kupsan pitäisi tietää ettei tämmöinen tukkiosuuden mittaus edellytä kokorunkokorjuuta.

    Puuki

    Helposti saisi moton mittalaitteella myös koko leimikon hakatuista puista tukkipuun mitat täyttävän osuuden selville. Sitä ei vaan ole halua siirtyä ostajalle vähän työläämpään tukkipuuleimikkojen hinnoitteluun vaikka ostajillekin siitä olisi hyötyä.  Osasyynä haluttomuuteen varmaan myös  hintavertailun helppous myyjille tarjousvaiheessa.

    suorittava porras

    Kaikki tukkiläpimitan täyttävä puu ei täytä tukin laatuvaatimuksia. On leimikoita ,joissa tukkiosuus putoaa puhtaasti huonon laadun takia jopa puoleen. Pelkän läpimitan perusteella tapahtuva jako  tukkiin ja kuituun on arpapeliä ja johtaisi  vääjäämättä tukin hintatason alentamiseen yleisellä tasolla ihan varmuuden vuoksi. Asiakaslähtöinen katkonta tuottaa parhaan tuloksen ja myös kyvyn maksaa puusta parempaa hintaa. Tämän kyllä hyvin metsiään hoitaneet ovat huomanneet. Vajaalaatua tuottavat puuyksilöt on pistettu varhaisimmillaan jo taimikkovaiheessa ja kiistoja aiheuttavat 1 1/2  tukin puut ovat kehittyneet 2 tukin (tai useamman) rungoiksi sopivassa tiheydessä kasvaessaan.

    Jovain

    Pitemmät raakit siinä kuin pätkät ja lumpit rekisteröityvät kyllä moton tuotantoraportille ja sillä perusteella rungon tukkiosuus kokonaisuudessaan voidaan määritellä. Ilmeisesti tuolla aikaisemmin Suorittava tarkoittaa, että pätkiä ja lumppeja ei rekisteröidä, koska hänen esimerkissään tehdään energiapuukauppaa ja siitä syystä lumppien korjuun kustannus olisi tulossa toista kertaa maksatukseen. Eli lumpit rekisteröityvät kyllä tuotantoraportille, niistä maksetaan urakoitsijalle ja kauppatavasta riippuen myös puunmyyjälle. (korjattu ilmaisu)

     

    mehtäukko

    Juuri tuosta suorittavan mainitsemassa onkin se villakoiran ydin: kaikki tukin l ä p i m i t a n täyttävä puu ei täytä…

    Jätkä

    Ei tietenkään kaikki vahvuudeltaan tukiksi riittävät täytä tukin laatuvaatimuksia. Nyt vain on niin, että pienikin virhe jopa tukin tyvipäässä aiheuttaa taitamattoman kuskin käsittelyssä jopa koko latvatukin raakkaamisen, vaikka virhe hukkuisikin tukin kartiokkuuteen, kuten usein myös lievä lenkous ja ”levottomuus”.

    Pahan näköisestäkin tukista tulee aivan täysi määrä kunnollista sahatavaraa, kunhan tukin tekijät ovat olleet myös sahalla sellaisissa töissä, että ymmärtävät miten tukki puretaan sahatavaraksi.

    Koskisen sahalla, jossa tukit usein vasta katkotaan tarpeiden mukaan, varmasti sahataan ja hirreksikin sorvataan tukkeja, joissa on virheitä, jotka aiheuttaisivat monessa muussa tapauksessa hylkypalan tai kuidun tekemisen.

Viewing 10 replies - 71 through 80 (of 969 total)