Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 901 - 910 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hakkuun toteutus läpinäkyvästi. (1) Runkohinnoittelu. (2) Jalkasen/Jätkän malli: myyjälle tuleva maksu ei riipu katkonnasta, vaan runkojen mitoista ja laadusta. Kuvattu edellä keskusteluissa. (3) Kunnon raportti. Myyjälle pitää antaa riittävä tieto runkojen katkonnasta, eli myös se tieto kuinka paljon tukiksi ja pikkutukiksi tms. arvokkaammiksi jakeiksi kelpaavaa rungonosaa meni kuituun tai raakkiin, syyt miksi näin kävi, sekä mikä on jäävän puuston kunto ja tiheys jos on kyseessä harvennushakkuu.

    Jovain

    Jos yhteistä näkemystä ei ole, vapaamuotoinen kauppakirja tai valtakirja antaa mahdollisuuden toimia toisin. Korjuutiimit ovat tässä paljon vartijana, ovatko lojaaleja vai eivätkö ole? Kaikki tiimit eivät ole.

    Edellä todettua: ”Voiko valvontaa tästä vielä tarkentaa”. ”Saako metsänomistaja istua moton kopissa vai eikö saa”. On vähintäänkin puolihumoristista toimintaa, sanoisiko peräti yhteistoimintaa? Voidaan kysyä, saako yhtiö kaikki puunsa ja saako metsänomistaja kaikki rahansa?

    Metsuri motokuski

    AJ. Aika lähellä tuota ollaan. 1 kohta. Saat kun vaadit jopa harvennuksille. Hinta voi olla yllätys. 2 kohta. Eikö näin tehdä jo nyt. Tukki otetaan tarkkaan minimiin jos se vain täyttää tukin laatuvaatimukset. Epäkurantti tukkiosuus katkotaan pois ja tehdään kuiduksi tai lumpataan. 3. kohta. Saat jo nyt katkontaraportin vaikka jokaisesta pölkystä. Niistä näet mihin mittoihin pölkky on katkottu. Voit jo nyt tarkistaa mitä kuituja, pikkutukkeja on tukkiosuudesta tehty.

    Taidat nyt vaatia sellaista jota on jo tarjolla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mm. Kyllä tarjotussa ja halutussa taitaa vielä jotain eroa olla? Ellei olisi, mhy:n ei tarvitsisi myydä palvelua nimeltään valvonta, ja tuota otsikon oikeudenkäyntiäkään ei olisi tarvittu.

    Tukki otetaan tarkkaan minimiin jos se vain täyttää tukin laatuvaatimukset  ei siis aina toteudu. Haluaisin sellaisen katkontaraportin, jossa olisi laskettuna, kuinka paljon on ’tarkkaan minimiin otetun’ ja ’toteutetun’ (tukin yms lajien) kokonaismäärien erotus, tilavuutena ja prosentteina – siitä mihin olisi ollut mahdollisuus ottaen huomioon laatu ko. leimikossa.

    Tiedän että tämä on paljon pyydetty, mutta tässä pätee ehkä sama kuin hirvikannan hoidossa, että pitää pyytää mahdottomia että saa aikaan pieniä edistymisiä. Em. pyyntö ei tarkoita että ostaja ei saisi katkoa mielensä mukaan, vaan että sen pitäisi kertoa kuinka se katkoi. Noissa on vissi ero jos tarkkaan lukee.

    Myyjän tulee kärsiä hävikki, jos se johtuu kasvatetun puun heikosta laadusta. Veikkaan että myyjä saattaisi suostua kärsimään jonkin verran hävikkiä myös johtuen halutuista mitoista, jos tarve perustellaan ja hävikin määrä kerrotaan avoimesti. Ei siis tarvitsisi muuttaa mitään muuta kuin raportointia. Se olisi oikein hyvä alku.

    Metsuri motokuski

    Etkös nuo voi laskeakkin kun pyydät pölkkykohtaisen erittelyn koneen raportista. Se tieto löytyy ostajalta. Jos asia sinua kiinnostaa niin sehän on pelkkää laskemista.

    Tuosta valvonnasta voidaan olla montaa mieltä. Hienoa että luottamus mhy:n toimintaa löytyy.

    Tuo viimeinen kappale on täyttää asiaa. En tosiaankaan ymmärrä miksi ostajan pitää hyväksyä ostaa sellaista materiaalia joka ei hänelle sovellu. Eihän meistä kukaan sellaista osta. Nythän on vain näkemysero ostajan ja myyjän välillä onko materiaali sellaista soveltuuko se ostajan käyttöön. Myyjän mielestä kyllä ostajan mielestä ei välttämättä. Tässä on yhtenä tekijänä myös jalostuksen hinta. Onko raaka-aine sellaista että se jalostuu lopputuotteeksi sillä hinnalla joka sille on laskettu.

    Jätkä

    Mopokuski unohtaa täysin vielä viimevuoden puolella täällä kehua retostellut sormijatkoslaitteet, joita oli silloin jo Itä-Suomenkin puunjalostuslaitoksiin hommattu. Ne kaiketi seisovat toimettomina, kun kukaan ei osaa niitä käyttää.

    Koska se katkonta kuljettajan oman harkinnan mukaan on osoittautunut ylivoimaisen vaikeaksi, niin ehdottaisin uutta ”Ratekiiaa”: – Kun tukkien mittalistasta on raksittu käytännössä mita 43- 31 ja 55-61 pois, niin Rukattaisiin sopimusta. = Kun tukkiosuutta on 61 dm ja yli, niin on PAKKO tehdä kaksi tukkia tai enemmän. Taikka maksaa sakkoa, joka vastaa hyvin tukin ja kuidun hinnaneroa.

    Voidaan tietenkin myös ottaa kakistelematta käyttöön runkohinnoittelu taikka osarunkohinnoittelu. Paitsi Jeessillä, jonka rungot kaikki hinnoitellaan kuituna.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mm. Kiitos kommenteista! En ole niin syvällä moton sielunelämässä että osaisin sanoa onnistuuko halutut luvut suoraan pölkkylistasta laskemalla. Kuitupölkkyjen tyveen jääviä tukiksi kelpaavia osia ei taida saada laskettua ihan peruslistoista.

    mulle

    Tätä viesti ketjua seuranneenna kysyn:

    Kumpi oli ensin muna,vai kana?

    jees h-valta

    Jätkä, minulle on aivan sama miksi katkontatavaraa nimitetään kun tiedän leimikolta jo maastossa tarkastaessani ennen keruuta onko katkonta onnistunut hyvin vaiko peräti loistavasti. Hyvää huonommaksi se ei enää viime vuosina ole mennyt ja loistava se oli viimeksi hakkuulla jossa Teemu Varjuskin oli moton puikoissa. Jos sinä Jätkä haluat asiallista tukkisaantoa nimittää kuiduksi se on sinun ongelmasi, yksi monien joukossa!

    Rane

    ”En tosiaankaan ymmärrä miksi ostajan pitää hyväksyä ostaa sellaista materiaalia joka ei hänelle sovellu.”

    Jos lyhyet mitat eivät ”sovellu” ostajalle niin silloin semmoisia ei pidä laittaa kauppakirjaan.Jos lyhyitä mittoja on laitettu kauppasopimukseen vain jotta saataisiin kauppa syntymään mutta ei ole aikomustakaan niitä käyttää (”hyväksyä”) niin kyseessä on sopimusrikkomus.

Esillä 10 vastausta, 901 - 910 (kaikkiaan 969)