Keskustelut Harrastukset Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 275)
 • Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

  Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti valkohäntäpeurojen aiheuttamista vahingoista viljelyksille. ”Harmittaa sanoa, mutta näennäisviljelyä tämä tarkoittaa, kun osaa pelloista ei kannata peurojen takia viljellä tosissaan. Ennen tuhoja oli metsään rajoittuvilla pelloilla. Nyt peuroja on niin paljon, etteivät aukean keskelläkään olevat pellot säästy.”

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.389700

  Miksi peuroja ruokitaan, kun niitä on paikoin jo paljon?

  Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola Suomen riistakeskuksesta kertoo, että tukiruokinnalla on ankarina talvina eläinsuojelullinen merkitys. ”Leutoina talvina ruokinta ei ole välttämätöntä, kovina pakkastalvina sitä tarvitaan. Ankarissa oloissa osa eläimistä voisi nälkiintyä.” Peurojen aiheuttamat vahingot lisääntyisivät, jos ruokintaa ei järjestettäisi.

  Ruokinnalla on iso merkitys myös metsästyksen kannalta, sillä 80 prosenttia saaliista ammutaan vahtimalla ruokintapaikoilta. Ruokintapaikkojen sijoittelulla pystytään Impolan mukaan jonkin verran ohjaamaan peurojen liikkeitä, esimerkiksi pois vilkasliikenteisten teiden ympäristöstä.

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.389950

  Peurat ja kauriit ruokailevat siis kesäisin ”sosialisoiduilla” viljelyksillä ja taimikoissa, ja runsaslumisina talvina ne ovat täysin riippuvaisia ruokintapaikoista. Tällainen menettely ei oikein vaikuttaisi täyttävän kestävän riistatalouden kriteereitä. Luulisi sen edellyttävän ainakin sitä, että riistaeläimet tulevat toimeen villin luonnon antimilla.

  Tulisiko siis helpommaksi ja halvemmaksi kasvattaa sama määrä kauriin ja peuran lihaa isohkoissa aitauksissa Uuden Seelannin tapaan? Ei tulisi liikennevahinkoja eikä punkkitauteja. Jäljelle jäisi hirvi, jonka metsästykseen kaikki keskittyisivät, ja kanta saataisiin Lounais-Suomessakin vakiinnutettua alueellisen riistaneuvoston toiveiden mukaiselle tasolle.

 • suorittava porras suorittava porras

  Lupakäytäntö ja pinta-alavaatimus tuskin poisuvat . Jos puolestaan vuokraehdot ovat kohtuuttomat ,voi sopimus jäädä syntymättä .

  oksapuu

  Metsäkauris on jo lupavapaa…

  Kolme maksullista sopimusta tuli tähän kauteen allekirjoitettua. Taitaa suorittavankin seura siellä yhtiön mailla vuokraa maksaa…

  Kävipä tuossa yksi ”nouseva tähti” lahtivajalla katselemassa, kysyttiin miltä näytti. Mielummin minä niitä tuossa katselen kuin auton nokkapellillä oli vastaus. Hyvin vastattu juu…

  suorittava porras suorittava porras

  Minäkin olen nousevan tähden kanssa samaa mieltä orsi/nokkapeltiasiassa. Yhtiön maista maksellaan senttejä hehtaarilta ,mutta hinta/laatusuhde olosuhteiden osalta on kohdallaan ja niihin maisemiin hirvieläimet useinmiten kaatuvatkin ,kun infra on kunnossa.

  Planter Planter

  1,02€ /ha oli metsäyhtiöiden metsästysmaan keskivuokra vuonna 2016.

  suorittava porras suorittava porras

  Meillä jäisi sopimus tekemättä noilla hinnoilla.

  oksapuu

  Suorittavan  porukka taisi maksaa 0,34€/ha. Halvalla meni…

  Selvää on että hirvisoppa lautasen hinnalla ei jatkossa maita vuokrata…

  Gla Gla

  Minulla ei ole kiinnostusta periä euroakaan vuokraa, kunhan metsästystä harjoitetaan. Jossain esitetty näkemys, että paremmat korvaukset lisäisi metsästyksen hyväksyttävyyttä, johtaa entistä pahemman tuhon tielle.

  Eilen 100 km maantietä pääosin 80 km/h talvirajoitusalueella, yksi läheltä piti-tilanne edessä ajavalla ja yksi minulla.

   

  Planter Planter

  Ei vuokria ja hirvieläinkannat sellaisia, jotka mahdollistavat metsänhoitosuositusten mukaiset puuvalinnat olisi kaikkien etu, mutta ei tunnu onnistuvan.

  Vielä vetoan Keski-Suomalaisiin. Älkää päästäkö valkohäntäpeuratilannetta samanlaiseksi, mitä se on täällä pahimmilla alueilla. Siellä tosiaan kaadetaan vuosittain vain noin 10% valkohäntäpeurakannasta. Se on tuhon tie ja suuri uhka perinteiselle eränkäynnille.

  Siellä on tehty ansiokasta työtä perinteisen eränkäynnin säilyttämisen puolesta esimerkiksi metsoparlamentin puitteissa. On levitetty tietoa metsänomistajakenttään ja puunkorjuukenttään, miten huomioidaan metsänhoidossa riista, älkää tuhotko sitä työtä.

  https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Muut/kieppi2015.pdf

  https://www.mhy.fi/keski-suomi/tietoa-meista/hallinto/valtuusto-2017-2020

  https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/vesterinen+reijo+juhani/11647547

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Reijo Vesterinen on paitsi riistamies, myös metsänhoitoyhdistyksen valtuutettu ja hallituksen jäsen. Tieto kulkee, eri asia sitten, riittääkö paikallistasolla reagointikyky, eli halutaanko vhp-invaasio estää vai halutaanko sen sijaan uusi riistalaji Keski-Suomeen. – Punkkien ja kauriiden yhteydestä olen kyllä Reijoa jo valistanut, mhy-kokouksessa.

  MJO

  Minulla on tulossa 0,40e/ha/v vuokraa yhdestä tilasta ensi vuodesta alkaen. Naapuriseura on alkanut aktiivisesti laajentumaan, jolloin alkuperäinen vuokralainen (seura) oma-aloitteisesti otti yhteyttä ja tarjosi vuokraa.

  Ehdottivat 10v sopimusta, mutta suostuin ainoastaan toistaiseksi voimassa olevaan.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 275)