Keskustelut Harrastukset Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 275)
 • Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

  Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti valkohäntäpeurojen aiheuttamista vahingoista viljelyksille. ”Harmittaa sanoa, mutta näennäisviljelyä tämä tarkoittaa, kun osaa pelloista ei kannata peurojen takia viljellä tosissaan. Ennen tuhoja oli metsään rajoittuvilla pelloilla. Nyt peuroja on niin paljon, etteivät aukean keskelläkään olevat pellot säästy.”

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.389700

  Miksi peuroja ruokitaan, kun niitä on paikoin jo paljon?

  Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola Suomen riistakeskuksesta kertoo, että tukiruokinnalla on ankarina talvina eläinsuojelullinen merkitys. ”Leutoina talvina ruokinta ei ole välttämätöntä, kovina pakkastalvina sitä tarvitaan. Ankarissa oloissa osa eläimistä voisi nälkiintyä.” Peurojen aiheuttamat vahingot lisääntyisivät, jos ruokintaa ei järjestettäisi.

  Ruokinnalla on iso merkitys myös metsästyksen kannalta, sillä 80 prosenttia saaliista ammutaan vahtimalla ruokintapaikoilta. Ruokintapaikkojen sijoittelulla pystytään Impolan mukaan jonkin verran ohjaamaan peurojen liikkeitä, esimerkiksi pois vilkasliikenteisten teiden ympäristöstä.

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.389950

  Peurat ja kauriit ruokailevat siis kesäisin ”sosialisoiduilla” viljelyksillä ja taimikoissa, ja runsaslumisina talvina ne ovat täysin riippuvaisia ruokintapaikoista. Tällainen menettely ei oikein vaikuttaisi täyttävän kestävän riistatalouden kriteereitä. Luulisi sen edellyttävän ainakin sitä, että riistaeläimet tulevat toimeen villin luonnon antimilla.

  Tulisiko siis helpommaksi ja halvemmaksi kasvattaa sama määrä kauriin ja peuran lihaa isohkoissa aitauksissa Uuden Seelannin tapaan? Ei tulisi liikennevahinkoja eikä punkkitauteja. Jäljelle jäisi hirvi, jonka metsästykseen kaikki keskittyisivät, ja kanta saataisiin Lounais-Suomessakin vakiinnutettua alueellisen riistaneuvoston toiveiden mukaiselle tasolle.

 • Gla Gla

  Villisika on herkullinen lisä Suomen riistalajistoon, mutta haastavana riistalajina sen metsästys vaatii koulutusta”, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg 

  Metsästäjäliiton tavoitteena ei missään nimessä ole hävittää villisikaa Suomesta, vaan haluamme ennen kaikkea lisätä tietoisuutta mielenkiintoisesta riistalajista.

  On suuri sääli, että erittäin hienon riistaeläimen tietä varjostamaan on osunut näin vakava tauti. Ja toivottavasti siihen kehitetään pian rokote, että päästään keskustelemaan sen yhteydessä mieluummin herkullisista resepteistä ja erilaisista jahtimuodoista.

  Valkohäntäpeuraa on noissa piireissä nimitetty riistanhoidon menestystarinaksi. Tältä pohjalta työtä siis tehdään ja juhlapuheita pidetään.

  https://metsastajaliitto.fi/node/928

   

  Raivaaja

  Lenkopetäjä kyseli missä tuo iso valkohäntäpeuralauma oli kuvattu niin paikka oli nelostien varressa kärsämäen ja pyhäjärven rajalla. Eli taitaa olla aika eteläisintä pohjois-pohjoispohjanmaata.

  jees h-valta

  Gla erittäin oikeassa. Juhlavat MTK:n lupaukset ja arkitodellisuus metsästäjäjärjestöissä, niillä ei ole muuta yhtymäkohtaa kuin että MTK:n herrasväki käy varmasti samoissa pöydissä riistaherkkujaan napsimassa. Siinähän ne sitten menee sujuvasti kannan vähennyksen tavoitteet kurkusta alas. Joka vuosi sitten tiedotetaan jahdin jälkeen (kuten nytkin) hirvikannan vähentyneen. Tottahan toki se kesän vasatuotannon jälkeen vähenee jokaisella kaadetulla hirvellä. Senhetkinen kanta. Koskahan päästäisiin itse asiaan eli yli vuoden menevään pysyvään kannan vähennykseen?

  Lenkopetäjä

  Metsästäjäliitto on kyllä ihan hanurista jos suoraan sanon.aivan järjetöntä touhua.tuo raivaajan mainitsema paikka on noin 50km tästä mun kämpiltä😤vituttaa kyllä jos tänne änkiävät.

  suorittava porras suorittava porras

  Saa nähdä , mikä on tilanne 10 vuoden kuluttua . Väki muuttaa pohjoisemmasta kohti etelää ja kasvukeskuksia . Mukaan mahtuu myös aktiivisia metsästäjiä , jotka ovat pois synnyinpaikkakuntiensa metsästäjävahvuudesta. He luonnollisesti pyrkivät muuton jälkeen  uuden asuinpaikkansa metsästysseuroihin ja kasvattavat tarvetta metsästysmahdollisuuksien lisäämiseen .

  Eteläisen ja lounaisen Suomen runsas valkohäntäpeura – ja kauriskanta on tarjonnut vastineen ko haasteeseen. Riistakantaa on kasvatettu harrastajien  määrän kasvun myötä.   Toisaalla- pohjoisempana- vähenevä ja ikääntyvä metsästäjäkunta  ei pysty enää välttämättä hallitsemaan hirvieläinkannan kasvua . Kanta kasvaa , kun metsästyspaine kovenee etelämmässä ja saaliseläimet siirtyvät tienoille , joilla metsästyspaine on vähäinen , eli kohti pohjoista. Tästä saattaa olla kysymys Kärsämäen/Pyhäjärven tapauksessakin .

  Meillä on edessämme haastava tilanne.Toisaalla on pidettävä riistakanta vahvana , jotta voidaan vastata harrastajien  kysyntään ja toisaalla ei ole enää kysyntää , vaikka tarjonta lisääntyy kasvavan riistakannan muodossa. Tyhjenevän maaseudun ihmisillä ei ole enää aikaa harrastuksiin siinä määrin , kun vielä pari vuosikymmentä sitten .  Ne , joilla olisi aikaa , alkavat kuulua palvelutalojen asiakaskuntaan . Tämä kehitys kiihtyy rajusti aivan lähivuosien aikana .

  MJO

  Suorittava tilanne on tulevaisuudessa haastava, jos samoilla pelisäännöillä jatketaan. Tälläkin hetkellä löytyy iso joukku ”hirvikoiramiehiä” jotka rummuttavat hirvikannan pienuudesta ja vaativat lupamäärien vähentämistä.

  Kuka on käskenyt jatkamaan samoilla pelisäännöillä? Kaavoihin ei tarvitse kangistua.

  Ensimmäiseksi metsästys lupavapaaksi ja pyyntiaika tarpeeksi pitkäksi. Seuraavaksi helikopterit, dronet yms. käyttöön. Hirvet pystytään hävittämään lähes sukupuuttoon pienelläkin porukalla, jos tahtoa löytyy.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ilmeisesti vastustus valkohäntäpeuran statuksen muuttamiseen lupavapaaksi saati haitalliseksi vieraslajiksi tulee olemaan aika kovaa kaikilla riistakonsernin tasoilla.

  Lenkopetäjä

  Kyllä tuossa perää on.meidän seurassa onneksi riittää nuoria ja innokkaita ja töitäkin alueella on mutta monessa paikkaa asiat palio huonommin.meillä on kyllä hyvin onnistuttu pitämään metsäkauriin kannankasvu kurissa vaikka sitä koittaa monin tavoin vaikeuttaa semmoset jotka ei metsästä

  suorittava porras suorittava porras

  Meilläkin joissakin vuokrasopimuksissa evätään oikeus metsästää valkohäntäpeuraa tai kaurista , kun eläin on niin ”söpö”.

  Metsästyksen vapauttaminen tai lupavapaus voi johtaa jossakin päin hetkellisesti paikalisen kannan putoamiseen , mutta perisuomalainen kateus pitää huolen siitä , että mutkia tulee matkaan ja kuvitellusta vapaudesta muodostuu kirous. Pienikin ryppy suhteissa saa jo nykyisinkin maanomistajan irtisanomaan metsästysvuokraspimuksen. ”Lupavapaa” toiminta lisää ryppyjä varmasti ja metsästyksen ulkopuolelle jäävä pinta-ala kasvaa . Jokamiehen oikeutta metsästyksestä ei ikinä tule.

  MJO

  Suorittava. Nuijan kopauksella metsästysoikeus voidaan ottaa maanomistajilta pois.

  Tänä päivänäkään maanomistaja ei voi estää kolarihirven lopettamista omalle maalleen. Miksi sitä sääntöä ei voitaisi hieman ”laajentaa”?

  Edelleen korkea hirvikanta on tahdon asia.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 275)