Keskustelut Metsänomistus Ketkä rahoittivat tämän tutkimuksen?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)
  • Ketkä rahoittivat tämän tutkimuksen?

    THL:n tutkimuksen mukaan puiden polttaminen aiheuttaa 400 kuolemaa Suomessa vuosittain.
    Talojen ja saunojen lämmittäminen puulla saattaa omakoti- ja rivitaloalueen asukkaat suureen hengenvaaraan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän ajan seurantatutkimuksen mukaan jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti sairauksiin, jotka aiheutuvat puun pienpoltosta.

  • Kuitupuunkasvattaja

    Hemputtaja kirjoitti asiaa ensimmäisessä lauseessaan viittaamalla taitamattomaan polttoon.

    Suomessa on paljon polttajia, jotka eivät ymmärrä puun kosteudesta juuri mitään. Märän ja liian kostean puun polttaminen on yksi syy pienhiukkasten synnylle. Puun oletetaan kuivuvaan viikossa ulkona, klapipinot on peitelty tiiviisti, jolloin kuivumista ei tapahdu jne.

    Uskon, että suuri osa palstan lukijoista on keskimääräistä taitavampia puunpolttajia, mutta aina voi taitoa kehittää.

    Keskustelu sytyttämistavoista viittaa siihen, että poltetaanko puuta tehokkaasti vai päästetäänkä osa puun hiiliketjuista palamattomana taivaalle. Jos kylmä tulipesä ja osin kostea puu sytytetään alhaalta, pääsee osa puusta piippuun vain osittain palaneena.

    Oma lukunsa väärin polttamisessa ovat jätteenpolttajat. Joskus tulipesää sytytetään margariinipakkauksilla, jogurttipurkeilla ja tyhjillä vakuumipakkauksilla. Syntyvä musta savu on merkki, että polttaja ei tunne palamisprosessia ja on piittaamaton ympäristön elävistä.

    Puun poltto on hieno asia ja pientulisijoissa kannattaa polttaa puu kuivana ja tehokkaasti, jolloin säästää puuta ja ympäristöä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaikuttaa siltä että puun polttamisen päästöistä tarvittaisiin joko lisää tutkimusta tai lisää tutkimustiedon välittämistä puun polttajille. Tilanteet kun vaihtelevat paljon riippuen tulisijasta, käytön taajuudesta ja polttopuun laadusta. Esimerkiksi vuolukivitakkojen valmistajat kehottavat sytyttämään alhaalta (jos oikein muistan).

    Suden jälki

    Minulle tärkein asia on toimia luonnon ehdoilla. Miljoonia vuosia on puita poltettu ja tullaan polttamaan. Itse poltan KAIKEN omissa uuneissani. Onko oikein tai väärin. se jää nähtäväksi.
    Styroksi antaa lämpöä ja muovipullot samoin. Ne kun laittaa puiden päälle. niin se syttyy ylhäältä.

    Jos kaikki pakkaukset tullaisiin tulevaisuudessa tehtäväksi maatuvaisesta materiaalista, niin se voisi olla muutos.

    Ei välttämättä puusta vaan nyt tarvitaan uusia ajatuksia.

    Miettikää vaikka limaa. Miettikää.

    Gla Gla

    A. Jalkanen: ”Kellä on ilmanvaihtokone, tuo tuloilman suodatusehdotus oli hyvä.”

    Uusista en tiedä, mutta omassa 20 vuotta vanhassa koneessa oleva suodatin ei poimi pienhiukkasia. Karkeamman pölyn se ainakin osittain suodattaa.

    A. Jalkanen: ”Ilman pienhiukkaset ovat globaalistikin merkittäviä, kuten voimme lukea prof. Markku Kulmalan haastattelusta (HS 18.1.). Kaupunki-ilmassa liikenteen ja puunpolton yhteisvaikutus vaikuttaa terveyteen, maalla ei tietenkään.”

    Tuossa tiivistyy juuri se ajatus, miksi asiaa ei pidä vähätellä muutamien kirjoittajien tapaan vuosituhansien takaisen puun polttamisen historialla. Kyse on määrästä.

    Hiluxmetsuri

    Tokkopa asiaa paljoa tarvitsee tutkia. Riittää kun noudattaa oheisen oppaan ohjeita. Lienee muitakin oppaita eli ei päästöjen vähentäminen ainakaan tiedon puutteeseen kaadu.

    http://www.hsy.fi/seututieto/Documents/Ilmanlaatu_esitteet/Pienpolttoesite_A5_verkkoon.pdf

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muistini tekee useinkin tepposia, mutta ei tällä kertaa; siksi juuri kirjoitinkin, kun yhdeltä uunivalmistajalta tulee täysin päinvastainen ohje verrattuna siihen mitä juuri opittiin (Aarrelehti 8/2013 ja 10/2013).

    Nunnauuni: ”Kuluttajan tulee aina tutustua oman tulisijansa käyttöohjeeseen ja käyttää tulisijaa ohjeen mukaisesti.” (!!!)

    Ja perään luetellaan seikkaperäiisesti syyt miksi NunnaUuni tulisijaa ei saa sytyttää päältä. Lyhyesti, syynä on se, että päältä sytytettäessä ei synny tarpeeksi lämpöä ja viilentyneiden savukaasujen sisältämä kosteus tiivistyy savukanavan pinnalle, koska vuolukivi sitoo itseensä lämpöä heti tulipesässä. Ilmiö aiheuttaa savukanavien pikeentymistä ja savujen tulon huonetilaan, kun vetoa ei synny riittävästi.

    Luulo ei ole tiedon väärti, tässä sytyttämisasiassakaan.

    Puun takaa

    Keskustelu on näköjään kulkenut aika lailla siinä, miten puita pitäisi tulisijoissa polttaa, mutta se, miksi puulämmitystä todellisuudessa ollaan kieltämässä, ja ketkä ovat tämän vaatimuksen takana, on jäänyt vähemmälle huomiolle. Lienee kuitenkin selvää, ettei esitetty tervysväite ole se todellinen syy.

    Hiluxmetsuri

    Pakkohan se oli tämäkin surffata esiin. Nunnauunin käyttöohje.

    http://www.smartia.fi/filemanager/productfiled/12428file4Upload.pdf

    Sitä kun lukee, niin sanotaan vaan, että sytytä tuli useasta kohdasta. Liekö sitten jossain yksityiskohtaisemmassa ohjeistossa eri uunimalleille erilaiset sytytysohjeet?

    Palaminen uunissa on niin monen tekijän summa, että ei ole mikään ihme, ettei se aina ole ihan optimissaan.

    Itselläni on Kerman saven kaakelipintainen uuni, sitä on kärvennetty yli 14 vuotta, paikattu takaosan tulitiilliä ja hiukan kaakelisaumoja hiottu siistiksi. Muutenhan tuo toimii ja savua tulee sytyttäessä ja lisätessä, mutta muuten ei paljon savua näy.

    r.ritva r.ritva

    niin ketkä rahoittivatkaan tutkimuksen?
    Äitin sanoi aikoinaan kun sytyttää tuhersin hellojen,uunien kanssa.Ei syttynyt millään.”laita se paperi puiden alle”kun aina tungin päälle.Et se oli vanhaa viisautta.
    Juolahti mieleen onko vertailua näistä suurista tulipalojen päästöistä taikka metsäpaloista salaman sytyttäminä tai näistä kaskeamisista ennen istutuksia.
    Maailmassa yleensäkin näitä maastopaloja on melkoisesi onko näitä verrattu puunpolttoon joka on näilläkin asteilla tarpeellista.
    Onko tämäkin samaa luokkaa kuin otsooni kato,kun kerrottiin,että tilanne helpottunut.Joku viisas pohti,että paraneminen ns.nykyisen aktiivin välillä on yhteys.Auringon pilkut ovat olleet aktiivisimmillaan näinä aikoina.
    Edelleen olen sitä mieltä että meillä on ikioma kylmästä selvytymiseen se on puu.Laitetaan sitä pesään ja pidetään kylmä loitolla aidoin vuosituhansien menetelmin eikä ainuttakaan kikkailu tutkimusta tästä tarvita.Lämpimien alueiden asukkaat voivat lämmitellä vaikka kuumalla hiekalla.Meidän ilman alan piiprtäjät voivat vaikka tänään mennä simmareissa lenkkiä ulos vetämään.

    Puun takaa

    Tulisijojen hiukkaspäästöjä aletaan rajoittaa Suomessa todennäköisesti vasta ensi vuosikymmenellä, kertoo Helsingin Sanomat.

    Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissarin mukaan puun pienpolton hiukkaspäästöjä rajoittava laki tulee voimaan Suomessa aikaisintaan 2020-luvulla.

    ”EU-tasolla päästörajoista on kyllä keskusteltu, mutta mittaustekniikasta ei ole päästy yksimielisyyteen”, Tissari kertoo HS:lle.

    Nuohoojat alkavat kuitenkin tehdä vapaaehtoisia hiukkaspäästömittauksia jo ensi syksyn aikana. Nuohousalan keskusliitto kouluttaa parhaillaan nuohoojia tekemään tulisija- ja hormitarkastuksia uusilla mittalaitteilla. Vapaaehtoinen tarkastus kestää noin kaksi tuntia ja maksaa 150-180 euroa.

    ”Syksystä alkaen nuohoojat voivat tarjota tarkastusta, jossa selvitetään hormin ja tulisijan kunto sekä tiiveys, mitataan savukaasujen lämpötilat, häkäpitoisuus ja hiukkaspäästöt”, Nuohousalan keskusliiton liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen sanoo.

    Toistaiseksi Suomessa edellytetään teollisesti valmistetuilta varaavilta tulisijoilta vain CE-merkintää, mutta uusien rajoitusten tullessa voimaan, myös vaatimukset kiristyvät. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puunpoltto on jo paikoin kielletty kokonaan, ja Keski-Euroopassakin päästörajat ovat paljon Suomea tiukemmat.

    Jo olemassa olevaa tulisijaa on hankala muuttaa vähäpäästöiseksi.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 64)