Keskustelut Metsänhoito Kirjanpainaja tappaa kuusikon nopeasti

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)
 • Kirjanpainaja tappaa kuusikon nopeasti

  Merkitty: 

  Viimein maaseudun tulevaisuudessa (11.07.2022) asiaakin: ”Kirjanpainajat ovat tuholaisina nousseet HIRVEN rinnalle”, toteaa metsätuhovalmiuspäällikkö Yrjö Niskanen metsäkeskuksesta.

  ”…Kirjanpainajien isku voi tuhota kokonaisia kuusikoita muutamassa viikossa.

  Männyllä vastaavaa tuholaista ei Suomessa ole…”

  VMI 20 kertoo hirvieläintuhoja olleen eteläsuomessa viisisataaviisikymmentäkaksituhattaneljäsataa (552400) hehtaaria ja pohjoissuomessa neljäsataakuusikymmentäneljätuhattaneljäsataa (464400) hehtaaria.

  Metsätieteen aikakauskirja (2/2007): ”…Suurin osa hirven aiheuttamista taimituhoista syntyy talvilaidunalueilla…  …Kovien pakkasten ja syvän lumen aikaan hirvi suosii ravintonaan mäntyä, koska männynversot sulavat hyvin ja niiden ravintopitoisuus on suuri tilavuuspainoon nähden…  …Vuonna 2005 istutuspinta-alasta uudistettiin 66% kuuselle, 30% männylle ja vain 3% rauduskoivulle. Koivun viljely on käytännössä lamaantunut Etelä-Suomessa hirven vuoksi…  …Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa korkea hirvikanta ohjaa metsänuudistamisessa puulajivalintoja yksipuolisesti kuusen hyväksi. Hirvikannan säätelyjärjestelmän pitäisi ohjata hirvikannan kokoa, ei metsätalouden uudistamispäätöksiä ja pitkällä tähtäyksellä metsätalouden kannattavuutta tai ilmastonmuutokseen sopeutumista…  …Valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan säätelyjärjestelmän ongelmat johtuvat maa- ja metsätalousministeriön tulosohjauksen väljyydestä, joustamattomasta lupajärjestelmästä…

  Noin viisitoista (15) vuotta sitten. Nyt alkaa olla viimeiset hetket poistaa sorkkaeläimet puuntuotantoalueelta (kaksikymmentämiljoonaa hehtaaria). Puuntuottajille vapaa tuholaistenpoisto-oikeus.

 • Omatunto

  ”Metsänomistajia on 640000”

  Olisikohan minun syytä tarkistaa tuo luku?

   

  ”Päätökset kannasta tekevät metsästäjät, eivät metsänomistajat.”

  Hirvenmetsästäjistä yli puolet on maanomistajia, joten eikös maanomistajat silloin päätä? Ei kai pienriistan metsästäjät päätä hirvikannoista?

  Matematiikka ei  kyllä koskaan ole ollut vahvinta osaamistani…

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Hirvenmetsästyksenharrastajista yli puolet on maattomia. Metsästävistä metsänomistajista huomattava osa on bjöörn vaalruussin kaltaisia vapaamatkustajia, jotka harrastavat sitä harrastustaan ympäri maapallon. Vaalruussikin ilmoitti harrastavansa erilaisia metsästysmuotoja puoli vuotta vuodesta. Siis keräilytaloutta. Ja tuonkaltainen tyyppi on uupeeämmän hallituksen puheenjohtaja. Täysin holtiton. Rahanteko ei paljon älyä vaadi. Suomalainen metsätalous on keräilytaloutta pahimmillaan, keräillään mitä sattuu luonnottoman suuren sorkkaeläinkannan jäljiltä jäämään (pääasiassa lahoja kuusia, ja tauti vaan pahenee).

  suorittava porras suorittava porras

  Kohta on Anttoonille uutta murehdittavaa. Karhulvista puolet tultanee jäädyttämään valitusprosessin ajaksi. Miten sitten suu pannaan ,kun suojelijat valittavat hirviluvisakin. Pelkkä valitus riittää ja ainakin tuleva jahtikausi on ohi.

   

  Gla Gla

  Mikä olisi valituksen peruste? Hirvi ei ole suojeltu tai uhanalainen. En pahoita mieltäni, jos olisi uhanalainen.

  suorittava porras suorittava porras

  Eihän valkoposkihanhikaan ole enää käytännössä uhanalainen. Tästä huolimatta valituksia pyyntiluvista riittää. Jos ei muuten ,niin muotoseikkoihin vedoten. Hirven kohdalla ovat kohta sitä mieltä ,että kantaa on vahvistettava ,että pedoille riittää ruokaa. Sanokaa minun sanoneen.

  Gla Gla

  En lyö vetoa, kun enää typerinkään mahdollinen luontoväen tempaus ei yllätä.

  Omatunto

  ”Hirvenmetsästyksenharrastajista yli puolet on maattomia.”

  no kyllähän minunkin pitäisi ottaa asioista selvää myönnetään, mutta kun tämä on vaan niin hauskaa  väittää puuta heinää. No ok,  hirvenmetsästäjistä on 60 % maanomistajia. Jos normaali metsänomistaja omistaa 30 ha metsää, niin näyttäähän se minusta kovalta lukemalta (valroossilta).

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kannattaako metsästäjien maanomistussuhteista väitellä; kirjanpainaja tappaa kuusikon edelleen nopeasti ja hirvien paljous pakottaa viljelemään kuusta.

  Yksi merkittävä este hyvän kannanhallintajärjestelmän sallimaan toteutukseen on erimielisyys tavoitteista. Maanomistajien mielestä hirviä pitää saada vähemmäksi a. Lounais-Suomesta b. kaikkialta tihentymäalueilta. Miten tämä erimielisyys ratkaistaan?

  Karttapalvelu auttaa tuhojen ennakoinnissa (Metsäuutiset).

  http://www.metsalehti.fi/artikkelit/hyonteistuhoja-ennatysmaara-karttapalvelu-auttaa-havaitsemaan-ne/#23e3039d

  suorittava porras suorittava porras

  Eipä sitä kuusta ole mikään pakko istuttaa sopimattomille maapohjille ,jos on kykyä määritellä riskit oikeissa suhteissa. Ennemminkin väärä puulaji johtuu nykyisellään ylireagoinnista. Ei välttämättä hirvistä lainkaan. Jos joka tuutista toitotetaan ,että mäntyä ei voi istuttaa , on lopputuloksena virheellisiä ja epätaloudellisia ratkaisuja. Niitä ei hirvi tee ,vaan ihminen. Ihminen on laumasielu ,joka uskoo kaiken ,kun asiaa tarpeeksi monta kertaa toistetaan riipumatta siitä, onko kyse todesta, vai tarusta. Siteeksi tosin voi olla vähän tottakin. Konkreettinen ja irvokkain esimerkki ihmisten käyttäytymisestä löytyy naapuristamme idästä.

  Tätä kirjoitellessa katselen vastarannalla kesän mittaan ruskettuneita vanhoja isoja kuusia , jotka säilyivät onnenkaupalla pystyssä kolme vuotta sitten paikalla riehuneen ukkosmyrskyn kaataman aukon ympärillä. Nyt on luvassa viimeinen isku hyönteistuhon muodossa. Vuorossa vanhimmat ja suurimmat kuuset . Myrskyn silmässä kaatuivat tasapuolisesti sekä kuuset ,että männyt.

  Kookkaita ruskistuneita kuusia on esiintynyt runsaasti tänä kesänä eri puolilla maakuntaa. Enimmäkseen myös paikoissa, joissa kuusi on maapohjan suhteen ainoa vaihtoehto.

  R.Ranta

  En tiedä mikä vaivaa kuusia, mutta en ole aiemmin huomioinut sellaista kuusien kuolemista, mitä nyt on ollut havaittavissa. Onko tämä merkki jostakin pysyvämmästä ongelmasta vai vain tilapäinen häiriö? Jo kuolleita näkyy runsaasti ja henkitoreissaan olevia selvästi lisää. Tämä yletön käpyjen määrä myös ihmetyttää. Kuusi on aika herkkä puu monille ongelmille.

  Ne sorkkaeläimet pitäisi saada vähenemään tavalla tai toisella. Käsittämätöntä toimintaa vastuullisilta tahoilta.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)