Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikon täsmälannoitus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
 • Kuusitaimikon täsmälannoitus

  Olen muutamalta kuullut, että täsmälannoittavat nuorta kuusen taimikkoa siten, että kasvusta jälkeen jääneet saavat lisäpotkua.

  Onko palstalaisita kukaan harrastanut tätä? Millä lannoitatte?

 • Remie

  Hyvin tavallista on että alakasvusto on terveempää suorempaa, vähempi ja pinempi oksaisia. Ainakin täällä päin. Poistan kaikki iso oksaset sokeritoppamalliset kuuset , pitkät solakat ovat kauniita ja niistä kasvaa kunnon puu. Susipuut ovat kelvottomia. Ei ole tarkoitus kasvattaa oksia, vaan runkoja ja pitkiä Sellaisia. Niistä lyhyistä ei tule muuta kuin kantoja metsään. 40 senttiä oksien väli ja vain korkeintaan 4 oksaa kierroksella nekin hyvin kleinejä. Puolet pitää olla kuusessa kuivia oksia jotka käsineen voi huitasta pois. Kasva minkä kasvaa , kai se puu osaa itsestään huolehtia. Mitä vähemmän kasvaa vuodessa sen raskaampaa puuta syntyy.

  Kurki

  Tuossa AJ.n linkissä epäonnistuneesta kuusentaimikosta, näkyy olevan muutama ihan hyvin kasvanut kuusi. Jättäisin ne kasvamaan. Olisiko näin, että kuusenmaimet eroavat geneettisesti toisistaan niin paljon, että osa (kloonit) niistäkin nyt jo soputui huonoon kasvuympristöön. Seuraava  sukupolvi todennnäköisesti sopeutuisi vielä paremmin. Tai sitten on pienalaisia maapohjan ravinne-eroja. Kyllä kuusen jalostuksessa pitäisi olla mukana myös hallankestävyyden parantaminen. Noissa minun kovemmissa muokkauksissa, joissa kasvuhäiriöitä on aina ollut, ei pelkkä boori ole korjannut mitään. Kevyt lannoitus Rauta-PK:lla, jossa myös on booria, korjaa nopeasti ravinne-epätasapainon.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mites Kurki puutuhka lämpölaitokselta peltoon, ehkä boorilla terästettynä?

  Kurki

  En ole käyttänyt puutuhkaa, kun ei ole ollut saatavana käsin levitettävässä muodossa rakeisena. RKP:tä minulla ollut käytössä koko sen ajan, kun sitä on valmistettu. Ostin pari lavaa RKP:ta muutama vuosi sitten varastoon, kun tuotanto lopetettiin, jota käytän paikkoihin, joissa ilmenee taimien kasvuhäiröitä. Ruiskulevitettävää booria on myös käytössä, jota olen käyttänyt ensiharvennus ikäisille kuusikoille.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tuhkan joutuu levittämään koneella, määrät ovat sen verran isoja. Metsitettävälle pellolle on helppo mennä koneella.

  Remie

  Minulle on tullut kantapään kautta slvyys ettei mäntyä kannata peltoon laittaa. Toisaalla minulla kuusi istutettu ammattilaisen toimesta 1,2 m ruudulla , nyt 10-15m , puoleen väliin ovat oksat kuivuuneet , taivas alkaa pilkottamaan , pitää ryhdistäytyä ja ottaa vikalatvaiset välistä pois. Parin vuoden päästä harvennusta täydentää ja jättää parhaimmistoa taas jäljelle. Hienosti ovat oksat kuivuneet , ei ole oikein tuumaa paksumpaa oksaa lainkaan, ja kehällä kauniisti 4 oksaa. Siitä saattaa tulla kaunis kuusikko kunhan ehtii.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Remie. Kuusikkosi ensiharvennuksella alkaa olla jo kiire, ettei latvus supistu liikaa.

  Kurki

  Paljonko noiden Remien kuusten halkaisija on rinnankorkeudelta? Etäisyys 1,2m vastaa 7000 tainta hehtaarilla, kun suosistus olisi kolmas- tai viidesosa.

  pikkutukki

  Lusikallinen apulantaa per taimi ja kyllä kasvaa lujaa .

   

  Remie

  Harvennusta tässä valmistelen kunhan pakkaset kovenee. Ovat nyt noin 12 senttisiä . Olen tuota taimimäärää ihmetellyt mutta ei taida hullumpi ajatus olla kun on hyvästä multavasta maasta kysymys. Nyt vaan pitäisi jatkaa taiteillen ettei tuuli kaada kaikkia. Entisen omistajan viimeinen työ , hän kuoli 1,5 vuotta sitten , koko ikänsä teki metsätöitä. Ostin ihan mielenkiinnosta. Latvavikasia näkyy olevan , jokin ravinne tai hivenaine epätasapaino.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)