Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikon täsmälannoitus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
 • Kuusitaimikon täsmälannoitus

  Olen muutamalta kuullut, että täsmälannoittavat nuorta kuusen taimikkoa siten, että kasvusta jälkeen jääneet saavat lisäpotkua.

  Onko palstalaisita kukaan harrastanut tätä? Millä lannoitatte?

 • wanhajätkä

  Toistan taas omia kirjoituksiani. Se vähän tympäsee.

  Tuhka jängillä on mielestäni aa ja oo.

  Ens kesän suunnitelmissa on n. parinkymmenen peltohehtaarin metsitys.

  Ajattelin seuraavaa; Ensin ojajyrsimellä vesitalous kuntoon. (semmonen mulla on). Seuraavaksi kyntö kaksiipisellä eestaas. (on). Sitte kierros joustopiikkiäkeellä nuo kynnökset tasaseksi. (on). Sitte juhannuskesällä hieskoivunippu mönkkärin perään ja menoksi…kylvö. Tuhkaa maksimi määrä ja booria,ehkä myös kuparikelaattia kuhan routa tulee. Nuista hivenravinteista oli peltoviljelyssä puutetta. Hieskoivun kautta kuusikoksi.

  Raatin mielipide? millon kannattas se kuusensiemen paneskella?. Vuosi…viis vai kymmenen? Hieskoivuhan on nuilla eväillä takuuvarma…

  Tottamooses raitoihin tulee myös riistapelloksi rapsia ja sensemmosta että saan paikalliset hirviöt kuriin. Soraläjiä ja herneaukkja sekaan että riistallekki ois jotain ja mulle pannulle myös.

  Tulee varsinainen monenviljan aitta, sen takaan, Mutta milloin ois se kuusen kylvön vuoro?

  Nii nuo on suopeltoja…alaosat on vaakittu ja niihin tulee kosteikot…

  Apli

  Pieniä puita ei todellakaan kannata lannoittaa hyvä kun enää edes isompiakaan kannattaa… Nykysillä puunhinnoilla en enää lannoita ollenkaan..

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kuusta ei yleensä uudisteta kylvämällä heinän takia; taimia tulee lehtipuuston alle, tai jos ei tule, niin niitä voi sitten istuttaa kun lehtipuu on muodostanut verhopuuston hallaa ja heinää vastaan. Jos paikka ei ole hallanarka, voi istuttaa kuuset saman tien mättäille.

  Puuki

  Tekisin samoin niin, että luonnonkuusta ja sitten istuttamalla lisää,  kunhan koivut on th:ssa harvennettu ja muutama vuosi siitä eteenpäin.

  Hieskoivutkin kasvaa ihan hyvin turvemaalla.  Eh oli 24 vuoden iässä istutetussa hieskoivikossa pellolla, johon tehtiin ennen istutusta täysmuokkaus jyrsimellä.  Istutus penkkirivien päälle.

  Mittarimato

  Minäpä lannoitin tänä kesänä semmoista 12-14 vuotiasta kuusentaimikkoa Salpietarilla. Tosin vain kymmenkunta puuta kun olivat jääneet vähän heikkokasvuisiksi ympäröiviin puihin verrattuna, halusin kokeilla saisivatko lannoituksesta potkua ottaa kiinni nuo muut puut.

  Luulen kyllä, että hukkaan meni, lienee myyrät syöneet juuristoa tahi jotain vastaavaa; siihen ei lannoite auta. Mutta onpahan kokeiltu. Booria olen kyllä ruiskutellut paljonkin taimikohin, siitä ei ollut tässä kysymys. Ihmetytti vain, kun muutaman metrin päässä kasvatti kuusi normaalisti liki metrin vuosikasvua ja näissä muutamissa pukattiin vain n. 20cm kasvuja, muuten toki ihan kauniita puita.

  Remie

  Ennen sanottiin näin kun rypsi ei kasva niin laitetaan ropsi niin puini tulee myöhemmin. Tuosta pellosta ei kyllä puida koskaan. Johan sen on nähnyt 5 vuotta istutuksesta. Kun noita alkaa näkymään niin on paras kyntää ylös ja laittaa se ruis kasvamaan. Jos se ei auta tekee siemen sekoituksen puun siemenistä ja roiskii niitä tuommoiselle alueelle niin näkee mitä maa haluaa kasvaa. Tietysti jos on tuhansista hehtaareista kysymys niin jättää oman onnensa nojaan. Ei siitä koskaan tiliä kuitenkaan saa.

  sikari

  Remie:”Toisaalla minulla kuusi istutettu ammattilaisen toimesta 1,2 m ruudulla , nyt 10-15m , puoleen väliin ovat oksat kuivuuneet ”

  Meinaatko, että olet laittanut 6000-7000:ta tainta hehtaarille?

  Puu Hastelija

  No ei siinä vielä mitään, mutta kun kehaisi niiden olevan vielä noin 12 senttisiä. Kelpaa alkaa kohta ensi harventamaan, kun litroja rungossa jotain 70 ja hehtaarilla 450+. Oliko se kattomainos vai mikä, kun todettiin, että kyllä käyp katteeks. Eikä vielä ole edes 1.4.

  Puuki

  Lannoitukseen liittyen : V. 2007 oli tarjous rakeistetun tuhkan lannoituksesta 216 € /ha , 4000 kg  , urakkahinta kaikkine kuluineen.  Nyt sama satsi maksaisi n. 340 € + rahti + levitys.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pauli Pieti FaceBookissa: ”Metsän omatoimiseeen lannoittamiseen sopii ATV hyvin. Kehitin mönkijään lannoitteen levittimen toimimaan harvennusurilta tehokkaasti. Hannu Ruokolainen teki ATV-lannoittimen tuotteeksi kaikkien saataville. Näin mönkijä metsässä ei ole enää turhake . MT-lehden metsä liitteessä viime toukokuussa olikin esittely ATV-levittimestä. Puolisen tuntia hehtaarille pari kertaa kasvun kiertoaikana ja -uudistus on lähempänä kuin uskotkaan.”

  Levittimen toiminta perustuu mönkijän peräkärryyn asennettuihin lehtipuhaltimiin. Sen työleveys on 10+10 metriä, eli jos harvennusura on 20 m välein niin aika kattavasti lannoite leviää. Hyvissä oloissa tuotos voi olla tuo 0,5 hehtaaria tunnissa.

  Myynti: Ultratec Oy Petäjävesi / Hannu Ruokolainen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)