Keskustelut Metsänhoito Kuusitaimikon täsmälannoitus

Esillä 4 vastausta, 61 - 64 (kaikkiaan 64)
  • Kuusitaimikon täsmälannoitus

    Olen muutamalta kuullut, että täsmälannoittavat nuorta kuusen taimikkoa siten, että kasvusta jälkeen jääneet saavat lisäpotkua.

    Onko palstalaisita kukaan harrastanut tätä? Millä lannoitatte?

  • jpjulku jpjulku

    Muistan joskus lukeneeni, että taimikon lannoituksessa oksaisuuskehityksestä tuleva haitta on isompi kuin lannoituksesta tuleva hyöty.
    Itseäni kiinnostaisi kokeilla lannoitusta istuttamisvaiheessa. Siis muutama hitaasti liukeneva lannoiterae istutuskuopan pohjalle. Ruotsissahan käytetään pottiputkia, joihin tämä lannoitusominaisuus on ”automatisoitu”. Onko kokemuksia tästä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä voit lannoittaa hidasliukoisella lannoitteella istutustaimia. Isomman taimikon lannoitusta ei sen sijaan kannata tehdä silloin kun tyvitukin oksat muodostuvat ja kehittyvät, ellei puita karsita. Seuraava lannoitus olisi ehkä ohjelmassa vasta ensiharvennuksen jälkeen. Ainakin näin Matti Kärkkäinen meitä Joensuussa opetti.

    Svedu Petteri

    Oma huomio on sama kuusista. Mutasuolle istutetut kuuset oli 3-4 m, kun monilatvojen takia tuli kylvettyä aikoinaan apulantaa, jossa oli reilusti booria. Sen seurauksena paksuuttaa tuli myös runkoon ja oksiin. Osa ”elefantinjalkoja”.

    Taimille apulanta rajoittuu todella taimille, eli alle 1 m. Jos on epätasainen taimikko ja osa ei meinaa päästä mukaan (huonot geenit tai huonompi istutuspaikka), niin niille voisi hieman ripauttaa apulantaa. Samalla napsia monilatvoja, jos olisi. Hyvin aikaisin keväällä. Jos on aikaa ja tykkää taimia tervehtiä henkilökohtaisesti joka vuosi.

    jpjulku jpjulku

    Boorinpuute ja varmaan muutkin ravinnehäiriöt ovat ehkäpä oma tilanteensa. Ravinnehäiriöt on syytä laittaa kuntoon heti kun mahdollista. Jos vaan tietäisi, niin jo ennen istutusta.

Esillä 4 vastausta, 61 - 64 (kaikkiaan 64)