Keskustelut Metsänhoito Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 229)
 • Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

  Merkitty: 

  Metsässä tulee vietettyä joka tapauksessa aikaa. Tuumailin että, jos vaikka taimikonhoitoreissulla käyttäisi aina pari tuntia järeämmän (järeytyvän) kuvion lannoitukseen käsipelillä, niin olisiko toimiva mallia vai turhaa piipertämistä? Metsässä on mukava kulkea, joten odotuksena ei ole äärimmäinen tehokkuus mutta toki hommasta pitäisi olla hyötyä.

  Jos hommassa on järkeä niin pari kysymystä lisää.

  Mikä on järkevin tapa levittää?

  Onko määrillä alarajaa vai onko jokaisesta rakeesta hyötyä?

   

 • Remie

  Kiitos Puuki. Laatumäärittely säilynee pitkään yksipuolisena kun muuta näyttöä on vaikea esittää. Tämäkin on parempi kuin ilman määrittelyä.

  metsänkasvattaja

  liian  nopeasti  kasvaneella  puulla  ei  ole  oikeastaan esim puusepän  ja  hirsiteollisuudella  mitään  kunnon  käyttöä  se  on  kuin  eri  puuta  verrattuna  tiukkasyiseen mänty  tai  kuusitukkiin kuivuessaankin  tuppaa  vääntyilemään pahasti   lankkunakin  sen  kesto  voi  olla  vain puolet  tiukkasyiseeen verratuna  ja  lahoaa   nopeasti  näistä   on  varmaan  kokemuksia  ilman  mitään  tutkimustuloksia

  Puu Hastelija

  Jos joskus olisit vaikka harventanut metsiä ja samasta töppäreestä kaatanut saman kokoisia kuitupuita (kuusia), joista joku on kellertävä. Tällä kellertävällä puulla kasvu ollut vastaavaa, kuin muillakin puilla, paitsi lopussa kasvu hiipunut ja tuoreen, puun osuus supistunut  olemattomaksi. (näkyy kannossa tummempana, ulkokehällä olevana puuna)

  Tämä jostain syystä kituliaaksi muuttunut puu on siis kuidullisesti ja lahonkestollisesti heikompaa? Puut kuitenkin kasvaneet identtisesti, mahdollisesti jopa samasta kävystä saaneet alkunsa. Toinen on vain kuivempi.

  Puu Hastelija

  Tuolla sahatavaran lahonkestolla ei luultavasti ole merkitystä muualla kuin Suomessa rakennettaessa. Jos täällä jätetäänkin systemaattisesti sääsuojaus tekemättä ja tämän jälkeen rakenteet umpioidaan muovin sisään, ei se tarkoita sitä, että muualla niin tehtäisiin.

  Jätkä

  Paras puu ei aina ole se, joka on vuosilustoa työntänyt vuosikymmenet virsikirjan lehden vahvuuden verran. Kun vuosilusto rungon puolivälin paikkeilla on reilusta millistä kolmeen milliin, on puu laadultaan ihan huippuluokkaa.

  Puuntuottajan kannalta melko paljon vaikuttaa, jos vaikkapa kahden millin lustot saadaan kehittymään edes neljän millin paksuisiksi. Se on täysin mahdollista, jopa ilman lannoitusta, kunhan kasvatustiheys on sopiva. Myytäessä puun hinta on toistaiseksi sama, joten tuplalustot tuottavat tuplatilin käytännöllisesti katsoen.

  Nykyehdoilla en kyllä arpoisi, kannattaako yrittää kasvua nopeuttavia toimia, vai pitäytyä tuottaman puuta, josta saisi hyviä – liukkaita atraimenvarsia.

  Jalapa

  Kyllä lannoitus kannattaa sopivalla maalla ja puustolla. Lannoituksella saadaan metsätyyppi luokkaa paremmaksi. Jää siitä sitten viivan alle jotain tai ei, mutta tappiota lannoituksesta ei tule.

  Kertokaa nyt sitten kun minulla olisi 20k€, millä voisin ostaa lisää metsää niin mihin sijoitan sen siten, että vuoden päästä minulla on 21400€ ilman riskiä? Ostaisin ko. summalla metsää E-suomesta, mutta kun summa-arvolla metsää ei täällä saa. Metsän tuotto 150-200€/ha, neljän tonnin hehtaarihinnalla tekee OK tuoton.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Lannoitettaessa varttuneita metsiä ei tarvitse päästä luston paksuuntumiseen, riittää hyvin jos luston vahvuus pysyy samana. Laatupuuta syntyy silti paljon ja  tukkiosuus kasvaa.

  Eikös sijoitus Metsäliiton jäsenosuuksiin ole tällä hetkellä ylivoimainen – mahtaako mikään rahasto päästä samaan.

  kim1

  Minulla ainoastaan 3 lannoituksesta kokemusta…vaihteluvälillä melko mitätön kasvunlisäys-valtaisa kasvun lisäys…,se melko mitätön kasvunlisäys oli tietysti varttuneeseen kuusikkoon.. itse taidan laittaa etäpalstan myyntiin n.10 vuoden päästä…,saatan lannoittaa sen toistamiseen lähiaikoina…

  jpjulku jpjulku

  Metsäsijoittamisessa on mielenkiintoisinta se, että pääoma tekee töitä ja samaan aikaan voi vaikuttaa lopputulokseen omalla tekemisellä.

  metsä-masa metsä-masa

  Lannoitus käsipelillä vakka ja äyskäri varusteena on kyllä vaativa urakka. Pienialaiset kohteet saa tietysti levitettyä, mutta jo kahdenkin hehtaarin kuvio on jo vaativa urakka maallikolle. Omatkin kokeilut jäi yhteen kertaan, kun oli havaittu boorin puute 1,3:n  ha kuviolla, siis siihen innolla kokeilemaan vakkalevitystä.

  Kuvio oli mätästysaluetta ja kuusentaimet 2,5-3 m mittaisia lannoite säkkitavaraa, säkkivarasto oli kuvion reunassa. Vaikeutena siinä oli ojat ja laikut mättäiden reunoilla, joista oli muodostettu osa mättäistä. Lisä hankaluutta toi myös säkkivaraston paikka, tuli epävarmuus siitä, missä mahtoi olla levitysalueen raja.

  Myöhemmät lannoitukset on tehtykin traktori ja helikopterilevityksenä. Helikopterilevitys on ylivoimaisesti paras valinta kun halutaan tasaista työnjälkeä, palautteena levityksestä saa kartan helikopterin lentoradoista, laaturaportti, jota voi vielä tarkentaa maastossa halutessaan.

  Lannoitus-suositusten mukaisilla määrillä on helppoa ja tuottoisaa, kasvu lisääntyy, kiertoaika lyhenee ja kuluista saa verovähennyksen.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 229)