Keskustelut Metsänhoito Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 229 total)
  • Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

    Tagged: 

    Metsässä tulee vietettyä joka tapauksessa aikaa. Tuumailin että, jos vaikka taimikonhoitoreissulla käyttäisi aina pari tuntia järeämmän (järeytyvän) kuvion lannoitukseen käsipelillä, niin olisiko toimiva mallia vai turhaa piipertämistä? Metsässä on mukava kulkea, joten odotuksena ei ole äärimmäinen tehokkuus mutta toki hommasta pitäisi olla hyötyä.

    Jos hommassa on järkeä niin pari kysymystä lisää.

    Mikä on järkevin tapa levittää?

    Onko määrillä alarajaa vai onko jokaisesta rakeesta hyötyä?

     

  • Anonymous

    Sori, ensimmäisestä puuttu musiikki, https://www.youtube.com/watch?v=hfkUtzFc3f0

    Viimes kun puhuttelin lentäjää sanoi olevansa ainut Suomalainen lannotelentäjä ja kertoi että Suomessa sinä kesänä kolmella kopterilla lentolevitykset hoidetaan ja kopterit Ruotsista, Norjasta ja enpä muista mistä kolmas oli.

    pystykorvat

    Reilu 9 hehtaaria  tuhkalla lannoitettua männikköä turvemaalla odottaa lihomistaan. Yli kolme tonnia tuhkaa/ hehtaari pistettiin  2,5 vuotta sitten  harvennuksen jälkeen tuottavaan kuntoon. Kerkisin nipin napin sen korkeamman Kemera tuen aikana homman saamaan kuntoon. Seuraavasa kuussa olisi tuki ollut 10 prosenttia pienempi terveyslannoitukselle. Pian kai se vaikutus alkaa näkymään luston paksuudessa.

    Ja se neulasnäyte piti olla. Minulle mhy hoiti homman alusta loppuun ja tyytyväinen olen.

    Puuki

    Voisihan sitä tuhkaa levittää dronellakin. 1000 reissua ja 5 kg kerralla, niin se olisi 5000 kg levällään… Tai sitten pitäisi olla isompi drone, jotta onnistuisi.

    Anonymous

    Aika kauan Suomessa helikopterilla lannitteet levitetty, jo -90 luvun lopulla Etelä-Pohjanmaalta kaveri Kolosalmi lensi lannote kopteria ja tuossa viimmesessä videossa lentäjänä on Ville-Pekka Kilpeläinen, ettei kaikki kunnia menis naapurimaitten lentäjille.  Onneksi helikopterin lentäminen ei ole niin vaikia kuin moottorisahan ketjun viilaaminen.

    mettämiäs

    ”Jos mies kykenee levittämään käsin 5ha/pv, kuten aikaisemmin kirjoituksista ilmenee. Silloin saa todella hyvän päiväpalkan työlle. Hintaero oli kuitenkin 300e/tonni.”

    Voitko MJO hieman avata tätä kokemaasi hintaeroa tarjouspyynnössä? Minkälaisen tarjouksen sait lannoituksesta levitettynä ja millä hinnalla sait pelkän lannoitteen ostettua? Ja vielä lopuksi, mistä lannoitteesta oli kysymys?

    jpjulku

    Oikealla kohteella lannoitus on lähtökohtaisesti kannattavaa. Riippuu tietenkin myös tulevaisuuden puunhinnasta, jota kukaan ei tiedä. Lannoitteet ovat myös syklisiä maailmanmarkkinahyödykkeitä, joskaan en osaa sanoa ulottuuko heilunta kuinka voimakkaana suomalaisiin kuluttajahintoihin.

    Käsin lannoittamista on tullut harrastettua mönkijän avulla. Tein itse mönkijään laatikot eteen ja taakse. Etulaatikkoon olisiko mennyt 30-50 kg ja taakse 50-75kg. Ajoin aina mönkijää x metriä eteenpäin ja kahteen mieheen viskeltiin lannoitetta täsmäkylvönä. Jokainen lannoiterae meni puiden tyveen. Tässä on varottava lannoittamasta liikaa polttovioitusriskin takia. Lannoitteita on erilaisia liukenemisnopeuden mukaan. Eri ravinteet myös liukenevat eri nopeudella. Eri ravinteet myös sitoutuvat maahan eri asteisesti. Fosfori esimerkiksi sitoutuu maahan tehokkaasti ja liikkuu maassa huonosti. Se on saatava lähelle puun juuria. Eri maalajeilla on erilaiset luontaiset ravinnevarat ja ravinteiden sitoutumisominaisuudet. Savimaissa ravinteiden pidättymispaikkoja runsaasti. Turvemaissa ja karkeissa kivennäismaalajeissa
    pidättymispaikkoja ei juuri ole. Maan happamuus vaikuttaa myös ravinteiden liukenemiseen. Nämä kaikki vaikuttavat lannoittamisen mielekkyyteen sekä oman uskomukseni mukaan siihen, miten lannoittaminen kannattaa tehdä.

    Hyvin ovat omat lannoituskohteet kasvaneet. Ei toki ole vertailukohtaa, miten olisivat kasvaneet ilman. Ainakin on ollut erittäin mukava liikkua toukokuisessa metsässä aurinkoisena päivänä kun ei ole itikat, paarmat tai hirvikärpäset vielä kiusaamassa.

    MJO

    mettämiähelle:

    Kyseessä oli 10ha YaraBela Metsäsalpietari

    Levitettynä tarjous 1: 3420e Alv 0

    Pelkkä apupaska toimitettuna 2480e Alv 0

    Tarjouksien antajia en ala nimeämään.

     

    kim1

    Tai vastaavasti näin…helikopterilla 2400 kg ja käsinlevitettynä 3600kg..,molemmat maksoivat samanverran,elikkä kymmenen tunnin työstä sain palkaksi 1200 kg apulantaa…,heh

    Jätkä

    Kun metsään levitetään lannoitteita, on melkolaissa ”yks` hailee”, mihin ne siellä roiskii. Jos yrroittaa metsässä japiolla vaikkapa 20 x 20 cm palasen, eikä siinä ole metriä puun hiusjuurta, niin kannattaa tarkistaa, onko pellolla vai isossa aukossa.Juuretonta kohtaa ei löydy.
    <div id=”mailtoikkunamodalPopupTo” style=”z-index: 1102;”>
    <div id=”mailtoikkunapopupMailContentModal”></div>
    </div>

    Puuki

    Lannoitus saattaa olla entistä riskaabelimpaa hommaa , kun lämpötila on ollut nousussa kesäisin.  Tuholaiset saattaa aktivoitua kun typpilannoitus rehevöittää puita.  Terveyslannoitusta kannattaa tehdä toki. Tuhkaa ja booria pääasiassa, ja turvemaille.

Viewing 10 replies - 51 through 60 (of 229 total)