Keskustelut Puukauppa Maaseudun autioittivat metsänhoitajat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 136)
  • Maaseudun autioittivat metsänhoitajat

    Palstalla keskustellaan maaseudun autioitumisen syistä. Olen osoittanut syyksi pellon ja metsän elinkeinojen eriyttämisen.

    Maataloustraktoreiden korvaaminen metsäkoneilla puunkorjuussa on ollut maan talouselämän kaikkien aikojen suurin moka. Moka maksaa tänä päivänä ainakin 600 miljoonaa euroa/vuosi. Jos puu korjattaisiin maataloustraktoreilla, puun hintaa voitaisiin nostaa noin seitsemän euroa/kuutiometri ilman, että metsäyhtiöiden puukustannukset (tehdashinnat) nousisivat.

    Tällaisen tuloksen antaa Lauri-laskuri, joka löytyy internetistä linkillä C:\Users\Lauri\SkyDrive\Julkiset\770329 Lauri-laskuri 22.1.2017.xlsx

    Perustelut maataloustraktorin käytölle löytyvät linkillä C:\Users\Lauri\SkyDrive\Julkiset\770329 Isännättömän rahan tuhlaus.docx

    Maaseudun vireä elinkeinotoiminta 1960-luvulle saakka perustui maa- ja metsätalouden elinkeinojen liittymiseen toisiinsa maatiloilla. Peräkkäisille vuodenajoille ajoittuvien pellon ja metsän kausitöiden yhteenliittäminen antoi maatilan maataloustraktorille ympärivuotista käyttöä ja metsäyhtiölle halpaa työvoimaa ja puunajon kalustoa talvikorjuuta vaativien sahatukkien korjuuseen.

    Pellon ja metsän työvoiman yhteisellä käytöllä luotiin 1960-luvulle saakka optimaalinen ympäristö maatalouden ja metsätalouden elinkeinoille, puunkorjuun taloudelliselle tehokkuudelle ja luontoympäristön huomioonottamiselle. Pellon ja metsän elinkeinojen yhteys on luonnonlaki.

    Tämän idyllin rikkoivat metsänhoitajat 1960-luvulla. Metsänhoitajat kokivat maatalouteen työvoiman ja koneiden siteillä liitetyn metsätalouden maatalouden tavoitteille alistetuksi. Metsänhoitajat halusivat metsätaloudesta itsenäisen elinkeinon.

    Metsäkoneiden käyttöönottoa nimitettiin puunkorjuun rationalisoimiseksi. Rationalisointi oli stiiknafuulian kaltainen taikasana, sillä metsänhoitajat itsekään eivät tienneet eivätkä vieläkään tiedä, mitä rationalisointi tarkoittaa.

    Puunkorjuun tehokkuutta mitataan työtunnin kuutiometreillä kuutiometrin kustannusten sijasta. Maksaja – puun myyjä – eristetään puunkorjuusta ja sen taloudenpidosta puun pystykaupalla.

    Maaseudun autioitumisen syy on metsänhoitajilta puuttuva liiketaloudellinen osaaminen.

    Lauri Vaara

  • Jätkä

    Lauri-Vaari on tarjonnut mielipiteitään tarmokkaasti, mutta virsi ei ole muuttunut miksikään aikojen saatossa.

    Hän ei ole edes kääntänyt kelkkaansa oikeaan suuntaan, vaikka ratkaisu suorastaan roikkuu ilmassa. Miksi viedä metsään huonosti sopivia maataloustraktoreita sinne rikottavaksi, kun voisimme tehdä juuri päinvastoin = Tuodaan metsätraktorit peltotöihin. Kahdeksanpyöräiset koneet pienoisine pintapaineineen liikkuisivat keveästi pelloilla vetäen ja kantaen isompiakin koneita tilanteessa kuin tilanteessa.

    Kelirikkoaikaan koneet olisivat kevättöissä ja myös kesälomien aikaan joutaisivat heinähommiin.

    Syyskynnöt sujuisivat käden käänteessä, kun telakone vetäisi kahdeksan metristä kyntöauraviritelmää.

    pikkutukki

    Oikeastaan mielenkiintoinen ajatus Jätkältä !

     

    MJO

    ”Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat” sanonta toimii tässäkin tapauksessa.

    sitolkka

    Jätkä ei ilmeisesti ole koskaan nykyisillä työkoneilla peltohommia tehnyt.  No joo mutta sarkasmia oli kommettisi varmaan. Totuus on nykymaailmassa se, että mikään rehellinen mitä voi syrjäseuduilla tehdä ei liiemmin kannata.

    Jätkä

    Kyse ei ole peltohommista, vaan metsäänhän Lauri-Vaari maataloustraktoreita olisi yhä edelleenkin viemässä.

    Yksi mikä on varma, on se, että jos maataloustraktori varustetaan metsätraktoriksi, se ei ole enää maataloustraktori.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Päteekö tuo 7 euroa vielä sitten, kun metsävarusteiden kulut ja traktorin metsäkäytön osuus on jyvitetty metsätyölle?

    Nimetön

    Harmi että minä en ainakaan osaa aukasta noita Lauri laskurin linkkejä. Luulis että vaikia vertailla 50-lukua tähänpäivään, 50-luvulla puu korjattiin pääasiassa pokasahalla ja hevosella. Kuuskyt luvulla kun asiat alko mennä pieleen metsään  tuli moottorisahat ja jokunen takapotkunen maataloustraktori.

    sitolkka

    Ongelmana on työvoiman kalleus. Siksi yhden miehen pitää pystyä saamaan tunnissa mahdollisimman paljon puuta lanssiin. Jos työvoima olisi halpaa niin ei olisi mitään järkeä käyttää kalliita koneita. Työntekijän sivukulut ovat aivan liian suuret. Mutta kun valtio tarvitsee rahaa, kun pitää elättää maailman kaikkien kriisien pakolaiset ja vähemmän pakolaiset, jotka vain etsii ilmasta leipää ja iphonea ilman että tarvii tehdä työtä.

    Tolopainen

    Kyllä trakorilla saa metsästä omia puita ajaa, toistaiseksi ei kukaan ole tullut kieltämään. Ei siellä kyllä muita ole traktorin kanssa näkynyt. Metsäkoneella ajavat päivässä saman määrän kuin ajan kuukaudessa. Kalliiksi tulee, mutta harrastus maksaa.

    Jätkä

    Anneli: ”Päteekö tuo 7 euroa vielä sitten, kun metsävarusteiden kulut ja traktorin metsäkäytön osuus on jyvitetty metsätyölle?”

    Mikä halvatun 7 euroa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 136)