Keskustelut Puukauppa Maaseudun autioittivat metsänhoitajat

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 136)
 • Maaseudun autioittivat metsänhoitajat

  Palstalla keskustellaan maaseudun autioitumisen syistä. Olen osoittanut syyksi pellon ja metsän elinkeinojen eriyttämisen.

  Maataloustraktoreiden korvaaminen metsäkoneilla puunkorjuussa on ollut maan talouselämän kaikkien aikojen suurin moka. Moka maksaa tänä päivänä ainakin 600 miljoonaa euroa/vuosi. Jos puu korjattaisiin maataloustraktoreilla, puun hintaa voitaisiin nostaa noin seitsemän euroa/kuutiometri ilman, että metsäyhtiöiden puukustannukset (tehdashinnat) nousisivat.

  Tällaisen tuloksen antaa Lauri-laskuri, joka löytyy internetistä linkillä C:\Users\Lauri\SkyDrive\Julkiset\770329 Lauri-laskuri 22.1.2017.xlsx

  Perustelut maataloustraktorin käytölle löytyvät linkillä C:\Users\Lauri\SkyDrive\Julkiset\770329 Isännättömän rahan tuhlaus.docx

  Maaseudun vireä elinkeinotoiminta 1960-luvulle saakka perustui maa- ja metsätalouden elinkeinojen liittymiseen toisiinsa maatiloilla. Peräkkäisille vuodenajoille ajoittuvien pellon ja metsän kausitöiden yhteenliittäminen antoi maatilan maataloustraktorille ympärivuotista käyttöä ja metsäyhtiölle halpaa työvoimaa ja puunajon kalustoa talvikorjuuta vaativien sahatukkien korjuuseen.

  Pellon ja metsän työvoiman yhteisellä käytöllä luotiin 1960-luvulle saakka optimaalinen ympäristö maatalouden ja metsätalouden elinkeinoille, puunkorjuun taloudelliselle tehokkuudelle ja luontoympäristön huomioonottamiselle. Pellon ja metsän elinkeinojen yhteys on luonnonlaki.

  Tämän idyllin rikkoivat metsänhoitajat 1960-luvulla. Metsänhoitajat kokivat maatalouteen työvoiman ja koneiden siteillä liitetyn metsätalouden maatalouden tavoitteille alistetuksi. Metsänhoitajat halusivat metsätaloudesta itsenäisen elinkeinon.

  Metsäkoneiden käyttöönottoa nimitettiin puunkorjuun rationalisoimiseksi. Rationalisointi oli stiiknafuulian kaltainen taikasana, sillä metsänhoitajat itsekään eivät tienneet eivätkä vieläkään tiedä, mitä rationalisointi tarkoittaa.

  Puunkorjuun tehokkuutta mitataan työtunnin kuutiometreillä kuutiometrin kustannusten sijasta. Maksaja – puun myyjä – eristetään puunkorjuusta ja sen taloudenpidosta puun pystykaupalla.

  Maaseudun autioitumisen syy on metsänhoitajilta puuttuva liiketaloudellinen osaaminen.

  Lauri Vaara

 • Tolopainen

  Minun kirjoituksia ei ole koskaan sensuroitu, koska en koskaan mene henkilöön kuten jotkut tällä palstalla. Se on mielestäni täysin turhaa. Jos sanon, että haavan kasvatus ei kannata, tai on typerää ei se kohdistu mitenkään sinuun.

  Visakallo Visakallo

  Onko siihen Jovain jokin erityinen syy, kun taaskin väistit kysymykseni?

  Jätkä

  ”Minun kirjoituksia ei ole koskaan sensuroitu, koska en koskaan mene henkilöön kuten jotkut tällä palstalla. Se on mielestäni täysin turhaa. Jos sanon, että haavan kasvatus ei kannata, tai on typerää ei se kohdistu mitenkään sinuun.”

   

  Vai ”et koskaan”?

  Tolopainen

  Siellä paraskin kirjoittaja, joka on uhrannut koko elämänsä itsensä kehumiseen ja toisten mollaamiseen ja saanut siitä vielä palkan. Voiko yhteiskunta tehdä enää suurempaa vääryyttä. Koululaitos ja sen pilaamat henkilöt aiheuttavat tässä yhteiskunnassa eniten kustannuksia ja sitten kehdataan väittää, että yritykset rahastavat, jos tuottavat voittoa. Mitä nuo lääkäreiden yksityspraktiikat on kuin keinottelua yhteiskunnan varoilla.

  Jätkä

  Lopeta tuo valehtelu ja toisten mollaaminen. Siihen ainulla ei ole oikeuksia, vaikka oletkin ”Reittä pitkin lesken sänkyyn kiivennyt”.

  Tolopainen

  Jätkä se juttu menee niin, että mennään reittä pitkin kartanoon. Jokamieshän sinne lesken sänkyyn pääsee. Noo, sattuuhan sitä.

  Jätkä

  Vai kartanossa olevaan leskensänkyyn olet kiivennyt?  Oliko tavara pahasti homeessa?

  Mihin kohtaan sinua sattui?

  Visakallo Visakallo

  Alan pikkuhiljaa ymmärtää, miksi Jovain ei ole kysymykseeni vastannut.

  Jovain

  Metsäalalla lähes 60 vuotta. Toimihenkilönä ja metsänomistajana, ostometsät. Olen sisäistänyt LV sanoman, emme kuitenkaan ole yhteistoiminnassa. Kehoittaisin kuitenkin tutustumaan LV viestiin tuossa viereisellä palstalla.

  Visakallo Visakallo

  Olen lukenut LV:n tekstin useanpaan kertaan, mutta en sisäistänyt sitä.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 136)