Keskustelut Metsänhoito Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

Esillä 6 vastausta, 91 - 96 (kaikkiaan 96)
 • Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

  Ongelmana VT maapohja,paikoitellen jäkälä-kanervakangasta,paikoitelleen suopursua kasvavaa pohjaa.Maa-aines melko hienojakoista.Kaivurilaikutus-mätästys käsittely tehty.Istuttaen vaiko kylväen uudistus?Vai pitäisikö osa kylvää ja tietyt kuvion kohdat istuttaa?

 • Puuki

  Männyn siemenistä lähti huonosti taimet kasvuun tänä kesänä. Heinäkuun kuivuus vei sirkkataimia paljon.  Vain suojasimmissa kylvökohdissa näytti olevan taimia.  Miten muualla ?

  Tolopainen

  Ainakin pohjoisen puoleisessa rinteessä näytti olevan hyvin taimia, kylvö tehtiin toukokuussa koneella. Taidan tehdä kokeeksi istutuksen viereiseen aukkoon keväällä. Pääsee sitten ottamaan varhaisperkaus Kemerat  yhtä aikaa koko alueesta. Kun siemenet on niin kalliita ei pahemmin säästöä synny verrattuna istutuksen. Kyllä horsma ja vatukko ovat kasvaneet ihan kiitettävästi. Taimille pahin on kuitenkin heinä, joka tukahduttaa ne.

  Jean S

  Ihan vastaava havainto kuin Puukillakin. Sirkkataimia oli jäljellä nimenomaan varjoisammissa kohdissa ja jotain viimevuotisiakin tuntuu kadonneen.

  Sitä vastoin kuusen ”suojuspuuhakkuukohteella”  ajourille viime keväänä istutetut 1-v männyntaimet voivat oikein mainiosti. Vaikuttaisi alustavasti, että sellaista toimintamallia voisi suositellakin. Kuvio (1,5 ha) hakattiin kevättalvella ja männyt istutettiin niihin ajouran kohtiin, joissa oli maata näkyvissä. Nyt laitoin tänä vuonna vielä laatikollisen kuusta ajourille niihin kohtiin, joista risut olivat 2 vuodessa mädänneet niin että putken sai maahan. Kuviolla on nyt varjostuksena sellainen harva laiha koivikko ja alla sekakokoista pikkukuusta, ja ajourat on nyt näillä istutuksilla paikattu. Tämänhetkinen arvioni on, että alueelle syntyy ihan sopiva sekametsä näillä eväillä, katsellaan sitten, milloin koivujen poistoaika on. Kun tällaisissa puoliluontaisissa uudistamisissa mäntyä ei meinaa saada tulemaan kovinkaan helposti vähänkään rehevämmille maille, niin tällä istuta-mäntyä-ajourille-menetelmällä voisi saada vähän monimuotoisuutta syntymään. Ja ei, en istuttanut sille ajouralle, joka johtaa kuviolta metsätielle, kiitos kysymästä.

   

  Puu Hastelija

  JS, kohde olisi täytynyt käsitellä jatkuvana kasvatuksena. Tällöin nuo nyt istutetut männyntaimet olisivat syntyneet ilman kuluja sopiviin kohtiin sopivalle etäisyydelle toisistaan. Näin olen ainakin palstalta lukemani perusteella ymmärtänyt. Lisäksi olisi vältytty perkaukselta ja muilta taimikonhoitokuluilta.

  Jean S

  No, kohteen uudistuskulut ovat tähän mennessä siis yhteensä 2 laatikkoa taimia eli siinä 60 euroa. Tuulenkaatoja on nyt 1,5 vuodessa tullut 5 kappaletta, joista 3 kuusia ja kaksi koivuja, rinnankorkeusläpimitat 10-15 cm, eli arvo joitakin euroja.

  rompe

  ehdottomasti kylvämällä siemenpuilla

Esillä 6 vastausta, 91 - 96 (kaikkiaan 96)