Keskustelut Metsänhoito Männyn konekylvö vs käsinkylvö

  • Tämä aihe sisältää 83 vastausta, 30 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 3 vastausta, 81 - 83 (kaikkiaan 83)
  • Männyn konekylvö vs käsinkylvö

    Merkitty: 

    Mikko Riikilä kirjoitti Metsälehdessä 9/2017 sivu 14:

    Konekylvö on edullisin ja parhaan tuloksen antava menetelmä.  Siemenet sattuvat aina tuoreeseen kivennäismaahan.

    Käsinkylvölle on vaikea keksiä järjellistä perustetta…”

    Ollaan harrastettu konekylvöä vuosina 2011-16 aika moneen, yleensä puhtaaseen mäntymetsään, tehtyyn aukkoon.  Joskus kylvö on onnistunut hyvin, joskus melko hyvin.  Mutta on sitten useampia tapauksia, ettei tulos ole ollut  Mikon lupaama.  Joskus on heinä nitistänyt sirkkataimet.  Joskus ei kuitenkaan ole havaittavissa mitään silmin nähtävää syytä huonoon taimettumiseen.

    Olen myös harjoittanut aiemmin käsinkylvöä erilaisilla apuvälineillä (viimeksi kylvösauva) edellisenä syksynä laikutettuihin kohteisiin.  Niissä taimettuminen on onnistunut yleensä erittäin hyvin ja omien (epätieteellisten) havaintojeni mukaan taimien kasvuun lähtö on ollut nopeampaa kuin konekylvössä.  Meillä on toki erittäin kiviset ja mäkiset moreenimaat ja lajittuneilla maalajeilla tasamaalla tulos voisi olla toinen.

    Siis meikäläisen havaintojen perusteella käsinkylvö laikkuihin antaa varmemmin halutun tuloksen.  Siinä pystytään peittämään siemenet.  Ne eivät luultavasti ole niin alttiit kuivumiselle kuin pinnalle puhalletut ja taimet saavat paremman lähdön.  Mahdollinen sadekuurokaan  ei niin herkästi vie siemeniä mennessään.  Eivätkä peipot tai muut linnut löydä. niitä.

    Millaisia kokemuksia on muilla?  Ja siis Mikolle tiedoksi, että kyllä käsinkylvölle voi keksiä järjellisiä perusteita.

     

  • Metsänmies

    Mänyn kasvatus on onnistunut todella hyvästi. Ei näy mutkaisia puita, eikä liian oksaisia. Kyllä kelpaa puunhalaajan katsella työnsä tulosta . Jos on joutunutkin hikoilemaan, on palkintoakin tullut ja tulee jatkossakin.

    puunhalaaja

    Visakallo, ilmeisesti juuri kriittisimpien vuosien aikana oli hirviä vähemmän. Juuri nyt tuolla isän maalla pesii viiden hirven porukka. Tekevät tuhoja taimikoissa ja käyvät tuossakin syömässä kaadettujen puiden oksia. Missä vaan yhtään löytyy kaulalla taitettavaa puuta, niin kyllä katkeaa.

    Jovain

    Hirvilehmät taittavat vasoille evästä männyn ja koivun latvuksista.

    Ettei vaan kuusen huono kylvötulos johdu siemenen pilaamisesta liialla lämmöllä. Voi johtua myös kylvötapahtumasta. Kylvetään liian paahteiselle alustalle.

    Kuusi on itänyt siinä kuin mäntykin. On riittänyt keväällä aikainen kylvö ja polkeminen moreenimaahan. Tiedä sitten onko ratkaisevaa ollut, että siemenet ovat säästyneet kriittiseltä 25 (30) asteen lämmön ylitykseltä.

    Rauduksesta en tiedä, mutta rauduksen kylvön onnistuminen voi olla vielä vaikeampaa. Uskoisin hyvät käytännön kokemukset ja tutkimuksen selvitykset ovat tarpeen, eiköhän ole sitä kuusellakin.

Esillä 3 vastausta, 81 - 83 (kaikkiaan 83)