Keskustelut Metsänhoito Mätästys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)
  • Mätästys

    Merkitty: 

    Nykyään kaikki vannovat kuuselle uudistettaessa mätästyksen nimeen.  Pari viime kesää on ainakin Etelä-Savossa olleet niin kuivia, että mätästys on ollut huono maanmuokkausmuoto. Muutama taimi on tullut ”hupina” tullut istutettua mätästä tehdessä syntyvän kuopan pohjalle, ja niiden kasvu on ollut suunnilleen tuplat mättääseen istutettuihin taimiin verrattuna. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta jos kahden viime kesän sääolot yleistyvät, niin muita menetelmiä on otettava käyttöön.

  • Planter Planter

    Kuivumisongelmaan auttaa myöskin syväistutus. Kuusen taimen voi huoletta istuttaa niin syvälle, että vain puolet taimesta jää maanpinnalle, tällöin juuret yltävät paremmin kosteaan maahan ja haihduttavaa neulasmassaa  on vähemmän.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Syväistutus voi olla hyvä silloin kun istutuskeli on kuiva.

    Muuten pelaisin mätästystavoilla, niin että rehevän pään istutusaloilla joilla kastikka ja vattu uhkaavat hukuttaa taimet, tekisin suurempia mutta ei kovin korkeita mättäitä, ja karumman pään istutuksilla (erityisesti vettä läpäisevillä mailla) joilla kuivuus voi uhata, tekisin kääntömättäitä jotka matalampina eivät ole niin alttiita kuivumaan.

    metsänkasvattaja

    aika  paljon  maanmuokkaus  lisää  roskapuun  kasvua  ja  vatukkoa   nousee  runsaasti itse  en  ole  viimevuosina muokkauttanut  juuri  lainkaan  hyvin  ovat  taimet  lähteneet  kasvuun   tietysti  jos   maaperä on   kovaa  niin  silloin on  hyvä  muokata  vesakkoa  nousee  kyllä  samamäärä  olipa  laikutettu  tai ei ja   raivauksia  joutuu  tekemään  jatkossa   molemmissa

    Menninkäinen

    Joka mätästyypillä on omat hyvät puolensa. Hyvältä konekuskilta luonnistuu laikkumätäs, kääntömätäs ja naveromätästys samallakin kuviolla.

    Metsuri motokuski

    Käytönnössä nykyiset istutusputket pitää säätää niin että istutus tulee niin syvään kun painojalka antaa myöten. Itse ainakin lyön tällä samalla sääädöllä kaikkiin maapohjiin ja mätäs tyyppeihin. Jos on hiekkapohjainen korkea mätäs potkaisen osa hiekasta pois mättään päällä että saan taimen tarpeeksi syvään.

    Jätkä

    Vanhat putkethan menivät romuun jo vuosia sitten. Ennenhän se liikkuva leuka oli vain noin potin kotkuinen ja rajoittimen kanssa pääsi n. kolme senttiä syvempään. Nyt taitaa olla liikkuva leuka hyvinkin sen kolme senttiä pidempi ja rajoittimessa ainakin sama säätövara kuin ennenkin, eli taimi paraimmillaan hupsahtaa 5 – 6 senttiä syvempään.Periaatteessa kivennäismaahan iskettäessä syvyydeksi riittää, että paakun päälle tulee sentin verran kivennäismaata. Välivaiheessa suositeltiin, että turpeen päälle kolme saenttiä kivennäismaata, nyt pistetään – jos saadaan – taimen alimmaiset oksat maan sisään.

    Metsänmies

    Rajoitin on turha kapine istutusputkessa. Etenkin huonosti muokatuilla ja kivisillä alueilla siitä ei ole kuin haittaa. Putki ei mene normaalipainalluksella liian syvään, etenkään kuusta istutettaessa. Pieniä männyntaimia istuttaessa riittää, että käyttää hieman vähemmän voimaa putkea painaessa. Itse olen istuttanut jo vuosia ilman rajoitinta.

    Metsuri motokuski

    Auttaahan se rajoitin kuitenkin tiukallaa maapohjalla putken painamisessa maahan. Palkkahommissa saattaa muokkaus olla tehty jo edellisenä syksynä ja savipohjainen maa ehtii kovettua aika paljon.

    Metsänmies

    Tuo Metsuri motokuskin mainitsema juttu on totta. Jotkut todella painavat tiukassa maassa putkea rajoittimesta. Omassa käytössä on sellainen tapa, että tarvittaessa kiertää hiukan putkea maahan painettaessa.

    mulle

    Tämäkin juuri todistaa luontaisen uudistamisen ja jatkuvan kasvatuksen tärkeyttä.Jokainen meistä kulkenut muokatuilla mailla ja tietää ettei se koskaan ilman uutta jääkautta enään tasaannu.Marjat,sienet ovat poissa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 64)