Keskustelut Metsänhoito Mätästys

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)
  • Mätästys

    Merkitty: 

    Nykyään kaikki vannovat kuuselle uudistettaessa mätästyksen nimeen.  Pari viime kesää on ainakin Etelä-Savossa olleet niin kuivia, että mätästys on ollut huono maanmuokkausmuoto. Muutama taimi on tullut ”hupina” tullut istutettua mätästä tehdessä syntyvän kuopan pohjalle, ja niiden kasvu on ollut suunnilleen tuplat mättääseen istutettuihin taimiin verrattuna. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta jos kahden viime kesän sääolot yleistyvät, niin muita menetelmiä on otettava käyttöön.

  • Jätkä

    Laikkumätästyksessä mätäs, joka tulee raapaistun laikun viereen, on vain sen verran paksu, että kuntan päälle tulee kivennäismaata viitisen senttiä. Tällöin ei vielä ole vaaraaa, että pintaa kaivetaan niin syvältä, että 20 – 30 cm:n syvyydessä oleva myrkyllinen maa (Pohjanlahden rannikkoseudulla) – nousisi pintaan. Se nousee näkyviin kääntömätästyksessä, jossa kuopaistaan 30 – 40 cm:n syvyydeltä asti kauhallinen, joka käännetaan kuntta alaspäin syntyneeseen kuoppaan, johon se vielä parhaassa tapauksessa painetaan kauhalla tiiviiksi.

    Tuon kuvan mukaista aurausta ei tietääkseni olla Etelä-Suomessa tehty koskaan, vaan syvintä aurausta on tehty piennar-auralla, jonka syvyyttä on säädelty koko ajan.

    Tuollainen palleaura tekee niin rajut palteet, että maasto muuttuu pysyvästi sangen vaikeakulkuiseksi.

    Petkeles Petkeles

    Jos viilukynnönkin jälki näkyy 40 vuotta myöhemmin ja säätöaurauksen urat tuntuvat niin ei tuo juoksuhauta paljon tasoitu samassa ajassa. Tuollaista aukeaa ei kovin pitkään halua kulkea aurausta vasten.

    Puuki

    Riippuu pääosin maalajista ja kasvupaikasta miten tasoittuu tai ei.  30 vuodessa eh:een mennessä tasoittui eräskin aurausalue melko hyvin,  ja nykyään 2. harvennuksen jälkeen ei enää erota miten on aikoinaan muokattu vai onko ollenkaan eli vain matalia kohoumia on toisin paikoin metsää.   Puun kasvu on ollut tavallista parempaa ja samoin oli luont.uudistuminen aurauksen jälkeen.  Sekapuustot sopii hyvin tasoittamaan muokk.jälkiäkin  koska lehtipuukarike tasoittaa maan pinnan kork. eroja osaltaan . Hiesumaa valuu aurausuriin joita ei tietenkään kannata rinnemaille tehdä väärään suuntaan.  Mesimarja- ja vattusadot oli myös runsaita muutaman vuoden aurauksen jälkeen.

    Jätkä

    Ensimmäiset auratut uudistusalat minulla olivat piennarauralla vetäistyjä, jolla syntyi jälki, jossa oli hvillä mailla tasainen, noin metrin levyinen kaista, josta auran siivet olivat höylänneet kivennäismaan näkyviin, keskellä kaistaa oli parikymmentä cm syvä oja ja sen kummallakin puolella ”jätkänpolku”, johon taimet istutettiin. Ojasta ja jätkänpolulta poistettu maa – ja kuntta oli palteena molemmin puolin.

    Kalusto oli sen verran järeää, että tukkipuidenkin kannot väistyivät uralta – samoin melkoisetkin kivet.

    Olen käynyt sitä ensimmäistä kohdettani katsomassa pari kertaa ja maaston tilanne on se, että jos puut hakattaiin lyhyeen kantoon, niin maasturilla pystyisi poikkpäin uriin nähden ajelemaan lähes joka paikasta.

    Silloin tuollaisilla auroilla vedettiin vaot melko tarkkaan viiden metrin välein, taimet istutettiin vaon molemmille puolille n. 1,5 metrin välein toisiinsa nähden – Ja katso, taimimäärä oli hyvin lähellä tavoitetta, joka oli 2000 r / ha.

    mehtäukko

    Mehtäukko on tullut joskus johtopäätökseen, että oli teoriassa kyseessä mikä routiva rajatapaus hyvänsä, se ajan kanssa tasoittuu. Joku ei käytännössä ollenkaan.

    Puuki

    Viime kesän heinäkuun helteillä ei kaikki kuusen taimet selvinneet laikkumätästysaloilla.  Mutta vain kuivimmilla kohdin niitä kuoli jonkin verran.  Ihmeen hyvin kestää kuusipaakkutaimikin kuivuutta  kunhan mätäs ei ole liian korkea.    Mä-sirkkataimia kuoli paljon enemmän mikä onkin tavallista , vain pieni osa sirkkataimista selviää 1. vuoden luonnossa.

    Jätkä

    Puukin havainnot ovat oikeansuuntaisia. Tuon osion sirkkataimista voi allekirjoittaa ja korostaa vielä, että oikeasti sirkkataimista ei varmasti jää eloon kuin muutama prosentti.

    Paakun pitää olla joko helvetin paksu, taikka helvetin ohut. Siis kivennäismaata kuntan päällä vain sen verran, että se hieman painaa kunttaa tiiviimmäksi ja suojelee tainta Hylopius apiekselta. Taikka niin paksu, että siinä riittää kosteutta ja evästä pahoinakin aikoina.

    oksapuu

    Vaihtuva taimiaines, sehän se on ongelma kylvötaimikossa kun  loppuu siemenet…

    Olen nyt tuossa rehevän maan raivuussa huomannut että ra-koivukin kyllä mätästetyssä maassa valtaa ihan reilusti kasvutilaa. Ongelmana vaan on se että etukasvuisena kasvattaa kaksi-kolmihaaraisia (jopa yli) runkoja. Aika säälimättä joutuu raivurilla vetämään lappeelleen.

    Istutetuissa koivikoissa tuota ongelmaa en ole huomanut. Olisiko perimä jotenkin parempaa vai tiheys sopivampi?

    Puuki

    Monilatvaisuus voi johtua monestakin eri asiasta.  Esim. jäniksen tai hirven latvan syönnin jälkeen aih.  Liian laaja kasvualakin voi olla syynä. Joskus johtuu liian karusta kasvupaikasta ( puut pensastuu vaikka rehevämmällä kasvupaikalla kasvattavat rungon).  Männyn latvasilmun voi syödä myyräkin ja saada aikanaan haarottumista.  Boorin puute ainakin kuusella  voi aiheuttaa monilatvaisuutta. On niitä varmaan muitakin syitä, nuo tuli ensin mieleen.

    En ole huomannut luont. ra-koivujen haarottuvan kuusen istutusmailla täälläpäin.  Ylispuiksi ne usein kyllä ehtii väkisin, jos ei raivaa varhaisperkuussa pois.  Yhdelle kuviolle on tarkoitus jättääkin jonkin verran ylispuiksi koska kuusia on istutettu niin vähän sinne.  Pieniin aukkopaikkoihin siis saa jäädä koivuja kasvatettaviksi ainakin eh:een asti.

    oksapuu

    Noh, vaan minäpä olen huomannut…

    Taustaa senverran että tuokin työmää on jo kertaalleen perattu. Ra- koivu vaan näyttää näillä rehevillä pohjilla villiintyvän kasvattamaan sen luutalatvan. Eipä tuossa ole oikein muuta tehtävissä kuin vetää raivurilla kenttään…

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)