Keskustelut Metsänomistus Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 163)
  • Mehtästysoikeus ja sen siirtyminen maakaupoissa

    Olisin kysynyt että miten se menee kun tekee mehtäkaupan pitääkö tehdä uusi vuokrasopimus vai loppuuko kauppakirjan teossa metästyskin ? Meneekö seuralle

    ilmoitusta tilavaihdoksista ? 30 vuotta olen mehtiä omistanut ja vuokrannu ja tänä syksynä sain ensimmäisen kerran hirvenliha palan 🙂

  • pikkutukki

    Merpe voi olla oikeassa eli teknisesti metsästys katkaistaan . Muuten MJO saa nauraa ihan niin paljon kuin haluaa . Aika mielenkiintoisia nämä laintulkinnat loppupelissään ja se kuinka me maallikot asiat näemme .

    Puuki

    Kyllä niistä metsästysalueisiin kuulumattomista palasista saa läpi kävellä. Mutta metsästää ei saa so.hirveä ei saa siellä metsästää .

    Jänismetsälläkin sallitaan 1/2h ajo vieraalla maalla. Ainakin ennen ollut se sääntö. Joskus ilmennyt pienriistan salametsästystäkin , kun ei ole maita vuokrattu pienriistan metsästykseen. Luvan kysymällä ”kylänmiehet” on saaneet kyllä metsästääkin rusakkoja.

    wanhajätkä

    Muistanpa ajan kun minun hirviaitojani työläinä pidettiin. Nyt nauùttaa niin. Nyt minulla ei ole hirvituhoja aitojen sisäpuolella ja silti minulle on jo rahdattu kymmenkunta kiloa hirven ja peuran lihaa. Eipä paljoa sianpersusta jouluna lisukkeeksi kaivata. Se parhaiten nauraa joka jne.jne.

    Äskön jesselle oli se liha tärkeää. Tyytymätön metsästäjiin ja lihan määrään. Kuitenkin kirjoitit toisella palstalla metsästäjien raahaavan sinulle niin että naurattaa vielä jouluna. Missä on se sinun vastikkeellisuus metsästäjiä kohtaan?

     

    Mti-98

    Kyllä hirviseurueiden välillä on huomattavia eroja. itse olen vuokrannut maita kahdelle eri seuralle. Ovat vielä naapuriseurat. Toinen ampuu vuosittain 4-5 hirveä tuhannelta hehtaarilta ja aina hakee lisälupia. Naapuriseura ampuu 2-3 tuhannelta ja ei yleensä hae lisälupia. Hirvikannassa ei oleellista eroa. Asennoituminen maanomistajiin on seuroilla aivan erilainen. Vähemmän metsästävät ovat sitä mieltä että maanomistajien pitäisi maksaa heille. Muutenkin suhtautumista voisi kutsua ylimieliseksi. Toisen seurueen kanssa ei ongelmia ole ollut ja lihapala on tullut vuosittain.

    MJO

    Ajo ei saa jatkua luvattomalla maalla, mutta toki ne saa kävellä jokamiehen oikeudella kenen maalla tahansa. Eli ajo pysäytetään rajalle ja siirrytään luvallisellemaalle, jossa järjestäydytään uudelleen ajoketjuksi. 

    Siirtyminen luvalliselle alueelle toimii ajoketjuna ihan samalla tavalla, kuin luvallisella alueellakin. Ei hirvi huomaa siinä mitään eroa, vaikka ajoketjuna toimiminen vaihtaa nimeksi siirtymiseksi.

    Turhaa saivartelua.

    Jätkä

    On outo sääntö, että tilakaupassa voi metsästysmaiden vuokraoikeus siirtyä salavilivihkaa?

    Kyllä me myytiin kaksi tilaa, joilla oli kaikki oikeudet ja rasitteet merkattu kirjoihin. Kaikki seurasi tilan mukana ja melko iso painoarvo oli mm. kalastuoikeuksilla isoihin vesiin. Samoin tieliittymät ja tilustiet olivat kirjoissa ja kansissa.

    Tanelin maisemissa tuo, että hirvijahdin aikana ei saisi kulkea lupa-alueeseen kuulumattoman tilan läpi – on aivan mahdoton. Muualla elävät eivät osaa kuvitellakaan, millaisista nauhoista isojakin pinta-aloja on koottu.

    Etupäässä tilat on pirstattu ”Halakaasemalla” ja kun nauha voi olla todellakin kilometrejä pitkä, pitäisi jokaisen ymmärtää, että ei sitä kierretä.

    Pohjanmaalla pitää metsäautietkin tehdä ”sarkoihin nähden poikittain, muuten saattaisi yksi tila jäädä tien alle liian pahasti.

    Kurikassa eräs tila oli pinta-alaltaan yli 450 hehtaaria ja leveimmältä kohdaltaan se oli 150 metriä leveä. Tilan nauhoja oli metsäsuunnitelmassa n. 5 km.

    Kun ensimmäisen kerran katselin pitäjän karttaa, joka oli suunnilleen seinän kokoinen, oli mielessä, että Voi Helvetti!

    wanhajätkä

    Ostin tässä jokunenvuosi sitten eteläsavosta tilan. Kaupanvahvistaja oli kyläläinen. Myyjällä oli vain lakimies paikalla. Pienen veikkailun jälkeen sain tietää seuran ja sen puheenjohtajan numeron. Jo samana iltana kirjoitettiin vuokrasopimus. Vierailen siellä sillointällöin mukana jahdissa ampujana. Tosi erinlaista on kulttuuri, tavat ja metsästys kaikkinensa. Mielenkiintoista kyllä. Peijaisissakin olen kerran käynyt. Lihaa en oo ees kysynyt.

    Tietenkään en ole siellä mukana hakuprosessissa kos täällä olen. Tietokanta on hyvin tarkka eikä metsästäjä voi olla hakemassa lupaa eri seurueissa. Vierailla voin kun luvat on kunnossa

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Vuokrasopimus metsästysmaista jatkuu omistajan vaihdoksesta huolimatta,jollei sitä irtisano.Minä kyllä odotan ostettuani tilan.että tulevat tekemään uuden sopimuksen uuden omistajan nimellä.Jos menee vuosia,joskus viikkoja kun alueen seuran edustaja ottaa yhteyttä.

    Metsämaat olen vuokrannut nimikkeellä toistaiseksi,paitsi kahden seuran alueella määräajaksi (5 v). Kyllä asia on niin,että määräaikainen sopimus pitää metsästäjätkin nöyrempänä ja lihapaistiinkin pääsee käsiksi.Oman kylän metsästäjien joukossa oli ns,mahti-isäntiä,jotka suhtautuvat hiukan ylimielisesti oman kylän ostotilalliseen,jolloin päätin ,että sopimus on määräaikainen.Myös ehdot on sovittu molempia osapuolia tyydyttäviksi .

    Kyllä täällä Etelä-Savossa on suuria eroja seurojen kultuurissa maanvuokraajia kohtaan. On seuroja,joissa metsästäjiä ja hirvilupia on osapuilleen saman verran,valittavat lihaa tulevan henkeä kohden liikaakin.Mutta maanvuokraajille ei edes kaatopaistia raatita antaa,vain hirvenlihakeitto vuosittain.Myös metsäpinta-ala vaikuttaa täällä ,onko kymmeniä,vai satoja hehtaareita seuralle vuokrattu.Toissa päivänä viimeiksi paistin toivat ja purkkilihaa,joten eiköhän sydäntalvi tässä selvitä nälkää näkemättä ainakin.

    Jean S

    Metsästyslain 14 §:
    <p class=”py”>Jos metsästysvuokra-alue tai osa siitä luovutetaan toiselle, alueen uusi omistaja saa irtisanoa metsästysvuokrasopimuksen päättymään kuten toistaiseksi tehdystä metsästysvuokrasopimuksesta säädetään. Jollei uusi omistaja käytä irtisanomisoikeuttaan kolmen kuukauden kuluessa vuokrasopimuksesta tiedon saatuaan, vuokrasopimus pysyy kuitenkin voimassa. Jos luovutuskirjassa on määräys metsästysvuokrasopimuksen pysyvyydestä tai jos luovutuksensaaja on sopimuksen muutoin hyväksynyt, vuokrasopimus sitoo luovutuksen saajaa.</p>
    <p class=”py”>Vuokraoikeuden kiinnittämisestä ja kiinnitetyn vuokrasopimuksen pysyvyydestä säädetään erikseen.</p>
    Mulla voi nyt sivistyksessä olla aukko, mutta jos kauppakirjassa ei ole metsästysoikeuden siirtymisestä mainintaa (eikä tilan ostaja ole asiasta tietoinen) niin eiköhän se vuokrasopimus katkea sillä hetkellä. Korjatkaa jos olen väärässä. Poikkeus tähän on sitten se, että jos metsästysoikeudelle on haettu kirjaus erityisenä oikeutena, ja niitä on sitten erittäin harvoin ja lähinnä joissain isoissa tiloissa joillain ns. herroilla.

    Mun nähdäkseni on kohtuuton vaatimus, että esimerkiksi minä ostaessani tilan joltain vieraalta paikkakunnalta alkaisin oma-aloitteisesti selvittelemään, että minkähän seuran metsästysmaista mahtaa olla kyse ja kenelle minun nyt pitäisi tästä ilmoitella, että metsästys on ankarasti kielletty.

    (En nyt tarkoita, että näin olisin tekemässä, mutta…)

    harrastelija harrastelija

    Taneli: ” En ymmärrä ollenkaan tuota Harrastelijan teoretisointia, ettei kaikkista paloista kannata tehdä vuokrasopimusta, kun muutenkin saa tehdä sitä sun tätä. Tuollainen ajattelu on riidan siementen kylvöä.”

    Tanelihan lukee kuin sarvipää raamattua! Milloinhan minä noin olen kirjoittanut? Olen kiertänyt satoja vuokrasopimuksia tehden ja pyrkinyt saamaan asiallisen sopimuksen, mutta kun mo:ssakin on näitä ylsilöitä, jotka jostakin syystä eivät vuokraa maitaan metsästykseen. Se heille sallittakoon.

    Tuo puolen tunnin koirasääntö on ollut olemassa, eikä siitä yleensäkään ole isompia rähinöitä tullut. Jokamiehen oikeudella voi metsässä kävellä ja jos tuhansien ha:ien joukossa on joku pieni palsta, niin ei sitä kierretä.

    Mokomasta asiasta riittää saivartelua!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 163)