Keskustelut Metsänhoito Metsä kuntoon ilman raivaussahaa…

  • Tämä aihe sisältää 53 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten Avatarsikari toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 53)
  • Metsä kuntoon ilman raivaussahaa…

    Onkohan jäänyt vähän huonolle huomiolle (tarkoituksellako) Metsälehden juttu (sivut 18-19) jossa Leevi Airaksinen (metsätalousins.) ei edes omista raivaussahaa kun ei sellaista tarvitse. Jutussa on paljon yhteneväisyyttä omaan metsäni hoitoon jossa myös teen moottorisahalla poltinpuuna nuoren metsän riukuja pois. Ja siitä varsinkin tunnistin hyvinkin kun suosii kaksijakoista metsänkasvatusta eli ylispuiden alle uusi metsä kasvuun ja vasta sitten yliset pois. Mutta siinä ehkä voi saivarrella onko tuo sitten jk:ta vai kaksivaiheista kasvatusta. Minusta voisi puhua myös lyhyen ”matikan” jk:sta.

  • Jätkä

    Risunkasvatusta se on!

    pihkatappi pihkatappi

    Tuhat riukua kun päivssä laittaa pinoon ja ajelee tienvarteen, niin kyllähän se raivaussahailun kannattavuudessa voittaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    No kahdenkäden vesureita on näköjään edelleen kaupan, ei tarvi raivaussahaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Jessellä on kalliit harrastukset kasvattaa metsissä riukuja jotka olisi pitänyt poistaa varhaisperkauksessa ja taimikonhoidossa. Olisi syytä siirtyä maalämpöön. Maasta saa ilmaista energiaa eikä tarvitse polttaa mitään. Puunpoltosta tulee suuret hiukkas ja nokipäästöt jäätiköt sulaa ja ilmasto lämpenee.

    pihkatappi pihkatappi

    Luin nuo allaolevat avainsanat ja alkoi naurattamaan, selkäkeikkanaurua vedet silmissä. Avainsanat rivien takaa: Jessen opeilla kohti kannattavampaa metsätaloutta, ekologisilla vaihtoehdoilla. Jonkinlaista kapinahenkeähän tuo raivaussahan ylenkatsominen on, kun kaikki ammattilaiset ja suurinosa metsänomistajistakin pitävät sitä metsänhoidon tärkeimpänä työkaluna.

    pikkutukki

    Vaatii aurauskeppien , kukkakeppien ja onkivapojen myyntiä . Ekologisuus tuo uudet markkinat !

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    ”..kaikki ammattilaiset ja suurinosa metsänomistajistakin pitävät sitä metsänhoidon tärkeimpänä työkaluna.”

    No ei. Tällä palstalla on moneen kertaan vuosien saatossa ”todistettu” muille lukijoille miten raiva-veitsellä hommat hoituu paremmin.

    Harvoin nykyäään raivurin ääntä kuuleekaan tai laitteita näkee kun ammattilaisten ja alan harrastajien ranteissa raiva-veitsien varret vaimeasti suhahtelee. ☺

    #kauaspilvetkarkaavatkunkuvitelmattodellisuudestaerkanee

    Puuki

    Se on kaksivaiheista kasvatusta, jos ei ole tarkoitus tulevaisuudessa kasvattaa alikasvoksesta erirakenteista.

    Kun tämä ketju tuntuu olevan uusien metsänkasvatusinnovaatioiden pohjalta avattukin, niin jatkan vähän samaa rataa ; myös metsien kasvatuksessa pitäisi hyväksyä lannan levitys lannoitteeksi ja metsänhoitokustannusten vähentämiseksi . Jos sitä laitetaan oikein paksusti niihin kohtiin (taimien välit) joihin ei haluta vesakkoa, niin taimikon perkauksiakaan ei enää tarvita. Lanta kovettuu ja luovuttaa ravinteita sitten pikkuhiljaa kasvatettaville puille vuosikymmenten aikana.

    pihkatappi pihkatappi

    No joo, voihan se olla, että minun tuntemat metsänomistajat eivät edusta kattavasti kaikkia metsänomistajia. Ihan oma lukunsa (vai kuuluuko raivavetsien käyttäjiin) ovat kuitenkin tienvarsien pystykarsijat ja risujen kerääjät metsämaalta, taas oli karsittu Isojoki – Lappväärtti välillä lisää mäntyjä, eli alue laajenee tienvartta myöten ja joka puu tietysti karsitaan. Ehkä se aavistuksen lisää metsän ulkonäköä, kun aurinko pääsee kultaamaan mutkaisia oransseja runkoja, oksakasat olivat jääneet kuitenkin ainakin toistaiseksi tyville, eihän sitä kaikkeen aika riitä.

    Gla Gla

    Reservuaari-indeksin avautumisen tarkoitusta raivausveitsestä en ymmärrä. Miksi luoda mielessään asia, jota ei ole olemassa ja sitten viittaa siihen toisten tyhmyydestä vihjaillen? Sama ilmiö tulee esiin monessa yhteydessä, joten edes kerran haluaisin saada selityksen tällaiselta kaverilta toimintansa motiiviin.

    Lehden jutussa joudutaan kirjoittamaan asiasta varsin varovaiseen sävyyn ottamatta kantaa itse asiaan. Lukija kuitenkin ymmärtää, että ennakkoraivaamaton metsä ei ole konekuskille mielekäs ympäristö. Ei siitä huolimatta, vaikka osapuolet lehden sivuilla yhdessä hymistelevätkin. Mutta soitapas ostajalle tai kuskille ja tarjoa raivaamatonta leimikkoa myyntiin, johan loppuu hymistely. Tai ainakin se näkyy hinnassa ja työn laadussa. Alikasvoksen hyödyntäminen valopuuston seassa on minustakin ok, muttei ilman raivausta sekään kasva.

    Entä miksi raivaus pitää korvata energiapuukaupalla? Rahaa ei tule taskuun saakka, kun myyntitulot kattaa kustannukset, kenties vain verohyödyn turvin. Sen sijaan metsään tulee ajourat ja juuristovaurioita tavanomaista aikaisemmin. Siinähän kyse on nuoren metsän kunnostuksesta. Siis kunnostuksesta, ei suunnitelmallisesta hoidosta.

    Sen raivatessani olen huomannut, että luontaiset taimet sijoittuvat epätasaisesti. Usein ne ovat ryppäissä, jolloin ajoissa raivaamalla luodaan puulle edellytykset kasvaa tukin laatuvaatimukset täyttäväksi rungoksi. Kun tarkoituksenmukainen työkalu on kaatokahvoilla varustettu moottorisaha, on työ pahasti myöhässä niin puun laadun kuin homman työläydenkin suhteen.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 53)