Keskustelut Metsänomistus Metsä tilan myynnin kannattavuus?

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)
  • Metsä tilan myynnin kannattavuus?

    Merkitty: 

    Miten menisi myyntitilanteessa verotuksellisesti jos olisin ostanut 4kpl metsätiloja hintaan 7000e/kpl ja olisin käyttänyt metsävähennykset jokaisesta näistä tiloista täysimääräisesti ja jos nyt myisinkin yhden näistä tiloista pois? Paljonko nyt pitäisi olla pyyntihinta että minulle jäisi tuo 7000e yhden tilan kaupasta käteen, kaikkien verojen ja pakollisten kulujen jälkeen?

  • Puuki

    Riittääkö metsävähennykseen, jos vaihtaa metsää ?

    kim1

    Heh..,6 kertaa kun myy ja ostaa saman metsän niin se tila on ilmainen..,ja jää vielä pikkaisen verohyötyäkin jäljelle..,nyt loppui työnteko..,heh

    kuivakorpi

    Palautuu kyllä mutta ei sitä alkuperäistä määrää lisäävästi. Eli ei sitä uutta metsävähennystä itsestään synny myymällä. Tällä palautumisella tarkoitetaan sitä, ettei luovutusvoittoveroa maksettaisi tyhjästä. Jotenkin hankala selittää mutta luovutusvoittoon lisätty metsävähennys ei tavallaan pienennä kertynyttä vähennyspohjaa, vaikka se lisätään myyntivoittoon ja tila poistuu omistuksesta. Tällä estetään se, että jäljellä oleva metsävähennyspohja voisi pienentyä myydyn tilan kerryttämän verran, mutta silti siitä luovutusvoittoon lisätystä metsävähennyksestä  joutuisi maksamaan luovutusvoittoveron. Tämä lähinnä silloin kun vähennyspohjaa on vielä osittain jäljellä.

    kuivakorpi

    Itse näitä asioita keväällä pohdin ja selvitin, kun myin yhden tilan. Veroilmoituksesta selviää hyvin, miten metsävähennys lasketaan ja mitä mihinkin lisäillään silloin kun tila myydään ja luovutusvoittoa pyöritellään. Myönnän, itsellekkin oli aluksi hankala hahmottaa tilannetta mutta pelkän metsäveroilmoituksen (paperinen) metsävähennyskohdan tarkempi lukeminen ja sisäistäminen auttoi ymmärtämään, miten yksinkertainen laskelma onkaan.

    kuivakorpi

    Huoh! Piti ihan tarkastaa. Eli vähennyspohja pienenee kyllä myydyn tilan osalta, mutta luovutusvoittoon lisätty metsävähennys myös ”pienentää” aiemmin käytettyä metsävähennystä. Eli jäljellä oleva metsävähennys ei laskutoimitusten jälkeen muutu. Jos se on käytetty loppuun niin se  myös pysyy loppuunkäytettynä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukille: tilojen vaihto on vastikkeellinen saanto ja se tehdään kaupan muodossa varainsiirtoveroineen. Siispä metsävähennyspohjaa syntyy? Myös verotettavia luovutusvoittoja voi syntyä?

    Mahdollisuus hankkia suuntaa antava arvio tilan hinnasta. Kokeilin tätä Suomen Asiakastiedon raporttia ja se vaikutti kohtalaisen osuvalta. Hinta noin 80 euroa.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/uusi-hinta-arviopalvelu-avattiin-myos-yksityishenkiloille-perustana-metsakeskuksen-metsavaratiedot/#2a7bc33c

    TTL

    Asiaan vähintään välillisesti liittyvä näkökulma.

    Varmasti monella teistä on tietoa  1970-luvun alussa ostetuista metsätiloista. Joillakin saattaa olla jopa omistuksessaan. Tilan hinta on noin 100-kertaistunut 50 vuodessa, kun on malttanut olla suuremmin hakkaamatta puustoa.

    Metsävähennys on 1993 tai jälkeen hankituissa tiloissa. Nopealla räknäyksellä näiden arvo (1993-1995 ostettu) on noin 20-kertaistunut ja odotusarvoisesti mikään ei estä arvon 2040-luvun alkuun kokonaisuudessaan taas 100-kertaistuvan.

    Eli, jos malttaa pitään vaan position stabiilina, niin käytetyn metsävähennyksen lisääminen on yhtä tyhjän kanssa:  Osto 1 rahalla, myynti 100 rahalla, käytetty metsävähennys 0,6 rahaa, hankintameno-olettama 40 rahaa ja näin verotettava osuus on 100,6-40 = 60,6. Nämä tietysti tilanteessa, että lainsäädäntö säilyy ennallaan.

    Verohan tuosta 60,6:sta on 18,18 (tai 20,60). Näin nettotuotoksi jää noin 9,21% vuodessa (pitoaika 50 vuotta). Tästä on siis jo verot pois.

    Metsävähennys on voitu hyödyntää jo ostoaikoina ja siinä säästynyt vero (mm.) sijoittaa taas uusiin metsäkiinteistöihin eli todellinen nettotuotto on vielä suurempi.

    Eihän metsäsijoittaminen ole kannattamatonta eikä metsävähennyksellä myydessä merkitystä, kun valitsee vaan oikeat luvut!

    Puuki

    Unohtuiko edelliseltä , että myös rahan arvo on muuttunut vv.-95-22 aika paljon . Ja muuttuu jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla .    Halvalla ostetut taimikot on kyllä moninkertaistaneet arvonsa mutta inflaatio on syönyt kuitenkin vähintään  30 % arvosta.   Mitä tulee hakkaamattoman kasvatukseen, niin sehän se tyhmyyttä olisi ollut, ku 70-80 luvuilla puun reaalihinta oli huipussaan.    -70-luvullakin betoniasuntojen hinnat nousi muutamassa vuodessa 2 x :ksi.

    .  Jos olisi esim. sijoittanut pitkäaikasesti 1000 € v. -95 6%;n tuotolla asuntosijoitukseen, sen tuottoarvo olisi nyt n. 4820 € (nimellisarvo).  Samaa luokkaa lienee parhaat sijoitukset taimikkoon sijoittaneilla.

    Tilojen vaihto on muistaakseni sen verran kimuranttinen tapahtuma verotuksen osalta, että pitänee tarkistaa verottajan sivuilta, kun ei muista tarkemmin miten se menikään.   Jos vaihto tehdään päittäin ilman välirahaa,niin varainsiirtoveroja ei ainakaan mene.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aika syvälle menevät syventävät ohjeet metsävähennyksestä.

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49167/mets%c3%a4v%c3%a4hennys3/

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)