Keskustelut Metsänhoito Metsäalan koulutus ?

 • This topic has 50 vastausta, 17 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by Avatarharrastelija.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 47)
 • Metsäalan koulutus ?

  Merkitty: 

  Mitäpä mieltä nykytilanteesta ja minkälaista koulutusta metsäalalla tarvittaisiin? Tästä aiheesta ”Jätkä” lyö varmaankin pajatson tyhjäksi, mutta löytyy varmaan muitakin ajatuksia?

 • harrastelija harrastelija

  Jätkä kirjoittaa asiaa, näinhän se täytyy mennä, jos alalle halutaan mennä töihin! Tämän päivän nuorille tulisi saada lisää tietoa metsäalasta – ja muustakin työelämästä. Kysymys on tiedosta ja asenteesta.

  Taipumuskohtaisista testeistä en nyt oikein tiedä, että kuinka paljon niitä käytetään. Kattavin soveltuvuustesti elämässäni  on ollut 2-päivänen liikenneopettajan koulutukseen valinta! Ehkä siinä hommassa tärkeää on psykologinen osa? Ainakin yksi perusasia oli paikallaan; – ”kuormasta ei saa haukata” 🙂

  Jätkä

  ”Kuormasta syöminen” on todella paha rasti. Joskus se tuntuu liian tiukalta säännöltä, mutta olen nähnyt, että siinä menee auktoriteetti ikäänkuin slaagista.

  Eräs vanha metsänhoitaja teki itsestään pellen ihastuttuaan tyttöön, joka ei ollutkaan hänestä kiinnostunut. Toinen opettaja meni liian pitkälle ja tyttö sai melko kehnon maineen.

  Myös aikuisten kanssa jopa 40 – 50 vuotiaitten naisten kanssa pelatessa on pidettävä jäitä hatussa.

  Mutta kun meillä karautti pihaan nelikymppinen sutjakka neito avomersulla – meidän kesäkurssin oppilaaksi, Rehtori pääsi kopistaan ulos pihaan n. 30 sekunnissa. Neidon isällä oli metsää yli 8000 ha ja muutama yritys niihin sopivin toiminnoin.

  mehtäukko

  Siinäpä sitä testataan älykkyyttä!!  Ja varsinkin tänä päivänä kun ”viipyilevä” tuijotus saattaa saada syytteen sukup. häirinnästä. On se elämä mennyt malliinsa! Ei ihme että kaiken maailman hör..hom…on kaappineen kaatuneena normi olotiloja, jo viaton vitsin vääntö tosikko naiselle voi saada syytteen?!

  -kele tätä sekamelskaa.

  harrastelija harrastelija

  Tuosta vierastyövoimasta pari esim. lähiajalta.  Minulla on tr-metsäkärry varustettuna hydr.esiohjauksella. Kahvan nappulat ovat pieniä ja alkaa näkö ja sorminäppäryys olla sitä luokkaa, että pyysin tutulta korjaamolta apua. Tilanne oli tietysti normaali, eli 10 astetta pakkasta ja sopiva tuisku.

  Huoltoauto tuli, keski-ikäinen hiljainen mies tuli – ymmärsi suomeakin hiukan. Levitti kankaan hangelle, avasi viallisen kahvan ja otti pienet osat kankaalle ja totesi juotoksen irronneen. Sähkökolvilla tuli juotos kiinni, pikkuosat löytyi kankaalta, ruuvasi kahvan kokoon – ja homma pelasi! Kysyin kotimaata ja kaveri kertoi olevansa puolalainen.

  Jotenkin meillä on jo koulussa tullut kahtiajako suoritusportaan työn tekijöiden suuntaan. Monet ammattityöt – kuten metsätyö ja -konetyö vaativat myös järkeilyä siitä, että kuinka työtä voidaan kehittää. Metsässä työskentely vaatii sekä järkeä että hyvää kuntoa!

  Jätkä

  Kun kädentaidot on tallella, niin ei ole enää muuta vaatimusta, kuin että kestää myös olosuhteet.

  Kun meille tuli uusi MTI-kurssi ja aamulla satoi vettä tai oli pakkasta, kun piti lähteä maastoon, piti vain kertoa itsestäänselvyytenä, että tottakai mennään – Satoi tai paistoi.

  Kun tulin työelämästä vanhaan Metsäopistoon opettajaksi ja linjanjohtaja meinasi syyssateilla, että jos muutetaan työjärjestystä, kun on sää tuollainen, niin ihmettelin hänelle, että miksi on metsäalalle kehitetty säänkestävät lomakkeet, jos oppilaat ja ammattilaiset eivät ole säänkestäviä.

  Kyllä kaikilla oli sellaiset maastovarusteet – ainakin muutaman huonon sääpäivän jälkeen, että niillä pärjäsi metsässä. Jotkut uudemmat välineet / mittalaitteet, maastotallentimet  jne eivät toimineet aina kunnolla. Esim käsisuuntakehät ja korkeusmittarit piti joskus pitää paidan sisällä silloin, kun niillä ei mittailtu mitään. Vettä ne kyllä kestävät, mutta joskus kylmyys tekee heikkoa.

  harrastelija harrastelija

  Tilannehan on niin, että ikkunasta katsoen sää nöyttää pahemmalta kuin metsässä!

  Aimo Jortikka

  Minä kun kävin MTI kurssin aikoinaan niin ei siitä jäänyt mitään mieleen kuin join vain kaiket illat kaljaa enkä lukenut kirjoja. Jostain syystä lopuksi kuiten lyötiin paperi kouraan jossa sanotaan että olen suorittanut metsätalousinsinöörin tutkinnon. Ei se kuitenkaan kovin hyvä paperi ollut kun mikään taho ei sen perusteella suostunut ottamaan mua palkkalistoilleen. Ei sitten jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hommata omat metsät että pääsee jotenkin toteuttamaan itseään, kun ei muiden metsiin ollut asiaa.

  Jätkä

  Aina on kursin kehnoin, ja paras eroittautuneet. Kaljanlitkijöisä saattaa olla muutenkin lahjakkaita tyyppejä, jotka pärjäävät omillaan lähes alalla kuin alalla.

  Silti kaikki juopot eivät ole lahjakkaita. Eipä ole tainnut kovin moni Metsäopiston oppilas jäädä ilman papereita. henkilökohtaisesti otaksun pari sellaista, joista toinen oli kännissä koko ajan, mutta hänellä ei ollut jortikkaa, vaan hän tiettävästi, ollessaan välivuotta (raitistuakseen) – joi itsensä hengiltä.

  Tällä hetkellä olisi ilmeisesti kohtalainen työtilanne MTI: llä , mutta ehtiikö esim Kurulaisten tänä syksynä aloittama Virtain kurssi valmistua kysyntäbuumiin.

  harrastelija harrastelija

  Ainakin Hämeenlinnan opettajaopistossa asuntolassa asuivat 2 kaveria jäi aamulla pois tunnilta. Rehtori kävi herättämässä kohmeloa makaavat kaverit ja opinnot katkesivat siltä seisomalta! Ajankohta oli 1975, liekö nykyisin kuri höltynyt?

  Jätkä

  Joo. Opettajille ei saa tulla kohmeloa…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 47)