Keskustelut Metsänomistus Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

  • Tämä aihe sisältää 113 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 113)
  • Metsäklusteri ei nouse, jos kokonaisuus ei ole hallinnassa!

    Menestystä metsistä
    Suomet metsät ovat olleet maamme talouselämässä ja vientikaupassa aina tervanpolton päivistä alkaen ja edelleen koko sotienjälkeisen ajan keskeisessä roolissa. Metalli- ja elektroniikkateollisuus ovat sen asemaa ajoittain horjuttaneet, mutta siitäkin huolimatta olemme jälleen palanneet metsäteollisuutemme suhteen uusien jopa ennen kokemattomien investointien aikaan ja kasvun odotusten äärelle.
    Metsätalous on siitä poikkeuksellinen tuotannon ala, että siinä tuotantokoneisto – metsät – ovat jo valmiina olemassa. Vuosikymmeniä jatkuneen metsänhoitoaatteen ja -valistuksen ansiosta metsämme kasvavat nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puuraaka-aineesta ei ainakaan toistaiseksi ole kasvullisessa mielessä pulaa.
    Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma vuosille 2016–2020 on valmistunut. Sen valmistelun on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus saanut tiedoksi. Koko biometsätalousklusterin kannalta katsottuna elämme käänteentekeviä ratkaisun vuosia.
    Puun käyttömahdollisuuksien kasvun myötä hakkuumääriä pyritään nostamaan suurimman kestävän hakkuumahdollisuuden tasolle vuoteen 2020 mennessä. Päämäärä on kunnianhimoinen, mutta ehdottoman oikea.
    Tavoitteeseen pääsy edellyttää ensinnäkin sitä, että tieverkosto ja varastointipaikat saadaan vastaamaan niin nykyisen kuin tulevan puunkäytön tarpeita, kuljetuksellisten pullonkaulojen paikallistamista ja ratkaisuja niiden poistamiseksi ja terminaalitarpeiden kartoittamista sekä yleistä tienhoidon tason nostamista.
    Metsänomistajan kannalta ratkaisevaa on tavoite tukea yrittäjäpohjaista aktiivimetsänomistusta. Metsätilojen pirstoutumista pitäisi ehkäistä ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksia edistää. Myös metsätilusjärjestelyt ovat toimenpidelistalla.

  • MaalaisSeppo

    Jesse edellä esitti, että taimikot voisi jättää hoitamattomina jälkipolville. Tämä ajatteluhan edustaa sitä kantaa, että sellaisia hoitotoimenpiteitä ei kannata tehdä, joiden tuotoista ei itse ehdi puukauppojen kautta nauttimaan.

    Olen kuitenkin saanut käsityksen että Jessekin ahkerasti puljaa haapataimikoiden/nuoren metsän kimpussa. Ehtiiköhän kaikkia itse päätehakkaamaan ja malttaako lopettaa hoitotoimenpiteet ajoissa? Epäilen.

    Itse edustan sitä kantaa, että metsät kannattaa pitää kunnossa joka vaiheessa. Kun ei enää itse pysty hoitamaan, niin on sopiva vaihe myydä metsä ja nauttia loppuvuodet myyntihinnasta. Uskoakseni hoidetusta metsästä saa paremman hinnan kuin hoitamattomasta. Sukupolvenvaihdoskaupassakin kauppaa on mukavampi tehdä hoidetusta metsästä.

    Metsäklusterin eräs tukijalka on hoidetut metsät. Suomen yksi tukijalka on metsäklusteri ja sitä kautta homma palautuu osaltaan yhteiskunnan kykyyn hoitaa meikäläisiä loppumetreillä.

    jees h-valta

    MaalaisSeppo, kyllä tosiaan tulee puljattua metsien hoidossa mutta pitää muistaa että siinäkin on taloudellinen oma hyöty liossa. Eli kun lämmitän parsataa neliöistä ok-taloa sen klapimäärä nielee harvennusalaa jo mukavan siivun. Ja en todella polta edes kuitua vaan nimenomaan pienläpimittaista harvennusrankaa. Koivussa ja muussa lehtipuussa olen joskus hiukan kuitukokoonkin sortunut koska aivan pientä nökköstä pieniläpimittaista koivukuitua kehtaa tarjota ostajalle. Viimetalvena tein yhden ensiharvennuksen ja siitä kyllä myin puutavaran. Mutta yleisesti ottaen en hoida juurikaan hiukkaakaan yli tarpeen. Ja se suurin tarve on poltinpuu ja siitä silleen saa hyvän tuntipalkan kyllä kaupalliseen lämmitykseen verrokkina.

    Kalle Kehveli

    Eihän metsiä ole mitään järkeä hoitaa, jos se ei ole taloudellisesti kannattavaa. En minä ainakaan ole valmis elättämään metsäyhtiöitä. Tänä päivänä metsänomistaja tekee parhaan tilin polttamalla puut omassa takassa.

    jees h-valta

    Kalle Kehveli muuten aivan oikeassa mutta koskee vain aika pientiluksellisia. Väkisinkin tavaraa on ylitarjonnan puolella kun parhaat alat kuitenkin kasvavat ”toistakymmentä mottia/ha/v.” kuten Antonillakin. Eihän ne pekällä poltolla mene mutta myyntiin onkin sitten laitettu se poltinpuusavotan tulos eli raivattu metsä. Ja onhan siellä vielä tällekkin vuodelle yli 900 mottia valmista kauppaa toteutumaa vailla. Niillä sitten ”rällästetään”!

    Jovain

    Polttopuukaupalla tehdään tulosta nuorien metsien hoidossa. Kuutiohinta klapeina on hyvinkin yli 100 eur/m3 ilman kuluja ja on kilpailukykyinen verrattuna ensiharvennusten ja energiapuukaupan nolla tulokseen. Niin myös verrattuna hankintaan, josta siitäkään ei paljoa muuta saa kuin työlleen palkan.
    Itsenäisenä toimijana, polttopuukauppa on vapaa näistä ainespuukauppaan sisältyvistä tulonsiirroista ja moninkertaisista kustannuksista, sillä polttopuun hinta määräytyy vapaasti markkinoilla, eikä kilpaile ainakaan toistaiseksi monopolin kanssa. Tätäkin hyvää riittää vain rajallisesti, sillä erilaisia yrittäjiä on jo niin paljon, että markkinat tukkeutuvat.
    Erilaisista vaihtoehdoista huolimatta, väittäisin nuoria kiinnostaa, siinä kuin vanhempiakin metsänhoitajia, vanhat metsät ja avohakkuut. Sieltä ne nuoretkin tilin tekevät ja metsänhoidon kulttuuri kun menee Suomessa avohakkuiden kautta, riittää näitä nuorien metsien (hoitamattomia) savotoita seuraavillekin sukupolville.

    Jovain

    On hyvinkin ajankohtaista, johon aloituksessakin viitataan, on puusta maksukyky ja euro konsulttina.
    Jos yhteiskuntaneuvotteluissa edistytään, sillä on tietenkin myönteinen vaikutus metsätalouteen, sen kustannusrakenteeseen ja puun hintaan.
    Yhteiskunnassa on ongelmansa ja niillä on vaikutuksensa metsätalouteen, mutta siihen en kuitenkaan usko, että millään puun kilpailuttamisella, tai katkonnan ja nykyisen puukaupan ohjauksella, tai vastaavalla kehittämisellä, metsätalouden ongelmia ratkaistaan. On marginaalista kilpailuttaa marginaalia, jossa ei ole kilpailua. Puun hintaa näillä tempuilla voidaan hieman nostaa, mutta se ei ole ratkaisu varsinaiseen ongelmaan.
    Tullaan puukaupan korruptioon ja kilpailun rajoittamiseen sitä kautta.

    Visakallo Visakallo

    Puunmyyjien ei kuitenkaan kannata tieten tahtoen huonontaa omaa asemaansa jättämällä kilpailutukset tekemättä, sillä siinä tilanteessa ostaja on aina vahvoilla. Puukauppa ei tässä mielessä poikkea muusta kaupankäynnistä.

    Jovain

    Onhan se aika raadollista, että metsänomistajat ovat ulkoistaneet itsensä metsistään ja toimivat eräänlaisina ”toimitusjohtajina”, sopimusten tekijöinä ja laskun maksajina palveluistaan. Tässä mielessä metsätaloutta on voitu pitää hyvinkin kannattavana, palveluista on joustettu. Se on kuitenkin tapahtunut metsätalouden kannattavuuden kustannuksella.
    Koska puun hinta ei jousta, metsätalouden kannattavuutta on haettava palveluista. Käytännössä se on kuitenkin vaikeaa, sillä metsänomistaja kelpaa kumppaniksi vain puun myyjänä, mutta ei puun toimittajana. Teet puukaupat ja sitoudut siihen, että maksat kustannukset, ja joiden suuruutta et edes tiedä.
    Jos suunnittelet muuta, puukauppapalvelulle ei ole vaihtoehtoa. Jos tarjoudut toimittamaan vastaavalla sopimuksella puut tien varteen, aikomus torjutaan. Vaihtoehtoa, joka ottaisi huomioon korjuun kustannukset, ei ole. Pystykaupan tilitysmalli metsänomistajalle ei tule kysymykseen ja laskutusmallia vasta suunnitellaan?
    Jos kuitenkin haluat toimittaa puut tien varteen todetaan, sen ja sen verran niistä maksetaan. Näissä kaupoissa korjuun kustannuksia ei kuitenkaan ole otettu huomioon, on vain rajoitetusti ja tukilla hinta jää reilusti alle korjuukustannusten. Jos haluat toimittaa motolla, mittaa ei hyväksytä.
    On suhteellisen yksinkertaisesta asiasta kysymys, katkoa puut ostajan mitoille, huomioida laatu ja täyttää mittakontrollin vaatimukset. Kysymys on enemmänkin uskomusasioista, joihin vielä uskotaan ja käytetään puukaupan vastaisessa toiminnassa.
    Tuskin teollisuus kuitenkaan luopuu oikeudestaan metsäomistajan puihin, sitä ei metsänomistajat ole vaatineetkaan. Voihan se olla, jos metsänomistajat tarjoavat isompia puumääriä myytäväksi, löytyykö halukkuutta ostoihin, millä hinnalla, ja vai tarjotaanko ostoboikottia vaihtoehdoksi.

    Visakallo Visakallo

    Kaupankäynnissä on yksi perussääntö, joka koskee myös puukauppaa:
    Viimekädessä hinnan määrää aina ostaja.
    Myyjällä on vaihtoehtoina myydä tarjotulla hinnalla tai olla myymättä.
    Tähän ei valitettavasti vaikuta lainkaan se, millä tavalla puut ostajalle toimitetaan.
    Puun toimitusmyyntiä on tehty niin kauan kun minä muistan.
    Metsähallitus on myynyt puunsa tehtaalle toimitettuna.
    Yksityismetsistä on energiapuuta myyty lämpölaitokselle toimitettuna.
    Samoin on toimitettu tukkeja sahoille, jne.

    Metsuri motokuski

    Oletko jovain yrittänyt myydä itse hakattuja motopuita tai hankintapuita yhtiöille ? Perustuuko väitteesi olettamukseen ? Meillä on ainakin onnistunut puunmyynti hankintana.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 113)