Keskustelut Metsänhoito Metsänhoitotyöt ja istukset 2020

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 70)
 • Metsänhoitotyöt ja istukset 2020

  Aloitin taimien istutuksen eilen koivuntaimilla, aikasemmin kuin ilmeisesti  koskaan. Raivauksia olen myös ahkeroinut erinomaisten kelien siivittämänä aikaisempia vuosia enemmän. Koronakaan ei metsänhoitoa rajoita, joten luulisi monen sinne suuntaavan, ainakin tarkastuskäynnille.

 • Puuki

  Näkemäraivaus riittäsi ihan hyvin noille kohteille. Ei kaikkea alikasvosta tarvitse niittää pois.  Toinen  vaihtoehto on maksaa motolla raivuusta pientä lisämaksua.  Jossain risukarhimänniköissä jopa ylispuuhakkuu ja alikasvoksen säästäminen voi tulla kysymykseen.

  Tolopainen

  Viimeksi kun tein näkemähraivausta karsin muutamasta kuusesta alaoksat valmiiksi pois. Niin kuskin pönttöpää ei tajunnut, että ne olisi pitänyt poistaa, kun en ehtinyt siitä erikseen mainita.

  metsä-masa

  Kyllä energiaharvennus on ollut, joka on tehty jo ennen varsinaista ainespuu ensiharvennusta, ehkä hieman liian voimakkaana, jostain syystä. Esiharvennuksen runkoluku tulisi olla n. 1500 r / ha,  siitä syystä nyt harvennuksen poistuma oli pieni.

  Moton työskentely oli sulavaa, ammattitaitoista ja jäävää puustoa huomioivaa. Siinä mielessä hyvä esimerkki miten hyvä näkyvyys leimikolla helpottaa kuljettajan työtä ja moton käynnistä leimikolla jää hyvä mieli kaikille.

  jees h-valta

  Toloppa, niin tein minäkin mutta kuski tietysti ottaa ne mitkä harventaessa kuuluukin. Ei se alaoksien karsiminen hänelle ole mikään muu kuin hyvän näkyvyyden signaali. Mutta älä ainakaan kuusta runkoa myöten karsi.

  Tolopainen

  Niin ei sieltä kopista mitään näe, että mutkainen vioittunut runko pitäisi poistaa. Yhden rungon kaadoin valmiiksi kiven vierestä ja jätin sen kiven päälle, kyllä kyrsii jos sitäkään ei ole huomannut. Ehkä kuvittelin liikaa, että olen tekemisissä metsäammattilaisten kanssa, jotka tekevät laatuharvennusta, mutta sellaista ei motolla pysty tekemään. Kun puita korjataan pääasiassa pimeässä keinovalossa, poiminta on sattuman varaista.

  jees h-valta

  Onhan se kyllä noin. On niitä valintoja välistä tullut ihmeteltyä itekkin. Mutta kun ei tavallaan järkevää vaihtoehtoa ole. Pitäisi olla motoissa hiukan parempi pystypuun tutkakalusto. Luulisi mittaustekniikkaa ja laaduntarkkailua saatavan vielä parempaan suuntaan. Kaikkia härpäkkeitä sentään jo maailmassa on. Väsynyt motokuski ei ole paras tavarantarkastaja.

  Metsuri motokuski

  Pitäkää ne metsät sellaisessa kunnossa että sieltä kopista näkee tehdä sitä laatuharvennusta. Se mitä te näette maan pinnasta niin ei tarkoita että kopista näkee saman. Sieltä kopista pitää nähdä useampi puu yhtäaikaa että osaa ottaa ne oikeat huonommat pois.

  Kyllä ne motokuskit päästä sinne koppiin kun pyydätte. Sieltä voitte todeta mitä sieltä näkee ja kuinka on raivattava. Tuollaiset kuusten alaoksien karsinta on ihan typerää näkemäalueen raivausta. Jos muuta ei ole raivattavaa niin ei niitäkään tarvii tehdä.

  Kerran olin hakkuulla ja isäntä kehui että hän on ennakkoraivannut palstan. Pyysin ukon koneeseen jossa hän totesi että eihän täältä näe mitään. Nyt hän ymmärtää kuinka ennakkoraivaus on tehtävä.

  Tolopainen

  Niin tein sen kuusen alaoksien karsimisen merkiksi, että puu pitää poistaa, eihän kukaan karsi tuoreita kuusen alaoksia muusta kuin kaadettavasta kuusesta. Luulisi tuon olevan metsäammattilaisillakin kaalissa. Valitettavasti olis pitänyt nauhoittaa poistettavat puut. Joskus metsänomistajalla on huomattavasti pidempi kokemus metsänharvennuksesta kuin motokuskilla ja työnlukutaito huomattavasti parempi.

  jees h-valta

  Ei ainakaan ostaja ollut yhtään pahoillaan alaoksien karsinnasta kuusikohdissa. Kehui että hyvin olet näkyvyyttä saanut aikaan. Jos moto ei noilla selkosilla näe jotka minäkin ennakkoraivasin noissa viimekohteissa on aika huonoilla näkimillä liikenteessä. Ajouraltahan se kokonaishahmotus tehdään ja päätökset mitä otetaan ja jätetään. Silloin näkökulma pitäisi olla sopiva ja karsinta nimenomaan auttaa juurellekkin näkemistä. Sekä kuusella tärkeää rungon alkupään kuntoa joka ei aina häävi ole. Korot ja mutkat on juuri siellä. Joku pikkusampo joka nytkin H-vallassakin tuhertaa on aivan toivoton kun puuston seasta pitää yrittää merkata poistoja. Kuvat tulossa, ja lisääkin saadaan.

  Metsuri motokuski

  Tuossa nyt näette kahden ”metsäammattilaisen” ohjeen. Toinen karsii oksia sen vuoksi että ne puut pitää poistaa kun ei omista kuitunauhaa. Toinen taas karsii sen vuoksi että konekuski näkee. Mikähän on kolmannen ohje ? Näitä ”metsäammattilaisia” kun tapaa kymmeniä vuodessa niin vaikeahan niiden aivoituksia on konekuskin tulkita

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 70)