Keskustelut Harrastukset Metsänomistajan ruokavalio

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)
 • Metsänomistajan ruokavalio

  Ilmastosyistä tullut viime vuosina suuntauduttua yhä enemmän kasvis- kala- ja siipikarjapainotteiseen ruokavalioon ja maitotuotteita ja punaista lihaa erityisesti on tullut enimmäkseen vältettyä.

  Nyt kun on tässä muutama vuosi tullut seurattua 2018 istutettujen koivuntaimien latvojen katoamista ja 2018 kylvetyn männikön sirkkataimien korvautumista sorkanjäljillä, alkaa tuntua siltä, että voisin kyllä alkaa kannustamaan metsästäjiä runsaampaan hirvenlihan pyytämiseen ostamalla sitä runsaasti myös omaan ruokavaliooni. Hirvihän on myös märehtijä, joten eikös ilmastokin kiittäisi kannan pienentämisestä sitäkin kautta, samoin kuin nautakarjan vähentämisestä.

  Mites teillä?

 • MIISU4F MIISU4F

  Pyrin syömään kuin *melkein vegaani*. Hirvi ynnä muut sorkkaeläimet kyllä maistuisi, nehän on luomua!

  14 vuotiaasta 24 vuotiaaksi olin lakto-ovo-kasvissyöjä. Eli maito ja muna ynnä kala- kasvisruokavalio.

  Lihan syömisen aloitin, koska jouduin lasten allergioiden takia jo suunnittelemaan tarkoin mitä syödään, niin oli helpompi tehdä vain yksi tai kaksi eri ruokaa kuin itselleni vielä kasvisvaihtoehto. Lapset saivat lihaa kyllä pienestä pitäen, heitä en alisteisesti pakottanut pelkkään kasvisruokaan ja koska mies söi lihaa myös.

  Olin itsekin lapsena moniallerginen. Siedätys ja välttämishoidolla saatu pois. Muutama vuosi sitten huomasin saavani pahoja ihottumia.

  No, itse tein välttämisdieetin itselleni:  muna, vehnä, maito. Pääsyyllinen kohdallani maito. Jätin maidon ja juustot  pois ja kaikki maitoa sis. tuotteet pois.  Juustot, minulle kaikkien herkkujen ylijumala ja ihanuus.  Vegekorvikejuustot on hirveitä.

  Itselleni oli helppoa alkaa käyttää kaura, riisi soija ym. juomia. Niillä saa kahviinkin uusia makuvivahteita. Myös kaura ja soija *rahkat ja jogurtit* on tulleet tutuksi.

  Marjarahka- tai rahkapiirakan saa tehtyä tietyillä soija*rahka*valmisteilla. Osaan tehdä vehnättömän, maidottoman, soijattoman ja munattoman täytekakun marja -tai suklaaversiot.  Kaurajäätelöitä on taivaallisen ihania (herkkupeppu).

  Olen kyllä seka-ja lihansyöjäkin mutta ajoittain viikkoja ilman. Kahtena vuonna olen saanut hirvisäilykkeitä ja on maistunut.  Herkuttelujuuston  ostan silloin tällöin silläkin uhalla, että saan ihottuman.

  Toisaalta pidän vegaaniviikkoja itsekseni. Kasvissyönti on edullista. Nykyään linssit, pavut, idut tai idätettävien siemenet, ynnä muut ovat edullisia, jopa halpoja. Kaikki värikäs kasvis-ja hedelmät, sekä pähkinät.

  Margariinina Keijun ja Floran monet erilaiset maidottomat tuotteet. Koitan katsoa, ettei olisi palmuöljyä, aika monessa on.

  Perunaa syön harvoin, siitä ei ole ravintoteknisesti juuri ihmiselle hyötyä. Minua se lisäksi unettaa ja turvottaa. Perunan sijasta  lautasella värikkäät vokkivihannekset, joita on ilahduttava määrä erilaisina valmispakastesekoituksina, tai parsa tai ylipäätään kirjavat kasvikset. Kaali ja hapankaali myös.

  Leipä 100 pros. ruis tai kaura, kaura/tattari, joskus vehnääkin sisältävä. Vältän leipiä missä vehnägluteenia lisäaineena, tuo turhaa höttöä leipään. Näkkärit ja hapankorput on ihania. En ole lopettanut vehnän syöntiä kokonaan mutta huomasin välttämisdieettien aikana, että vatsanmöyrintään ja turvotukseen se vaikuttaa ja jotain kutinaa aiheuttaa.

  Eettisyys, hiilijalanjälki. S ryhmän tietojen mukaan, olen pienentänyt hiilijalanjälkeäni vuodesta toiseen. Kasvisten käyttö lisääntynyt, punaisen lihan vähentynyt. Juusto ja maito loistaa poissaolollaan, niin se kaunistaa tilastoa.

  Mistä saa kalsiumin, D vitamiinin ym. Iso osa maailman väestöstä ei juo maitoa. Allergisia ihmisiä on ollut kautta aikain. Jos on moniallerginen kuten yksi lapsistani (kala, maito, soija, pähkinät, muna, vehnä, peruna, maissi, palkokasvit, kurpitsakasvit, sitrukset, kalkkuna ym)  ruuan oltava taiten koostettu. Sekä lisänä vitamiinit purkista. Vitamiineja syö monet sellaisetkin ihmiset, ketkä ei tarvitsisi, kun ruoka on monipuolista. Maidonkorvikkeissa on vitamiinit lisätty maidon tasolle.

  D lisä on itsestäänselvyys kaikille. Rautaa joudun itsekin vetämään kuureittain, kun vaikka olisin pitkään *lihakuurilla*, eli aikoja, kun lihakin maistuu enempi, niin hempat laskee silti.

  Tyttäreni kävi luovuttamassa verta. Hän on vegaani. Hän ei ole 10 vuoteen syönyt lihaa, eikä kalaakaan moneen vuoteen. Lisärautaa ottaa, jos muistaa. Hemppa oli silti 148.  Itselläni ei ole koskaan ollut korkea hemppa. Korkein lukema itsellä 139. Raskauden aikana 115-125 –vaivoin 125  rautalisillä, vaikka viimeisen kohdalla olin jo lihansyöjäkin. (kärsin kovasta pahoinvoinnista, esikoisen kanssa koko 9 kk pää pytyssä, toisia oottaessa 4-5 kuukautta).

  Kolesteroli itselläni on 4- 4,5 välissä, hyvät rasvat voitolla. Käytän runsaasti rypsiöljyä, lisäksi muistaessani ruokalusikallisen vehnänalkioöljyä, pellavansiemenöljyä ja luomukylmäpuristettua rypsiöljyä. Leseitä ja alkioita puurossa ja myslissä sekä ruuanlaittoon.

  Sydän ym. ultrattu viime vuonna valtimot puhtaat, ei kalkkeumia. Verenpaine matala. Vaikka minulla on ylipainoa. (kesällä taas karisee)

  Vanhemmille ja nuorillekin ihmisille kenellä korkea verenpaine ja kolesteroli: Syökää paljon värikkäitä kasviksia. Peruna, valkoinen riisi ja makaroni pois, tilalle täysjyvätuotteet niistä. Vähentäkää punaista lihaa. Puuroon lisää kuituja ja paljon marjoja.

  Monenlaiseen ruuanlaittoon ja salaatteihin erilaisia kasvisöljyjä mukaan vaikkette voista leivällä luopuisi.

  Suola PANsuolaksi ja korvaa sitäkin yrttimaustamisella. Pan suolaa käyttänyt 30v. Joskus tökki vieraissa, kun käytetty tavallista suolaa ja sitäkin usein laitettu ruokiin liikaa.

  Visakallo Visakallo

  Meikäläinen on noudattanut koko ikänsä Uuno Turhapuron ruokavaliota eli ”syönyt kaiken mitä on eteen kannettu”. Vyön reiät ovat luotettavin mittari seurata kulloinkin tarvittavaa annoskokoa.

  Metsänmies

  Sama ruokavalio, kuin Visakallolla. Ainoastaan raakaa maitoa ei maha kestä. Joitakin ruokia en makutottumusteni vuoksi voi suuhuni laittaa. Mahan olen syönyt aina täyteen ja välillä jääkaapilta lisää. Suolaa tulee käytettyä reippaasti, kahvia liikaa. Kohtuullisesti alkoa,tupakkaa ei.Ei ylipainoa, eikä sisäkaluissa suurempia ongelmia. Ei verenpainetta, eikä sokeritautia, kolesteroli hyvä. Sydän lyö alle 50 minuutissa Nuorena olin kolmena talvena sairaalassa hoidossa vakavan anemia vuoksi heimo alimmillaan 67. Syytä ei löytynyt ja katosi itsestään. Nykyisin taso yli 150. Ei kalkkeutumia sydämessä, tutkittu on, lievä kammiolaajentuma, mutta sillä ei merkitystä. Ikää kohta 64.

  Tolopainen

  Kaikilta kuolleilta sydän on pysähtynyt olipa ruokavalio mikä tahansa. Nykyisin valitsen mitä syön, kun siihen on mahdollisuus ja aikaa. Eli paljon kasviksia ja hedelmiä sekä marjoja. Sryhmän ostoista näkee hiilijalanjäljen.

  Mettämakuri

  Kesällä hevosen annoksia näin talvella kun ei ole vakituista hoppua kissan annoksia.

  Sekasyöjä, kahvia, ruisleipää, voita, pottuja, sianpyllyä, lohta, linnunlihaa, arkijuustoa, ite poimittuja marjoja menee kymmeniä kiloja vuodessa.

  Penikat söi joskus nuudeleita, niitä en  alkanut maistelemaan.

  Hirveä joskus kun kylän hirviporukka tuo.

  Kesällä kun raivaukset kiireimmillään  magnesium tabletteja lisänä.

   

   

   

  metsä-masa metsä-masa

  Vuositerveystarkastus on osoittautunut hyödylliseksi tavaksi tuntea ja tietää missä terveystilanne menee. Minulla on jo pitkät perinteet osallistua terveystarkastuksiin. Verenkuva kertoo ammattilaisille paljon, tulos voi myös ohjata ruokailutottumuksia.

  Laajempi verikoe palautteella kertoo selkokielellä esim. onko jollakin osa-alueella seurattavaa ja mahdollisesti lisäravinnon tarvetta. Kun terveydentila on selvillä silloin on mukava ja turvallinen tehdä ja suunnitella niitä metsäisiä asioita !

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Fazerin täysrukiininen puikula tiellä pitää, jogurttia aamuin illoin. Muu ruokavalio vaihtelee, peruna tiellä pitää erimuodoissaan. Juomapuoli kotikalja , tee ja mehu. Kahvia en ole koskaan omasta takaa juonut, kyläilessä olosuhteiden pakosta joskus joutunut. Lääkeitä ei kyytipojaksi ole tähän mennessä tarvinnut, d vitamiiniä ja kalkkitapletteja popsittu säännölisesti.

  MIISU4F MIISU4F

  Metsä-Masa, juuri hyvin noin!

   

  Juu, työkaudella ja treenatessa myös tuo Magnesiumlisä. Huomaa kyllä, kun pohkeet alkaa kramppaamaan, niin sitten taas mg-kuuria.

  Hunaja on paheeni, leivällä, teessä, pelkästään purkista,  marjojen kanssa, puurossa :b  aiaiaia.. Vaikkei muuta herkkua olis kotona, eikä sitä ole, edes vierasvarana,, oivoisoivoi.. Onneksi hampaat on hyvät ja harjaan ahkerasti. Kahvia juon mutta vähentänyt paljon sitäkin. Teetä iltaisin vaihdellen yrtti ym. Mehuja en enää juo juurikaan, vettä paljon. Työkaudella kyllä laihaa mehua, teetä ja ripe pansuolaa ja hunajaa veteen mukaan. Hikoilen niin kovin. Maitoallergiasta seurasi se ikävä, että lempihellejuomani piimä piti jättää. Se oli niin parasta kuumana päivänä.

  Munkaan ongelma ei ole niinkään  ruuan (epä)terveellisyys, vaan syön liikaa;  lomautuskaudella en osaa *pysäyttää* syömistä ja joulukilot..ne vaan tulee kun alkaa lepokausi. Nyt kuntoilua haittasi pitkään polvivaurio mutta alotin taas umpihankikävelyn. Hitaasti. Aikaa käveleksiä pitkin metsiä kun on. Nauttia vaan.

  Jätkä

  Terveystarkastus vuosittain on hyvää perintöä Työterveystarkastuksien janaan. Sellaisessa paljastui myös eräs syöpälaji, joka olisi muuten kehittynyt pahaksikin.

  Nyt on jo neljäs koulu – ja työkaveri kipuilemassa syöpänsä jälkihoidon kanssa, on kertomansa mukaan jo luissa asti, kuten kahdella jo edesmenneelläkin oli…

  Seurantakin on minulta nyt lopetettu sen osalta, mutta nuo tulokset verenkuvassa ym on myös kirjattuna terveystietoihin niin tarkkaan, että mm paino on siellä seurannassa muiden mukana.

  Halukkaasti söisin silakkaa edes viikon -parin välein, mutta se pitäisi nylkeä, enkä oikein ole taitava silakan nylkijä. Fileet olisivat helppoja laittaa, ihan miten vain. Pitääkin lähteä kauppaan hakemaan tuoretta kalaa, syön sitä vähintään kaksi kertaa viikossa. Hetelmiä kanssa – ja siinä ne tärkeimmät taas onkin.

  arto arto

  Syövät taas johtuu epämääräisesti käyttäytyvistä soluista ja väärästä ruokavaliosta. Mulla tapana syödä joka ilta karpaloita / mustikoita  4 dl. iltapalana.  geenitesteissä syovän mahdolisuus 1% sydärin 3%   Eräs tuttu hammaslekuri sai syövän takia elinaikaa 1v Rupesi käyttämään luonnonmarjoja eli yli 10v  Noilla karpalo mustikka jutuilla saa solut pysymään kunnossa ei tule hapetuksia.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 74)