Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

 • Tämä aihe sisältää 966 vastausta, 51 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Avatarrööri roope toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 966)
 • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

  Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

  ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

  Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

  Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

  Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

  Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

  Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

  Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

  Näin vaikutetaan!

  Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

  Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

 • Planter Planter

  ”Käsitykseni mukaan näissä Planterin ketjuissa on maalattu, ilmeisesti ihan aiheellisesti, mielikuva siitä, että metsästysseuroista johtaa riistanhoitoyhdistysten jne kautta ketju MMM:n metsästyshallintoon, jossa metsästyksestä päätetään.”

  Ei se ole ”mielikuva”, niin se menee. Olen kulkenut tien läpi. Siellä päätepysäkillä tehdään rajoituksia maanomistajan oikeuksiin esimerkiksi 500-1000 ha pinta-alarajoituksilla. Vaikka lain mukaan maanomistajalla on metsästysoikeus mailleen, niin näillä rajoituksilla hoidetaan, ettei ole oikeutta metsästää. Siihen voidaan vaikuttaa.

  ”Yksittäinen metsänomistaja voi toki pommittaa mielipiteellään kaikkia noita ketjun osasia, mutta todennäköisesti mikään ei silti muutu.”

  Totta, Annelikin osallistui, lähetti avoimen kirjeen valtakunnalliselle riistaneuvostolle. Vastaus oli samanlainen kuin Metsälehden ministeriöön lähettämä, vastattiin johonkin muuhun kysymykseen.

  Ainoa kohta, missä metsänomistajalla on suora (ei ongelmaton) vaikutusmahdollisuutensa, on nimenomaan sopimus, jolla metsästysoikeus luovutetaan toiselle.

  Totta. Tilanteetkin vaihtelevat eri puolilla maata. Itse pidän kohtuuttomana kiristää ”omaa” seuraa, koska riistahallinto on sitonut heidän kätensä, eikä myönnä riittävästi lupia tilanteen korjaamiseksi. Siinä on sidottu maanomistajan ja seuran kädet.

  Niin kauan kun änkyrät ovat yksittäisiä, seurat kiertelevät, mutta jos änkyröitä on vaikkapa 25 % maanomistajista, hirvijahti alkaa käydä haasteelliseksi.

  Siitä seuraa vähitellen tuhojen kasvu, hirvikolarikuolemien ja vammautumisten, ennen kuin joku saa tilanteen hallintaan.

  Jean S

  Ja kumman ääntä kuvittelet riistahallinnon kuuntelevan mieluummin, metsästysseuran vai metsänomistajan?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Keneltä kysyt Jean S? Eihän tuosta ole epäilystäkään että metsästyksen harrastajat kuuntelevat omiaan enemmän kuin sidosryhmiä. Tämä näkyy joissakin riistaneuvostoissa sidosryhmien sivuuttamisena. Tästä pitäisi päästä pois.

  Planter Planter

  Alueellisessa riistaneuvostossa on 10 jäsentä. 1 (yksi) MTK:sta, joka meillä on peurateurastamoa pyörittävä metsästäjä. Siinä metsänomistajien edustus.

  Valtakunnallisessa riistaneuvostossa on 23 jäsentä, MTK:lla 1 (yksi), metsästäjillä 16.

  puunhalaaja

  Tähän voisi myös koettaa listata potentiaalisia kansanedustajia, keillä olisi jotain mielenkiintoa asioita kohtaan.

  Vasemmistoliitossa nämä sorkkaeläinhomat on delegoitu ilmeisesti Jari Myllykoskelle, tai ainakin näin Kontulan kommentit ymmärsin kun olen aiheesta lähestynyt. Myllykoski teki äskettäin aloitteen, että yhdellä luvalla saisi ampua kolme peuran vasaa. Pisteet siitä, mutta muuten hänestä ei saa erityisen aktiivista kuvaa.

  Vihreissä en tiedä ketään kansanedustajaa, joka oikeasti tajuaisi metsistä tai olisi edes kiinnostunut muusta kuin avohakkuiden vastustamisesta.

  Kokoomuksessa Terhi Koulumies on jotain yksittäisiä twiittejä pistänyt aiheesta, mutta en ole erityisen vakuuttunut, ainakaan vielä. Tietääkö joku Pauli Kiurun, voisiko se olla tolkun ihminen?

  Keskustassa on Kärnä. Kärnä on joko uhka tai suuri mahdollisuus. Uskoakseni enemmän mahdollisuus, jos sen vaan saisi innostumaan. Innostuessaan se tykittelee menemään hyvin reippaalla tyylillä. Kärnän johdolla on laadittu tuo keskustan viimeisin erälinjaus. Kärnä on myös vaatinut lisää lupia peuroille, mutta ei tosin kommentoinut mitään siihen, että eihän tiheän kannan alueilla homma ole enää kiinni lupien myöntämisestä, kaikki anotut luvat peuralle myönnetään jo nyt.

  Kaikkein potentiaalisimpana toimijana pidän persuja. Voin olla ihan väärässäkin toki. En ole vielä ketään heistä lähestynyt, mutta joku Junnila tai Tavio voisi olla potentiaalinen toimija. Ehdottomasti tehokkainta olisi kuitenkin saada samanhenkiset edustajat toimimaan yhdessä     yli puoluerajojen. Yleensä kaikki aloitteet raukeavat tyhjiin, kun opposition piipitykset ei hallituspuolueita paljon kiinnosta.

  Planter Planter

  Esimerkiksi valkohäntäpeuran metsästyksen helpottamisesta on tehty nippu lakialoitteita, toimenpidealoitteita, kirjallisia kysymyksiä jne. Alkaen vuodesta 2012 jolloin silloinen persujen edustaja Lauri Heikkilä aloitti aloitteet.

  2016 Jari Leppä allekirjoitti aloitteen, joka käsiteltiin ministeriössä ja Jari torppasi itse allekirjoittamansa aloitteen maa-ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana ja maa-ja metsätalousministerinä.

  Päivi Räsänenkin teki kysymyksen, mitä aiotaan tehdä peurojen harventamiseksi, kun ajoi peurakolarin.

  Viimeisimmän on tehnyt persujen Junnila, joka sekin tullaan torppaamaan.

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_5+2020.aspx

  Planter Planter

  ”Vihreissä en tiedä ketään kansanedustajaa, joka oikeasti tajuaisi metsistä tai olisi edes kiinnostunut muusta kuin avohakkuiden vastustamisesta.”

  Tässä tapauksessa kuuluu käyttää monimuotoisuus-ja ekokatastrofi-korttia ei metsäkorttia. Linkkiä ja vinkkiä sinne:

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.517718

  Kokoomuksen Heikki Vestman piti keväällä kovaa rähinää kun kepu ei saanut valkoposkihanhi asiaan mitään tolkkua. On allekirjoittanut myös edellä linkitetyn vhp-aloitteen.

  Päivi Räsänen lupasi pari vuotta sitten, että ”pitää asiaa esillä”, ehkä voisi huomauttaa, että tilanne on mennyt entistä huonompaan.

  Metsuri motokuski

  Tuohon Annelin kommenttiin on pakko tarttua. Ei sen vuoksi että hän on nainen.

  On luonnollista että metsästäjät kuuntelevat enemmän riistahoitoorganisaatioita kuin sidosryhmiä. Se mitä seurat voivat tehdä, ja tekeekin. On että kuuntelemme paikallisia maanomistajia ongelmien syntymisestä ja teemme sen mitä voimme tehdä.

  Minusta riidtanhoito-organisaation pitää hoitaa yhteistoiminta sidosryhmiin ja sieltä tulee sitten resurssit kuinka ongelmat hoidetaan.

  Tuohon planterin pinta-aloja koskevaan kommenttiin voisi todeta että se auttaa puoliksi. Jos metsästysoikeus on vuokrattu jollekkin niin pinta-alojen vaatimusten poistaminen ei aiheuta paljoakaan. Sitä en tiedä kuinka paljon noilla pahoilla vhp alueilla on sellaisia tiloja joissa peuran pyynti ei ole sallittu kun vuokrasopimusta ei ole tehty metsästysseuralle. Uskon että ei paljoakaan. Toisaalta mikäli maanomistaja haluaa verottaa peuroja niin onhan se mahdollista liittymällä seuran jäseneksi.

  suorittava porras suorittava porras

  Suurin ja nopein mahdollisuus vaikutta  tilanteesen on liittyä siihen paikalliseen seuraan. Tilakohtaisia ongelmia voi vähentää tätä kautta ja vaikuttaa mielipiteisiin ja asenteisiin suoraan seuran sisältä käsin. Mikä tässä on niin vaikeaa?? Minulta on aikanaan onnistunut. Miksei myös muilta ,kun tuntuu intoa riittävän?

  Maanomistaja perää metsästysoikeutta ,mutta monikaan näistä vaatimuksen esittäjistä ei  kykene sitä käyttämään. Luotetaan ihmeisiin ja jotkut jopa ventovieraisiin ihmisiin enemmän ,kun paikkakuntansa tuttuihin metsämiehiin. Mistä tämä krooninen asennevamma oikein juontaa juurensa?

  VS2:lla asiat on ihan omissa käsissä. Puuttuu vain yhteinen tahtotila. Ulkopuolelta sitä on turha haikailla. Valitetaan hirvien suurta määrää ,mutta saalistiheys on laskenut alemmas ,kun Lapissa. Valkohäntien kohdalla lupia on niin paljon ,kun väki jaksaa käyttää ja riistaviranomaiset ovat kehottaneet ne käyttämään ja suntaamaan jahdit kartalla osoitetuille ongelmakohteille . Jahti kehotettiin myös aloittamaan välittömästi kauden alussa.

  Toimet kannan alentamiseksi ovat täydessä käynnissä ,mutta jotkut eivät tätä halua tunnustaa. Kriitikoiden hankkeet ovat olleet vuosikausia ”vireillä ”,mutta aikaiseksi on saatu vain pitkiä kirjoituksia ja välillä jopa perättömiä väitteitä.

  Toiset tekee ,toiset ainoastaan touhuaa.

  Planter Planter

  Suorittavan portaan kommentit tässä ketjussa kannattaa hypätä yli. Meillä on tarkoitus etsiä ratkaisua miten lisätään metsänomistajien vaikutusmahdollisuuksia. Hänen tarkoituksenaan on estää se. Kohta hän provosoisi tänne kaikki ”suolille ampujat” ja olisi täysi rähinä päällä. Joten hypätkää yli, pidetään tämä siistinä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 966)